Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Νίκος Καπραβέλος / «Δυστυχώς, δεν προλάβαμε» να εμβολιαστούμε - η διασπορά είναι πολύ μεγάλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Καπραβέλος / «Δυστυχώς, δεν προλάβαμε» να εμβολιαστούμε - η διασπορά είναι πολύ μεγάλη

ΜΕΘ
Οι ΜΕΘ έχουν οριακή χωρητικότητα κλινών και πρέπει να λειτουργούν σε ενιαίο χώρο, για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την ευχέρεια του προσωπικού να τους επιτηρεί και να παρεμβαίνει έγκαιρα. Χρειάζεται ωστόσο δημιουργία νέων, μεγαλύτερων χώρων ΜΕΘ

«Εμείς Πάσχα δεν θα κάνουμε, η αγωνία μας να βρούμε κρεβάτια εντατικής υπάρχει. Έπρεπε να έχει καταγραφεί κάποια ύφεση, αλλά δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Η προσοχή μας πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλη», τόνισε με έκδηλη αγωνία ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Ζήτησε επιτακτικά πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και αποστασιοποίησης. «Αν δεν προσαρμοστούμε σε αυτό που έφερε ο κορωνοϊός εδώ κι ένα χρόνο, ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα ενέχει κίνδυνο μόλυνσης, κίνδυνο απώλειας ζωής, θα χάσουμε. Θα μας κερδίσει ο κορωνοϊός ... Μέσα στις εντατικές βλέπουμε την πραγματική εικόνα ... δεν έχουμε τελειώσει. Είναι πρόωρες συζητήσεις όπως "να βγάλουμε τη μάσκα", ή "ο κορωνοϊός θα τελειώσει σε 1-2 χρόνια"», υπογράμμισε.

«Η σωστή κουβέντα είναι οι εμβολιασμοί. Βλέπουμε μέσα στα νοσοκομεία ότι δεν έχουμε εμβολιασμένους σε κρίσιμη κατάσταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι ενώ «σε άλλες χώρες είδαμε τον βαθμό ελευθερίας που επιτυγχάνεται με τα εμβόλια, δυστυχώς, δεν προλάβαμε. Αλλιώς θα μιλάγαμε κι εμείς εάν είχαν εμβολιαστεί πάνω από 8% που είναι τώρα οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Είναι πολύ μικρή η ανοσία που έχουμε. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι «έχουμε στην εντατική ανθρώπους που φοβήθηκαν να εμβολιαστούν, ενώ ήταν η σειρά τους. Δεν έχουμε άλλο όπλο, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Εφόσον θέλουμε επιστροφή στην κανονικότητα, δεν έχουμε άλλο τρόπο από τους εμβολιασμούς». Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν επιπρόσθετη βαρύτητα καθώς έρχονται μία ημέρα μετά την ωραιοποίηση της πραγματικότητας για τον ρυθμό του εμβολιασμού στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο.

https://www.facebook.com/100749208734504/videos/940916976760152

Η έκδηλη αγωνία του κ. Καπραβέλου οφείλεται κατά τον ίδιο στο γεγονός ότι «χτες είχαμε εφημερία ... Μέχρι πριν από λίγο, 60 εισαγωγές στο Παπανικολάου ... μας εκπλήσσει και εμάς ... ίσως να είναι και οι περισσότερες σε μία ημέρα σε ένα νοσοκομείο ... την προηγούμενη φορά ήταν 40 ... τρεις ημέρες μετά είναι 60. Οι κλίνες σε ΜΕΘ είναι όλες καλυμμένες, είναι μεγάλη η πίεση στο σύστημα Υγείας», ενώ σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι «όλες οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μας είναι "δύσκολες", με δύσπνοια, είναι περιστατικά που υποφέρουν. Ο κορωνοϊός έχει προχωρήσει, έχουμε αγωνία να βρούμε κρεβάτια εντατικής».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, υπάρχει μεγάλη διασπορά», όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δυσκολευτήκαμε χτες να ενημερώσουμε έναν γιο που «ξύπνησε» στην μονάδα, ότι η μητέρα του πέθανε, σε άλλο νοσοκομείο ... είναι μεγάλη η ενδοοικογενειακή διασπορά, πολύ κακό σημάδι εξέλιξης της πανδημίας και του τρίτου κύματος».

Κατά τον ίδιο, είναι πολύ ανησυχητικά τα φαινόμενα χαλάρωσης που υπάρχουν. «Είναι μεν ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι η ανάγκη για ζωή των νέων, τη σέβομαι, όπως την ανάγκη για άθληση, την ανάγκη για εκκλησιασμό. Όμως δεν έχουμε τελειώσει. Από την εντατική κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Υπάρχει περίπτωση ανάφλεξης και μερικής έκρηξης ακόμη μεγαλύτερης του τρίτου κύματος. Δεν έχουμε τελειώσει με το τρίτο κύμα. Δείχνουμε έναν οδικό χάρτη ανοίγματος της δραστηριότητας, ενώ ο οδικός χάρτης του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, μας απειλεί».

Γι' αυτό, επανέλαβε, «χρειάζεται αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης και ατομικά και συλλογικά. Αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, πολλά τεστ. Ακόμα και οι ενδοοικογενειακές συναντήσεις το Πάσχα να γίνουν μετά από τεστ, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς του ιού, είναι σε μεγάλη έξαρση αυτή την στιγμή στην πατρίδα μας ... Εμείς βλέπουμε αυτή την στιγμή τον όλεθρο ... ο Απρίλης θεωρείται για την Θεσσαλονίκη ο "μήνας των Παθών", βλέπω πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, που δεν λέει να κοπάσει. Θα το πληρώσουμε αν δεν προσέξουμε ... Χώρες όπου "άνοιξαν" ενώ ήταν σε καλύτερη κατάσταση από εμάς, το πλήρωσαν σε ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι κατάλληλη η στιγμή να χαλαρώσουμε ... αυστηρότατη εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Βλέπω χαλάρωση, ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να συμβεί σε αυτή την συγκυρία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL