Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Εμβόλιο / Όταν ο Μητσοτάκης πέφτει έξω και ο Σκέρτσος πανηγυρίζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Όταν ο Μητσοτάκης πέφτει έξω και ο Σκέρτσος πανηγυρίζει

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας την Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σε νέες προαναγγελίες για μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών, προσπαθώντας να περιορίσει την ανησυχία των ειδικών ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε οικονομία, παιδεία, κοινωνία, γίνεται πολύ νωρίς και με το σύστημα Υγείας σε ισορροπία τρόμου στις ΜΕΘ. Όπως εκτίμησε, «η εκστρατεία "Ελευθερία" επεκτείνεται, από αύριο μπαίνουν στη μάχη και οι 30άρηδες. Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000» εμβολιασμούς.

Την ίδια περίπου ώρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος έκανε επίσης λόγο για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το Μάιο, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, προσπαθώντας ξανά (όπως και όλο το κυβερνητικό επιτελείο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παγίως) να κάνει όλους να ξεχάσουν ότι σε τηλεοπτική συνέντευξη στις αρχές της χρονιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «τέλη Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας». Και αυτό γιατί τελικά είχε εμβολιαστεί στις 31 Μαρτίου οριακά πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Θυμηθείτε την δήλωση Μητσοτάκη εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=97umU39AGio&t=722s

Κατά τον Σκέρτσο, ήταν «σημαντικό ορόσημο» η κατά έναν ολόκληρο μήνα καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού του στόχου, το Σάββατο 24 Απριλίου, όταν «είχαμε τα 2 εκατ. εμβολιασμούς πολιτών, άρα ένα ποσοστό 18-19% που έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση». Η καθυστέρηση απειλεί να είναι καταστροφική, καθώς ενόψει ανοίγματος του τουρισμού απαιτείται να έχει επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης» στον πληθυσμό, ώστε να μην προκύψει και θερινό κύμα της πανδημίας την υψηλή τουριστική περίοδο.

Το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμένων και αυτών που νόσησαν πρόσφατα πρέπει να αθροίζεται τουλάχιστον στο 60%-70%. Ο κ. Σκέρτσος παραδέχθηκε ότι σήμερα είμαστε στο «18%-19%» και έτσι έκανε ακόμη ένα λογικό άλμα, θεωρώντας λίγο-πολύ τα παιδιά... απόντα από την χώρα! «Ως το τέλος Ιουνίου η εκτίμησή μας είναι ότι ένα ποσοστό 40-50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση», όπως είπε ο κ. Σκέρτσος στην προσπάθειά του να αναφέρει ένα... εύηχο ποσοστό. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, από τους 10,8 εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας, 2 εκατομμύρια περίπου είναι ανήλικοι και 8,8 εκατομμύρια είναι ενήλικες. Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι στο τέλος του Ιουνίου θα έχουν πάρει τουλάχιστον μία δόση το πολύ 4,4 εκατομμύρια πολίτες, ή οριακά πάνω του 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Επίσης, καθώς δεν ήταν δυνατόν να μιλήσει για επίτευξη «ανοσίας της αγέλης» πριν την κορύφωση της τουριστικής κίνησης, χρησιμοποίησε τον όρο «τείχος ανοσίας». «Το τείχος ανοσίας σε ό,τι αφορά τον ευάλωτο πληθυσμό (ηλικιωμένους, ανθρώπους άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες) θα έχει γίνει», όπως υποστήριξε. Κατά τα λοιπά, για πραγματικά αποτελεσματικά ποσοστά «ανοσίας της αγέλης», μετέθεσε αυτό που ήταν ο στόχος της Ελλάδας για την αρχή του Καλοκαιριού, στο τέλος του. «Ως το τέλος του Καλοκαιριού θεωρούμε ότι το 70 - 80%, που είναι το αναγκαίο ποσοστό για να χτίσουμε την ανοσία, θα έχει επιτευχθεί με άνεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL