Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΠΥΡΚΑΛ / Στο πόδι οι εξαγγελίες για «κυβερνητικό πάρκο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΥΡΚΑΛ / Στο πόδι οι εξαγγελίες για «κυβερνητικό πάρκο»

ΠΥΡΚΑΛ

Στο ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021 (Ν. 4277/2014) που έχει ως στρατηγική επιλογή τη διατήρηση του ρόλου του κέντρου της Αθήνας ως τόπου συμπύκνωσης των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών, με την τόνωσή του ως κέντρου επιτελικής διοίκησης, προσκρούουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης - Υμηττού.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών αναδεικνύοντας σειρά ζητημάτων ως προς τις επιπτώσεις της χωροθέτησης του «κυβερνητικού πάρκου» στην ΠΥΡΚΑΛ αλλά και της απομάκρυνσης των υπουργείων από το κέντρο της πόλης, ενώ αναρωτιέται σε ποιο σχεδιασμό, χωροταξικό και πολεοδομικό, βασίζονται οι εξαγγελίες. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην ανάγκη μελέτης και τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας και των επιπτώσεων της χωροθέτησης ως προς τα εξής:

- Την καταλληλότητα της χωροθέτησης σε χωροταξικό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.

- Την εκτίμηση των περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων στον ίδιο τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και στον Δήμο Δάφνης - Υμηττού (προσβάσεις, επιπτώσεις στη γύρω περιοχή).

- Την εκτίμηση των περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων στο Λαύριο, όπου αναγγέλλεται ότι θα μεταφερθεί η παραγωγική δραστηριότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

- Την αξιολόγηση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ από την οπτική της προστασίας της ιστορικής και βιομηχανικής κληρονομιάς και την εκτίμηση της συμβατότητάς του με τα νέα λειτουργικά προγράμματα της επιτελικής διοίκησης.

Ο Σύλλογος θεωρεί «κατεξοχήν κρίσιμη την ανάγκη εκτίμησης των επιπτώσεων της απομάκρυνσης των υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών από το κέντρο της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη πολεοδομικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους». Σε αυτές περιλαμβάνει τις θέσεις απασχόλησης και τις επιπτώσεις στις οικονομίες κλίμακας του κέντρου και τον χαρακτήρα επιμέρους περιοχών. Ο ΣΕΠΟΧ εστιάζει στη σημασία ενίσχυσης παρά αποδυνάμωσης της πολυλειτουργικοτητας του κέντρου και των μεικτών χρήσεων ως διεθνή βέλτιστη πολεοδομική πρακτική. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι επείγει η εκτίμηση αφενός των κινδύνων της περαιτέρω τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και αφετέρου των διαχρονικών δυσκολιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα με κτήρια που παραμένουν κενά μετά την απομάκρυνση των λειτουργιών τους.

Πολεοδομικό Σχέδιο Χαλανδρίου

Την έγκριση Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Χαλανδρίου με απόφαση του υφυπουργού Ν. Ταγαρά ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά την ανακοίνωση οι πολεοδομικές ενότητες από 17 μειώνονται σε 6 για την καλύτερη οργάνωση του χώρου, στην ευρύτερη περιοχή του Νομισματοκοπείου, το δημόσιο κτήμα έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων καθορίζεται ως κοινωφελής χώρος και η έκταση ανατολικά του Νομισματοκοπείου αποκτά χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας και πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας χωρίς νοσηλεία.

Στις προς πολεοδόμηση περιοχές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων «η ζώνη εκατέρωθεν του νοητού άξονα από τον σταθμό του Νομισματοκοπείου μέχρι τον σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας», ενώ η περιοχή δυτικά του νεκροταφείου, όπου και τα υφιστάμενα μαρμαράδικα, καθορίζεται ως ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL