Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Εστίαση / Μπάχαλο με το άνοιγμα - Δεν προλαβαίνουν να τροφοδοτηθούν λένε οι επαγγελματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστίαση / Μπάχαλο με το άνοιγμα - Δεν προλαβαίνουν να τροφοδοτηθούν λένε οι επαγγελματίες

εστιατόριο εστίαση
(EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Τον έντονο προβληματισμό τους για το άνοιγμα της εστίασής στις 3 Μάϊου εξέφρασε τόσο ο σεφ και επιχειρηματίας Λευτέρης Λαζάρου όσο και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο κάθε ένας βέβαια από τη σκοπιά της ειδικότητάς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καταξιωμένος σεφ μιλώντας στο ΣΚΑΙ χαρακτήρισε ως «δύσκολη εξίσωση» την επαναλειτουργία της εστίασης καθώς έθεσε μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν, όπως αυτό της έγκαιρης τροφοδοσίας των καταστημάτων τους, το πιεστικό ωράριο λειτουργίας αλλά και το χώρο που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες.

Αρχικά ο Λευτέρης Λαζάρου είπε ότι θα είναι δύσκολο να καταφέρουν όλα τα καταστήματα να τροφοδοτηθούν έγκαιρα και να ανοίξουν στις 3 Μάϊου. Ο ίδιος έφερε σαν παράδειγμα το δικό του εστιατόριο και εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προμηθευτεί υλικά εν μέσω μεγάλης εβδομάδας αργιών και πρωτομαγιάς, άρα η ημερομηνία που θα ανοίξει θα πάρει παράταση αναγκαστικά.

Ο Μιχάλης Λαζάρου εμμέσως πλην σαφώς είπε και προβληματικό το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα αναγκάζει τα μαγαζιά να ανοίγουν στις 3 και να κλείνουν στις 10.00.

Ο σεφ αναφέρθηκε επίσης, στο ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε τα μέτρα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα της εστίασης».

«Δύσκολη εξίσωση έχουμε ενοικιάσει ένα χώρο 100τμ κι εκμεταλλευόμαστε τα 50τμ το ζήσαμε αυτό και στο πρώτο lockdown. Θα δούμε πως θα λειτουργήσουν όλα αυτά, με τι επιστρεπτέες που ίσως δεν επιστραφούν με ένα κεφάλαιο κίνησης. Δεν έχουμε πάρει οδηγίες για τα μέτρα υποθέτω ότι θα ανοίξουμε όπως πριν. Ο εργαζόμενος πάντως δε μπορεί να ζήσει με 530 euro, είναι ένας χρόνο άνεργος».

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι λειτουργεί το lockdown δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ωστόσο στάθηκε υπερ του ανοίγματος με μέτρα, σημειώνοντας όμως πως εάν δεν προσέξουμε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκτροχιασμού της πανδημίας.

Όπως είπε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι πολίτες πρέπει να μειώσουν τις συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι, όπως έκαναν και τα Χριστούγεννα, συναντώντας μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους και να μη διευρύνουν τον κύκλο των επαφών τους.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης στις 3 Μαΐου ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα συγκεντρώσεων χιλιάδων πολιτών σε πλατείες. «Ο λόγος που θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι οικονομικός, αλλά υγειονομικός. Αυτή τη στιγμή πάρα πολύς κόσμος βρίσκεται μέσα στα σπίτια και δεν υπάρχει η δυνατότητα, ειδικά στην Αθήνα, να βρεθούν εκτός σπιτιών. Αφού θα συναντιέται, είναι επικίνδυνο να το κάνει μέσα στο σπίτι, γιατί η μετάδοση σε εσωτερικούς χώρους είναι από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εξωτερικούς χώρους. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλέξης Χαρίτσης: Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που επί μέρες λοιδορούσε

Ο μόνος τρόπος να αποτραπούν τα χιλιάδες λουκέτα αλλά και οι άνεργοι είναι «η ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως απαιτείται η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, η έγκαιρη ενίσχυση της ρευστότητας προς όλους και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα της βασικής οφειλής.

Ο ίδιος επανάλαβε μία σειρά από μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ από καιρό έχει επισημάνει αλλά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λοιδορούσε.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε επίσης ότι «οι επιχειρήσεις της εστίασης δεν μπορούν να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία μετά από 6 ολόκληρους μήνες lockdown με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εστίαση πρέπει να ανοίξει με κανόνες και ουσιαστική ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης επί μέρες λοιδορούσε την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Χθες έσπευσε να την υιοθετήσει. Το άνοιγμα όμως από μόνο του δεν αρκεί.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης δεν μπορούν να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία μετά από 6 ολόκληρους μήνες lockdown με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εστίαση πρέπει να ανοίξει με κανόνες και ουσιαστική ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Χρειάζονται ουσιαστική στήριξη:

➯ Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

➯ Έγκαιρη ενίσχυση της ρευστότητας προς όλους

➯ Ρύθμιση του χρέους της πανδημίας που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Αυτά είναι τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό. Αυτά είναι τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι φορείς του κλάδου. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε χιλιάδες λουκέτα και ακόμα περισσότερους ανέργους τους επόμενους μήνες. Μόνο έτσι η επανεκκίνηση δεν θα καταλήξει σε ένα φιάσκο.

Να ανοίξει η εστίαση με κανόνες. Να ανοίξει η εστίαση με ουσιαστική ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL