Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Εστίαση / Άνοιγμα με κανόνες ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστίαση / Άνοιγμα με κανόνες ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και επιστήμονες

Κατάστημα εστίαση μαγαζί κλειστό
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο άνοιγμα της εστίασης με κανόνες συνηγορούν επιστήμονες και ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι 14 μήνες σε lockdown με απόφαση της κυβέρνησης μοιάζουν να έχουν φέρει τον κόσμο στα όρια του. «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», σημειώνει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του από την κυβερνητική ανικανότητα να διαχειριστεί την πανδημία καθώς το μόνο στο οποίο επένδυσε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η ατομική ευθύνη των πολιτών που έπρεπε να καθίσουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο όταν η πολιτική αντιμετώπισης μιας πανδημίας δεν περιλαμβάνει τουλάχιστον την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με υγειονομικούς, την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων μεταφοράς ώστε οι άνθρωποι που μετακινούνται καθημερινά για να εργαστούν να μην συνωστίζονται, σε συνδυασμό με την «ανεμελιά» της κυβέρνησης, τότε είναι αναμενόμενο να βλέπουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε πλατείες και πάρκα αψηφώντας πολλές φορές τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Όπως επισημαίνουν επιστήμονες το άνοιγμα της εστίασης με τη χρήση εξωτερικών χώρων ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της τήρησης των αποστάσεων καθώς θα είναι οριοθετημένες οι θέσεις όσων κάθονται στα μαγαζιά και ταυτόχρονα θα περιοριστεί ο κόσμος που κάθεται στις πλατείες μη τηρώντας τις αποστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega επισήμανε ότι «ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».

Ο ίδιος αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από τόσους μήνες lockdown.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, δήλωσε από την πλευρά της μιλώντας στο στον Ant1 ότι «ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν. «Θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει ήδη μέτρα, αφού βλέπαμε τι συμβαίνει στις πλατείες» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα πριν από το Πάσχα για να αποφύγουμε ανάλογες εικόνες» τόνισε στο Open ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι τραγικό λάθος αν πιστέψουμε ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. «Είμαστε ακόμα σε πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «σε μια πλατεία όπως στη Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί να έχουμε ασύντακτες συγκεντρώσεις νέων, μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία. Δε λέω ανοίξτε τα όλα, λέω ανοίξτε τα προσεκτικά και συντεταγμένα».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ΟPEN για τις συναθροίσεις στις πλατείες δήλωσε πως πρέπει να ανοίξει η εστίαση με κανόνες και έλεγχο.

«Πρέπει να υπάρξει μια λύση. Ας ανοίξει λοιπόν η εστίαση με κανόνες, με όρους, με αποστάσεις, με μάσκες, με έλεγχο. Οι προτάσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα να είναι να ξεκινήσει να η εστίαση, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να πάνε να καθίσουν στα μπαρ να πιούνε τον καφέ τους, γιατί εγώ λύσεις δεν βλέπω. Βλέπω όμως συνωστισμό στα νοσοκομεία, βλέπω ότι ξεκινήσαμε χθες και ράντζα στους non covid ασθενείς» υπογράμμισε η ίδια.

Θετικός στο άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας χθες το βράδυ στο ΣΚΑΪ.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», τόνισε και εξήγησε ότι ακόμη και η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού αλλά θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις.

«Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναλειτουργία της εστίασης τώρα με μέτρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης. Έχει οδηγήσει την κοινωνία στα όριά της και την χώρα σε ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και οι πολίτες την υπομονή τους. Από τη μία συνεχίζει προσχηματικά ένα αποτυχημένο ιδιότυπο lockdown την ώρα που οι πολίτες συνεχίζουν να στοιβάζονται κάθε μέρα στα ΜΜΜ, στους μαζικούς χώρους εργασίας και από την άλλη προσπαθεί να πείσει πως ο μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος για την πανδημία είναι ο συνωστισμός σε πλατείες και δημόσιους χώρους».

Τέλος η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και παράλληλα να προχωρήσει «σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης. Έχει οδηγήσει την κοινωνία στα όριά της και την χώρα σε ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου, με:

  • την κόπωση από την αποτυχημένη στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και έξι μήνες ενώ το ΕΣΥ παραμένει υπό κατάρρευση και τα κρούσματα εκτός ελέγχου,
  • τις καθημερινές αντιφάσεις της κυβέρνησης,
  • τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή
  • και την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες,

Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και οι πολίτες την υπομονή τους. Από τη μία συνεχίζει προσχηματικά ένα αποτυχημένο ιδιότυπο lockdown την ώρα που οι πολίτες συνεχίζουν να στοιβάζονται κάθε μέρα στα ΜΜΜ, στους μαζικούς χώρους εργασίας και από την άλλη προσπαθεί να πείσει πως ο μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος για την πανδημία είναι ο συνωστισμός σε πλατείες και δημόσιους χώρους.

Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει. Να σταματήσει να στοχοποιεί τους πολίτες. Να σταματήσει τον παραλογισμό που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση.

Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL