Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C22.8°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.9°C20.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C23.9°C
1 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.0°C
2 BF 72%
Δημήτρης Λιγνάδης / Βρέθηκε στο σπίτι του επιστολή με καταγγελίες για το Αρσάκειο- Απεθυνόταν στον Μπαμπινιώτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Λιγνάδης / Βρέθηκε στο σπίτι του επιστολή με καταγγελίες για το Αρσάκειο- Απεθυνόταν στον Μπαμπινιώτη

Ο Δημήτρης Λιγνάδης
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με τον Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς βρέθηκε επιστολή με καταγγελία προς το Αρσάκειο στην οικία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Όπως αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ του news 247 επιστολή εντός φακέλου από το γραφείο του «Προέδρου» της «Εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας», με παραλήπτη τον «Κύριον Δημήτρη Λιγνάδη» και την ένδειξη "Ι.Α.Χ." ("Ιδίαις Αυτού Χερσίν"),  βρέθηκε στο υλικό που είχε κατασχέσει η αστυνομία, αρχές Μαρτίου, στο σπίτι του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

επιστολή για λιγνάδη

Ο φάκελος περιλαμβάνει, ιδιόγραφη επιστολή, χωρίς ημερομηνία, που απευθύνεται προς τον «Κο Πρόεδρο», και καταγγέλλει «ερωτικές ιστορίες» του Δημήτρη Λιγνάδη με μαθήτριες στη διάρκεια της απασχόλησής του στο Αρσάκειο.

φάκελος επιστολή λιγνάδη

Το περιεχόμενο της επιστολής - καταγγελίας προς τον Γιώργο Μπαμπινιώτη είναι αποκαλυπτικό και αναφέρει τα παρακάτω

«Κε Πρόεδρε,

Ξέρω ότι λόγω πολύπλευρης δραστηριότητας δεν παρακολουθείτε στενά τα σχολικά δρώμενα. Ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος όμως έχετε υποχρέωση να γνωρίζετε τα θέματα που έχουν σχέση με τις ηθικές αρχές του σχολείου. Σας μιλώ για το Δ. Λιγνάδη που βρίσκεται εκεί με την ανοχή σας και μερικών άλλων και διευθύνει το θεατρικό τμήμα. Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε ήδη να είχε απομακρυνθεί για να μην παρασύρει και άλλες μαθήτριες σε ερωτικές ιστορίες. Το ξέρουν γονείς, μαθητές, καθηγητές αλλά σιωπούν. Συστηματικά το άτομο αυτό μεταφέρει στο σπίτι του μαθήτριες με όλες τις οδυνηρές συνέπειες. Δώστε δυναμική λύση για να μην συνεχίσουν αυτά τα οδυνηρά περιστατικά. Για τη φήμη τη δική σας και του σχολείου μας».

Το όλο ζήτημα είναι σοβαρό, ενώ θέτει και ένα σοβαρό ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώργο Μπαμπινιώτη πώς ένας φάκελος από το γραφείο του με μία τόσο εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, βρέθηκε στα χέρια του ιδίου του καταγγελλόμενου.

Διαψεύδει ο Γ. Μπαμπινιώτης πως γνώριζε για την επιστολή

Ερωτηθείς σχετικά ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης επέμεινε στην απάντησή του προς το news 247 ότι «ουδέποτε περιήλθε εις γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον Δ. Λιγνάδη. Ως εκ τούτου, προφανώς αγνοώ την ύπαρξη της επιστολής».

«Επαναλαμβάνω και εμμένω στη δήλωσή μου ότι ουδέποτε περιήλθε εις γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον  Δ. Λιγνάδη. Ως εκ τούτου, προφανώς  αγνοώ την ύπαρξη της επιστολής στην οποία αναφέρεστε. Σημειώνω ότι κατά τα λεγόμενά σας είναι μια επιστολή άγνωστου συντάκτη, συνταχθείσα σε άγνωστο χρόνο αφού δεν φέρει ούτε υπογραφή, ούτε ονοματεπώνυμο, ούτε ημερομηνία. Επιχειρείτε την σύνδεση αυτής με εμένα στη βάση του ότι, όπως αναφέρετε, βρέθηκε εντός φακέλου της Φ.Ε. με αποδέκτη τον Δ. Λιγνάδη.

Αντιλαμβάνεσθε προφανώς ότι ως εκ της αλληλογραφίας του  Δ. Λιγνάδη με το Γραφείο Προέδρου της Φ.Ε. δεν αποκλείεται εκείνος να είχε στην κατοχή του τέτοιους φακέλους. Αυτό που προκύπτει ως αυθαίρετο συμπέρασμα είναι ότι η συγκεκριμένη επιστολή, εφόσον υφίσταται, εστάλη σε εκείνον μέσω του συγκεκριμένου φακέλου από εμένα και αφότου εγώ είχα γίνει αποδέκτης αυτής. Τα συμπεράσματα αυτά είναι απολύτως αναληθή και έωλα.

Εκτιμώντας ότι τηρείτε την δημοσιογραφική δεοντολογία σημειώνω περαιτέρω τα εξής:

(α) Θα ήταν ανόητο εκ μέρους μου όχι μόνον να κάνω την ως άνω αρχική δήλωση άγνοιας καταγγελιών αλλά και να εξακολουθώ να εμμένω σε αυτήν μέχρι και σήμερα, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή δύναται να εμφανιστεί λ.χ. ο συντάκτης μιας τέτοιας φερόμενης επιστολής ή οποιοσδήποτε τρίτος και να δηλώσει ότι με είχε καταστήσει κοινωνό τέτοιων περιστατικών.

(β) Εάν υπήρχε οποιαδήποτε γνώση και πρόθεση συγκάλυψης, προφανώς τα κρίσιμα έγγραφα δεν θα διαβιβάζονταν τυπικά μέσω επίσημων φακέλων με τον λογότυπο της Φ.Ε.

 (γ) Το απλούστερο για εμένα θα ήταν, αντί να δηλώσω επισήμως και σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε περιήλθε σε γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον  Δ. Λιγνάδη (όπως είναι η αλήθεια), να πράξω ακριβώς το αντίθετο: να ισχυριστώ δηλαδή, υιοθετώντας ανυπόστατες φήμες, ότι υπήρξε όντως σχετική καταγγελία και για τον λόγο αυτόν τον απέπεμψα από την Φ.Ε. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και γι’ αυτό, όσο και αν θα ήταν προτιμότερο για εμένα, δεν το υποστήριξα ποτέ.

Κλείνοντας αναφέρω ότι, αν είχε όντως περιέλθει εις γνώση μου μια τέτοια επιστολή, θα είχα πράξει τα αυτονόητα, τα οποία και εσείς με ρωτάτε αν έλαβαν χώρα. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ

Σύμφωνα με  τα ανωτέρω σάς ενημερώνω πως η σύνδεση την οποία επιχειρείτε να κάνετε είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΛΗΘΗΣ και ―ενόψει των νομικών ενεργειών στις οποίες άμεσα θα προβώ, όπως έκανα αποδεδειγμένα και μέχρι σήμερα― επιφυλάσσομαι ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Με αγανάκτηση για την προσπάθεια συνδέσεως του ονόματός μου με μια υπόθεση με την οποία ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχω».

Γ. Μπαμπινιώτης

Σία Αναγνωστοπούλου: Η αποκάλυψη καταδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο παραλείψεις

«Το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Ναταλί Χατζηαντωνίου στο ειδησεογραφικό σάιτ news247 φέρνει στο φως ένα πραγματικά περίεργο εύρημα από τις έρευνες στο σπίτι του υπόδικου και προφυλακισθέντος πλέον Δημήτρη Λιγνάδη. Μια ανώνυμη επιστολή, που από τα συμφραζόμενα θεωρούμε ότι απευθύνεται στον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη και στην οποία καταγγέλλονται ανάρμοστες σχέσεις του Δ. Λιγνάδη, υπεύθυνου τότε του θεατρικού ομίλου του σχολείου, με μαθήτριες. Η επιστολή βρέθηκε σε φάκελο του γραφείου προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το όνομα του κ. Λιγνάδη ως παραλήπτη και σημείωση να παραδοθεί αυστηρά στα χέρια του (Ι.Α.Χ.)» σχολιάζει η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου.

«Η αποκάλυψη καταδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο παραλείψεις τόσο της αστυνομικής όσο και της εισαγγελικής έρευνας της υπόθεσης. Από τη μια καθυστερήσεις (με άνωθεν εντολές;) όσον αφορά την έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου, από την άλλη, πλήρης παραγνώριση της σημασίας της «υπόθεσης Αρσάκειο» στην ευρύτερη «υπόθεση Λιγνάδη». Μέχρι σήμερα η επιστολή των πρώην μαθητών του σχολείου σχετικά με κακοποιητικές συμπεριφορές, σεξουαλική παρενόχληση και άλλες ανάρμοστες πράξεις στο περιβάλλον του σχολείου δεν έχει προκαλέσει ουδεμία συνέχεια παρά τις απειλές του κ. Μπαμπινιώτη ότι θα τους φέρει «ένας προς έναν» αντιμέτωπους με τον εισαγγελέα. Άλλωστε, και στην απάντηση του κ. Μπαμπινιώτη στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου επανέρχονται οι απειλές, χωρίς καμία πειστική εξήγηση για το περίεργο αυτό εύρημα. Αντιθέτως, επιδεικνύεται σχεδόν η βεβαιότητα του προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ότι ουδέποτε θα ελεγχθεί πραγματικά όσον αφορά τις ευθύνες του για την πολιτεία του πρώην συνεργάτη του.

Η υπόθεση Λιγνάδη έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ωστόσο είναι κρίσιμο να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της και να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και όσοι επί δεκαετίες, αν μη τι άλλο, κάλυπταν την εγκληματική συμπεριφορά του σε βάρος νέων, ακόμη και ανήλικων παιδιών, ακόμη και εντός ενός από τα «καλύτερα» ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει στο σύνολό της και οι ευθύνες να αποδοθούν σε όλους τους υπεύθυνους. Το οφείλουμε σε όσους έζησαν και ζουν ακόμη σήμερα με ζωντανό το τραύμα της κακοποίησης, είτε βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, είτε παραμένουν στο καταφύγιο της σιωπής. Το οφείλουμε στους ανθρώπους του πολιτισμού, που αυτές τις δύσκολες μέρες αγωνίζονται όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για την εξυγίανση του χώρου της τέχνης από παρόμοια φαινόμενα και συμπεριφορές» υπογραμμίζει η Σία Αναγνωστοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL