Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Ιωάννινα / Η σύμβαση με ιδιώτη ανεβάζει στα ύψη το κόστος καθαριότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιωάννινα / Η σύμβαση με ιδιώτη ανεβάζει στα ύψη το κόστος καθαριότητας

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Με τη νέα διάταξη για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας προ των πυλών, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έσπευσε χθες αιφνιδιαστικά μέσω της Οικονομικής Επιτροπής να εγκρίνει σύμβαση 900.000 ευρώ για την αποκομιδή απορριμμάτων. Πρόκειται για υπέρογκο ετήσιο κόστος, που θα επιβαρύνει τους δημότες.

Κάνοντας χρήση της ειδικής διάταξης, που είχε εισηγηθεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος για την ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων επιχείρησε πριν από ενάμιση χρόνο να προχωρήσει τις σχετικές συμβάσεις. Έντονες ήταν τότε οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Με νεότερη διάταξη, πάλι έμπνευσης Θεοδωρικάκου, ο δήμαρχος έχοντας την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή προχώρησε χθες στην ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, η επιλογή Ελισάφ ανεβάζει το κόστος της αποκομιδής απορριμμάτων στα 900.000 ευρώ, καθώς ανατίθεται σε ιδιώτη το έργο για τις τέσσερις (4) από τις πέντε (5) κοινότητες, ενώ μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν μόνο οι δύο (2) από τις πέντε (5). «Η σύμβαση παραχώρησης είναι τριετής δεσμεύοντας και την επόμενη δημοτική αρχή», όπως επισημαίνει ο Θωμάς Μπέγκας, τέως δήμαρχος Ιωαννίνων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο ίδιος στηλιτεύει το γεγονός ότι «στον τελευταίο διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε δύο δημοτικές ενότητες που προκήρυξε η δική μας δημοτική αρχή η τιμή μονάδος ανά τόνο ανερχόταν σε 32 ευρώ», τώρα η πρόταση Ελισάφ έχει ως τιμή εκκίνησης τα 51,3 ευρώ!

«Την ίδια ώρα, τεχνηέντως η δημοτική αρχή φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της» υπογραμμίζει ο Θ. Μπέγκας. Καυτηριάζει, μάλιστα, το γεγονός ότι «στην υποτυπώδη μελέτη την οποία παρουσιάζει η δημοτική αρχή αγνοεί τη σημαντική παράμετρο ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσει η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, κάτι που σημαίνει ότι τα κόστη μεταφοράς θα μειωθούν σημαντικά». Με αυτά τα δεδομένα, η δημοτική παράταξη Μπέγκα καταψήφισε στην Οικονομική Επιτροπή την πρόταση Ελισάφ.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η ΠΟΕ - ΟΤΑ καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις Ελισάφ στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας. «Σε αυτό το διάστημα, και παρά τη διαπίστωση των υπηρεσιών για 108 κενές θέσεις στην αποκομιδή απορριμμάτων και την καθαριότητα εσωτερικών χώρων, η δημοτική αρχή Ελισάφ δεν ζήτησε ούτε μία (1) θέση εργάτη καθαριότητας» επισημαίνει η ΠΟΕ - ΟΤΑ. Καταγγέλλει, μάλιστα, τη δημοτική αρχή Ελισάφ για εξυπηρέτηση «εργολαβικών συμφερόντων», γιατί, όπως εξηγεί, η αύξηση του κόστους αποκομιδής ανά τόνο μεταξύ της πρότασης του Σεπτεμβρίου του 2019 και της τελευταίας είναι της τάξεως του 18,2%!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL