Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ανεμογεννήτριες / Απειλή για Αμοργό, Κίμωλο, Κύθηρα, Σίκινο και Τήνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεμογεννήτριες / Απειλή για Αμοργό, Κίμωλο, Κύθηρα, Σίκινο και Τήνο

Ανεμογεννήτριες
(PIXABAY.COM)

Η Europa Nostra, η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, και ο εταίρος της, το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανακοίνωσαν τον Κατάλογο των 7 Υπό Απειλή Μνημείων και Περιοχών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021.

Και ω, του θαύματος από τις 7 περιοχές οι πέντε είναι νησιά του νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, η Σίκινος και η Τήνος.

Όπως επισημαίνεται και τα πέντε νησιά χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», που τους προσδίδει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία

Τα πέντε Νησιά - Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος - βρίσκονται χωρικά στο Νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, ενώ τα τέσσερα από αυτά (Αμοργός, Κίμωλος, Σίκινος και Τήνος) αποτελούν μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων.

H αρμονική συνύπαρξη του Αιγαίου Πελάγους με τους λόφους, τα βουνά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ελληνικής και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκής ταυτότητας.

«Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, αντί να το διαφυλάσσει με κάθε τρόπο, ενθαρρύνει τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση των 7 Υπό Απειλή Μνημείων – Τόπων για το 2021 έγινε σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με τη συμμετοχή της Mariya Gabriel, Επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL