Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
14.2°C20.1°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.9°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.3°C17.7°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C17.2°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.5°C
0 BF 63%
Κορωνοϊός / Νέο ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Νέο ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών στη Θεσσαλονίκη

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό για το 2021 καταγράφηκε χθες στα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν προλαβαίνει να ανοίξει μία κλίνη ΜΕΘ κι αμέσως γεμίζει. Με το σύστημα Υγείας στα όριά του στην πόλη και το ιικό φορτίο στα «κόκκινα», η απόφαση για το άνοιγμα των Λυκείων ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κυβερνητική πολιτική «άλλα αντ’ άλλων» καλά κρατεί για τη Θεσσαλονίκη.

Χθες το πρωί στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματάς» που εφημέρευαν είχαν εισαχθεί συνολικά 81 ασθενείς με συμπτώματα Covid-19, με το πρώτο νοσοκομείο να έχει γεμάτες και τις 31 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στο δεύτερο η εφημερία ολοκληρώθηκε με μόλις 1 κενή κλίνη ΜΕΘ. Το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» που πήρε στη σκυτάλη των εφημεριών είχε διαθέσιμες μόλις 2 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στις «κοβιντοκλινικές» που έχουν αναπτυχθεί ήδη νοσηλεύονταν 119 ασθενείς. Την ίδια ώρα, τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Τα τελευταία αποτελέσματα από τη συγκέντρωση του γονιοδιώματος του SARS-CoV-2 δείχνουν ότι επιδημιολογικά η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο και συγχρόνως η αυξητική τάση συνεχίζεται.

Αύξηση 30% του ιικού φορτίου στα λύματα

Σύμφωνα με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, η μέση τιμή του ιικού φορτίου των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Δευτέρας 5.4 και της Τρίτης 6.4 παρουσιάζει οριακή αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, που έγιναν στις 2 και 4 Απριλίου.  Όμως σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή στις 29 και 30 Οκτωβρίου, η αύξηση είναι 30%.

Επιστολή εμπόρων στους λοιμωξιολόγους

Με αυτά τα δεδομένα λοιμωξιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες που θεώρησαν πρόωρο και το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν κατανοούν την απόφαση για το άνοιγμα των Λυκείων την ώρα που τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους και μέρα με τη μέρα κινδυνεύουν με κατάρρευση. Εκτιμάται ως βέβαιο ότι θα έχουμε κρούσματα στα σχολεία παρά τα self tests και ο φόβος είναι ότι θα διευρύνουν την ενδοοικογενειακή διασπορά, φαινόμενο το οποίο είναι κυρίαρχο στο τρίτο κύμα της πανδημίας εξαιτίας και των μεταλλάξεων. Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων διερωτάται εύλογα πώς «με το ίδιο τόσο επικίνδυνο ιικό φορτίο ανοίγουν τα σχολεία και όχι το λιανεμπόριο. Οι γονείς προστατεύονται και τα παιδιά τους όχι;». Ζητάει επίσης από τη επιτροπή, στις όποιες αποφάσεις λάβει στη συνέχεια για τη Θεσσαλονίκη, να συνυπολογίσει και την οικονομική καταστροφή του κλάδου τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL