Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ερέτρια / Στη Βουλή το εργατικό δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερέτρια / Στη Βουλή το εργατικό δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς

Εναερίτης δεη δεδδηε
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα των τριών εργαζομένων, που έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στην Εύβοια, στη διάρκεια έργων της ΔΕΗ, ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν το θέμα στη Βουλή και με ερώτησή τους προς τον υπουργό Ενέργειας Περιβάλλοντο, Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Εργασίας θέτουν τα σοβαρά ερωτηματικά που προκύπτουν τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ, όσο και στην εργολαβική εταιρεία, αλλά και το υπουργείο Εργασίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν επίσης, με δραματικό τρόπο, τις «συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

Παράλληλα, θέτουν τους αρμόδιους υπουργούς μία σειρά από ερωτήματα ώστε να απαντηθούν τα καίρια ερωτηματικά που προκύπτουν και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

Τέλος, οι βουλευτές αναδεικνύουν τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών από την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και επισημαίνουν το πόσο σημαντικό είναι οι αναγκαίοι ελέγχοι στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα όσον αφορά τις εργολαβικές εταιρίες.

Ακολουθεί η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ευθύνες για το τραγικό εργατικό ατύχημα, που κόστισε τον θάνατο τριών εργαζομένων στην Εύβοια κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Το τραγικό δυστύχημα, που κόστισε τον θάνατο τριών εργαζομένων και τον βαρύ τραυματισμό ενός ακόμη, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ, αναδεικνύει το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό προσωπικό, καθώς τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρίας που συνεργάζεται με τον ΔΕΔΔΗΕ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας. Αναδεικνύει ακόμη το ζήτημα τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις εργασίες δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ/Ομίλου ΔΕΗ.

Σοβαρά ερωτήματα τίθενται για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για να εκτελέσουν τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας. Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, όπως και η ανάγκη μετατροπής των εργολαβικών σχέσεων εργασίας σε μόνιμες, για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καθώς και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα του Ομίλου της ΔΕΗ. Αναδεικνύονται επίσης, με δραματικό τρόπο, οι συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ατύχημα πρωτοφανές ως προς τη διάσταση του στα Δίκτυα της ΔΕΗ, συνέπεια της κατάστασης διάλυσης και αποδιοργάνωσης που έχει διαμορφωθεί στο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την πλήρη εργολαβοποίηση των εργασιών του Δικτύου, ακόμη και των επιβλέψεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλημμελής τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και μεθόδων εργασίας, η χρησιμοποίηση μη επαρκώς ειδικευμένου και αδειοδοτημένου προσωπικού, και η έλλειψη των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας από τους εργολάβους στο όνομα του κέρδους, σε συνδυασμό με την πλημμελή επίβλεψη τους από το ΔΕΔΔΗΕ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής υποβάθμισης του Διαχειριστή από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ευθύνες του εργολάβου, ως άμεσου εργοδότη είναι δεδομένες, προσδιορίζονται με πλήρη σαφήνεια από την κείμενη νομοθεσία, και επιβάλλεται να αναζητηθούν και να αποδοθούν από τις αρμόδιες αρχές, με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο από τους εργαζομένους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ακόμη εμφανέστατη η απουσία προληπτικού ελέγχου από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας, το ΣΕΠΕ, τους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να αποδυναμώσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, με δυσμενέστατες, και τραγικές όπως στην προκειμένη περίπτωση, συνέπειες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκκωφαντική σιωπή από το ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ για το ατύχημα, χωρίς καν να εκφράσουν τη θλίψη ή τη συμπαράστασή τους, γεγονός επίσης πρωτοφανές και αντίθετο με την κουλτούρα της δημόσιας επιχείρησης, αλλά εντελώς χαρακτηριστικό δείγμα των αντιλήψεων και των πρακτικών των σημερινών διοικούντων – εκλεκτών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων της, αντιμετωπίζει τις δημόσιες επιχειρήσεις μόνο ως ασημικά προς εκποίηση, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους, τα δημόσια αγαθά και τη σημασία των κοινωφελών υπηρεσιών, και για το λόγο αυτό έθεσε σε προτεραιότητα την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιλογή της κυβέρνησης να «βολέψει» ημέτερους και κομματικά στελέχη της ΝΔ με παχυλούς μισθούς, εκφυλίζοντας και την οργανωτική δομή του Ομίλου ΔΕΗ, αντί να κάνει προσλήψεις απαραίτητου τεχνικού προσωπικού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σιωπή, πέραν της έλλειψης ευαισθησίας, εντάσσεται σε μια πολιτική αποστασιοποίησης και απόσεισης των ευθυνών των διοικήσεων της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, πράγμα όμως που είναι αντίθετο στο νομικό πλαίσιο και στην κοινή λογική. Ο ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστής των Δικτύων της ΔΕΗ είναι ο κύριος των έργων που εκτελούνται σ αυτά από τρίτους, τους οποίους οφείλει να εποπτεύει τόσο για την άρτια εκτέλεση τους όσο και για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας. Αυτό αναφέρεται σε όλες τις εργολαβικές συμβάσεις στις οποίες προβλέπεται ότι η μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, και η μη χρησιμοποίηση του κατάλληλου προσωπικού από τον εργολάβο μπορεί να συνεπάγεται ακόμη και το σταμάτημα των εργασιών με εντολή του επιβλέποντα μηχανικού του ΔΕΔΔΗΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω της αδυναμίας του να καλύψει πλήρως το αντικείμενο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, χρησιμοποιεί με πρόβλεψη του νόμου, ως Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης(ΕΞΥΠΠ), την αρμόδια για τα θέματα υγείας και ασφάλειας υπηρεσία της ΔΕΗ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές συνέπειες της υποβάθμισης και υποστελέχωσης του ΣΕΠΕ εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, καθώς και της απουσίας αποτελεσματικής πολιτικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είχαν οι εργαζόμενοι του εργολάβου που ασχολήθηκαν με τη μοιραία εργασία και υπέστησαν τις βαριές συνέπειες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες ηλεκτρολόγου και χειριστή του συγκεκριμένου μηχανήματος που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση της εργασίας;

2. Έφεραν οι ανωτέρω εργαζόμενοι τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό ασφαλούς εργασίας (άρβυλα προστασίας με διηλεκτρική αντοχή, μονωτικά γάντια, κλπ.);

3. Οι απασχολούμενοι προσέφεραν υπηρεσίες μετά το τέλος του κανονικού ωραρίου, ευρίσκοντο, δηλαδή, σε υπερωριακή απασχόληση;

4. Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τις οδηγίες της Διανομής διαδικασίες για τις εργασίες Δικτύου(απομόνωση, γείωση κλπ);

5. Είχε οριστεί ο προβλεπόμενος από το ΠΔ 305/96 Συντονιστής Ασφάλειας, για το συντονισμό των εργολάβων σε θέματα ασφαλούς εκτέλεσης των εργασιών;

6. Υπάρχουν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και εκθέσεις επιθεωρήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ (ως ΕΞΥΠΠ) για τους συγκεκριμένους εργολάβους και εργασίες (έλεγχος αδειών, έλεγχος εξοπλισμού, έλεγχος διαδικασιών, ύπαρξη συντονιστή ασφάλειας ,ύπαρξη τεχνικού ασφάλειας κλπ.) ;

7. Με ποιο τρόπο σκοπεύουν οι εμπλεκόμενοι να ενισχύσουν ηθικά και να ανακουφίσουν τις οικογένειες των θυμάτων (άμεση οικονομική ενίσχυση, πρόσληψη παιδιών στον Όμιλο ΔΕΗ κλπ.)

8. Τι μέτρα θα ληφθούν για τον τερματισμό της υποστελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ, την οργανωτική ανασυγκρότηση, τον τερματισμό της κονιοποίησης του οργανογράμματος για την τακτοποίηση των ημετέρων, και τον τερματισμό της χωρίς όρια εργολαβοποίησης των δραστηριοτήτων του ΔΕΔΔΗΕ;

9. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας, και ειδικότερα του ΣΕΠΕ;

10. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει τις πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και την αποτελεσματική εφαρμογή τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL