Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Self Test / Έτρεξαν για την μαζική προμήθεια, «δεν καίγονται» για την ορθή χρήση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self Test / Έτρεξαν για την μαζική προμήθεια, «δεν καίγονται» για την ορθή χρήση

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ SELF TEST ΣΕΛΦ ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το «πείραμα Κεραμέως» με το επί τροχάδην άνοιγμα των Λυκείων φαίνεται όλο και περισσότερο ότι βασίστηκε περισσότερο στη δυνατότητα μίας ακόμη μπίζνας με άρωμα «σκοιλ ελικικου» και λιγότερο στην ουσιαστική εφαρμογή ενός στιβαρού μέτρου ελέγχου της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως αποκάλυψαν και όσα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν με βάση τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη «μπορεί κάποιος χωρίς να κάνει το τεστ να γράψει μία χειρόγραφη δήλωση» ότι το έκανε και να έχει πρόσβαση αυτός ή το παιδί του στο σχολείο, ο κ. Κοντογεώργης ήταν αποκαλυπτικός για το πόσο βάρος δίνεται στην ουσιαστική λειτουργία του μέτρου: «Δεν μπορούμε να έχουμε έναν επιστάτη σε κάθε σπίτι, επαφιέμεθα όλοι στην ατομική υπευθυνότητα των γονέων και των τέκνων, που θα προσέλθουν με την διαδικασία που έχουμε επισημάνει στα σχολεία της χώρας ... αυτό που μου περιγράφετε θεωρώ ότι είναι μία εξαίρεση, καλό είναι να μην συμβεί».

Ο εκβιασμός γονέων με την πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο, που θα πρέπει να τον επιβάλλουν οι καθηγητές και την ευθύνη θα φέρουν οι διευθυντές, είναι επίσης σαφής και δείχνει πόσο απουσιάζουν και πάλι τα λειτουργικά μέτρα. «Η ΚΥΑ και ο νόμος προβλέπουν ότι σε περίπτωση που δεν επιδεικνύεται η σχετική σχολική κάρτα ή χειρόγραφη με αναγραφή αρνητικού αποτελέσματος, ο μαθητής δεν θα μπορεί να προσέρχεται στην τάξη και να παρακολουθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία», είπε ο γ.γ. Συντονισμού. Σημειώνεται ότι λίγη ώρα πριν, η υπουργός Παιδείας απέδιδε την συνολική ευθύνη σε κάθε διευθυντή σχολείου.

Το πόσο «χαλαρή» είναι η διαδικασία, φαίνεται και από την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για το λοιπό προσωπικό που εμπλέκεται με την λειτουργία των σχολείων, από τα κυλικεία ως τον καθαρισμό. «Θα το εξετάσουμε, αυτή την στιγμή η πρόβλεψη είναι για περίπου 300.000 μαθητές Λυκείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία», όπως είπε ο κ. Κοντογεώργης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Άνοιξη του 2020 έχει επανειλημμένα αποφύγει να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό από εξειδικευμένο προσωπικό (φαρμακοποιούς, υγειονομικό προσωπικό δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, κτλ.). Η απότομη αλλαγή στάσης προέκυψε το 2021 και μόλις εμφανίστηκαν στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες τα self test. Ταχέως πραγματοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες νομοθέτησης και προμήθειας εκατομμυρίων τεμαχίων. Και καθώς η χώρα παραμένει σε περιοριστικά μέτρα και εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, με το άνοιγμα των Λυκείων κόντρα στις απόψεις πολλών επιστημόνων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δημιουργείται και η ζήτηση που θα δικαιολογήσει την προμήθεια. Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Κοντογεώργη, το τι θα κάνει ο πολίτης μόλις πάρει το self test, μάλλον δεν αφορά πια κανέναν στην κυβέρνηση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL