Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Σχολεία / «Πείραμα Κεραμέως» με το μπαλάκι της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / «Πείραμα Κεραμέως» με το μπαλάκι της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η κα Κεραμέως εμφανίστηκε χαμογελαστή στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ενώ οι δημοσιογράφοι σε όλους τους τόνους περιέγραφαν πώς το self test είναι τόσο εύκολο που και οι μαθητές του Λυκείου «μπορούν να το κάνουν μόνοι τους», όπως και ότι «είναι υποχρεωτικά τα τεστ, δύο την εβδομάδα, ένα την Δευτέρα και ένα την Πέμπτη. Και για τους μαθητές και για τους καθηγητές». «Σωστό» είπε η κα Κεραμέως, υποστηρίζοντας ότι ήταν πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που δέχθηκε η κυβέρνηση. Φυσικά, δεν αναφέρθηκε ούτε στο νέο μπάχαλο με άρωμα «σκοιλ ελικικου» στην παράδοση των self test, ούτε στο γεγονός ότι και πάλι ανοίγουν τα σχολεία χωρίς μέτρα για λιγότερους μαθητές ανά τάξη, περισσότερους εκπαιδευτικούς, περισσότερο προσωπικό καθαρισμού, εμβολιασμό για τους τελευταίους, αλλά και την οργή του Θ. Τσιόδρα και άλλων έξι μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επιβολή του ανοίγματος των Λυκείων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπουργό.

Το φαρμακείο, όπως είπε, «όταν δίνεις το ΑΜΚΑ σου, σου δίνει ένα τεστ. Από Δευτέρα θα μπορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να πάρουν και το δεύτερο, που πρέπει να κάνουν μέχρι την Πέμπτη το πρωί».Στη συνέχεια, στην ιστοθέση self-testing.gov.gr μπαίνουν είτε ο μαθητής ή ο γονέας/κηδεμόνας είτε ο εκπαιδευτικός και δηλώνουν το αποτέλεσμα. Αν είναι αρνητικό, παίρνουν βεβαίωση «κάρτα εισόδου» που ο μαθητής επιδεικνύει στον καθηγητή της πρώτης διδακτικής ώρας Δευτέρα και Πέμπτη. 

Η κα Κεραμέως απέφυγε να απαντήσει σαφώς εάν θα απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο για μαθητή που δεν έχει κάνει το τεστ ή δεν έχει την «κάρτα εισόδου». «Κοιτάξτε, είναι ένα μέτρο που προβλέπεται για όλους, για να προστατεύσει όλους ακόμη περισσότερο, είναι προαπαιτούμενο για να συμμετάσχεις στο σχολείο», είπε η κα Κεραμέως, μεταθέτοντας την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης, «όπως κάνανε και με τη μάσκα ... Και οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ ... προφανώς ο διευθυντής του σχολείου έχει συνολικά ευθύνη».

Καλούνται δηλαδή οι εκπαιδευτικοί να διαχειριστούν στην πόρτα του σχολείου μία πλειάδα περιπτώσεων αδυναμίας πραγματοποίησης του self test από τους μαθητές, είτε λόγω μη προμήθειας, είτε κακής πραγματοποίησής του, είτε άλλης αδυναμίας των γονέων. Πρακτικά, καλούνται να αρνηθούν την πρόσβαση στο σχολείο σε μαθητές που φορούν μάσκα και τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Και ο διευθυντής του σχολείου είναι αυτός στον οποίο μετατίθενται τελικά όλες οι αδυναμίες στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη...

Η διαδικασία του self test

Στην ιστοθέση του self-testing.gov.gr περιγράφεται ως «αξιόπιστο εργαλείο αυτοδιάγνωσης» αν και έχει επανειλημμένως τονιστεί πως έχει αξιοπιστία πολύ χαμηλότερη των rapid test και φυσικά των pcr. Υπολογίζεται από διαφορετικές πηγές περίπου στο 60%-70%, ενώ ειδικά σε ασυμπτωματικούς φορείς η ευαισθησία του εκτιμάται ότι είναι ακόμα χαμηλότερη.

Η πραγματοποίησή του συστήνεται να γίνεται από τον ίδιο τον ενήλικο, με βοήθεια μόνο εφόσον την χρειάζεται (για ηλικιωμένους κτλ.) ενώ για τους ανηλίκους άνω των 13 ετών (δηλαδή τα παιδιά που βρίσκονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση) ζητείται να γίνεται υπό την επίβλεψη γονέα ή κηδεμόνα. Για μικρότερα παιδιά, επιβάλλεται η πραγματοποίηση από τον ενήλικο γονέα ή κηδεμόνα.

Η διαδικασία πραγματοποίησης που συστήνεται και αφορά απλούς πολίτες (κυρίως για τα παιδιά τους και εμμέσως, καθώς αποφεύγεται κάθε σαφής αναφορά) και ειδικά εργαζόμενους (ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του τουρισμού, της μεταποίησης, του επισιτισμού ή των μεταφορών), είναι η εξής για τα self test:

  • ενδελεχής καθαρισμός χεριών
  • ενδελεχής καθαρισμός της επιφάνειας που θα τοποθετηθεί
  • καθαρισμός της μύτης (καλό φύσημα) και δεύτερος ενδελεχής καθαρισμός χεριών
  • τα τμήματα του τεστ βγαίνουν από την συσκευασία και τοποθετούνται στην επιφάνεια
  • ανοίγεται η συσκευασία με τον στυλεό (την μεγάλη "μπατονέτα") χωρίς επαφή με την άκρη του συλλέκτη
  • ανοίγεται το μπουκαλάκι με το υγρό
  • το υγρό μπαίνει στο σωληνάριο που παραμένει όρθιο
  • ο στυλεός τοποθετείται μέσα στη μύτη όσο περισσότερο είναι εφικτό (με την πλευρά που έχει το "μπαμπάκι") και περιστρέφεται αρκετές φορές, κατά σειρά και στα δύο ρουθούνια
  • ο στυλεός τοποθετείται στο σωληνάριο με το υγρό (με την πλευρά που έχει το "μπαμπάκι") και περιστρέφεται αρκετές φορές
  • ο στυλεός πιέζεται στα τοιχώματα του σωληναρίου κατά την αφαίρεση για να στραγγίσει το μέγιστο δυνατό υγρό
  • κλείνει το καπάκι του σωληναρίου και περιστρέφεται το σωληνάριο
  • τρεις ή τέσσερις σταγόνες (ανάλογα με το συγκεκριμένο σκεύασμα) ρίχνονται στην κοιλότητα της πλακέτας
  • το αποτέλεσμα θα προκύψει μετά από περίπου 15 λεπτά

Τι κάνουμε με το αποτέλεσμα;

θετικό αποτέλεσμα καταδεικνύεται από την ταυτόχρονη παρουσία μίας γραμμής δίπλα στην ένδειξη C και μίας γραμμής στην ένδειξη Τ, ακόμη και αν είναι αχνές γραμμές

αρνητικό αποτέλεσμα καταδεικνύεται από την παρουσία μόνο μίας γραμμής δίπλα στην ένδειξη Τ (χωρίς γραμμή στην ένδειξη Τ)

μη έγκυρο αποτέλεσμα θεωρείται αυτό όπου δεν υπάρχει καμία γραμμή σε καμία ένδειξη, ή μόνο μία γραμμή δίπλα στην ένδειξη Τ. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να δηλώνεται στην ιστοθέση self-testing.gov.gr (η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει την Κυριακή 11 Απριλίου) προκειμένου να επιλεγεί η δομή Υγείας στην οποία πρέπει να μεταβεί ο ενδιαφερόμενος ενήλικος ή παιδί για να κάνει επιβεβαιωτικό rapid test. Εάν και αυτό είναι θετικό, θα ακολουθήσει επικοινωνία από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες και ιχνηλάτηση επαφών. 

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, για μαθητές και εκπαιδευτικούς εκδίδεται σχολική κάρτα που επιδεικνύεται για την είσοδο στις υποδομές του κατά περίπτωση σχολείου.

https://www.youtube.com/watch?v=uqy9EtE1uuE

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL