Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Self tests / Άρωμα Σκόιλ Ελικικού με το καλημέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self tests / Άρωμα Σκόιλ Ελικικού με το καλημέρα

ΤΕΣΤ

Χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες από τις υποτιμητικές δηλώσεις Σκέρτσου για τον κλάδο των φαρμακοποιών για να καταρρεύσει ακόμα ένα «επιτελικό» σχέδιο της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Στις 22 Μαρτίου (ΣΚΑΪ) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αναφερόμενος στα self tests, δήλωνε ότι «οι φαρμακοποιοί δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να το πάρουν από το ράφι και να το δώσουν».

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν χθες οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννόγλου, γενικό γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), «τελικά τα πολυδιαφημισμένα self tests, τα οποία παραλάβαμε, δεν ήταν 'self', αλλά συσκευασίες 25άδας rapid test που προορίζονται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια και υπό την επίβλεψη επαγγελματία Υγείας»!

«Δυστυχώς», τονίζει, «ο όγκος δουλειάς για τους φαρμακοποιούς είναι τεράστιος και συρθήκαμε σε αυτή την κατάσταση ύστερα από συμφωνία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με το υπουργείο».

Λίγες ώρες αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι πρόκειται για ρινικά τεστ ταχείας ανίχνευσης (δηλαδή rapid test) και υποσχέθηκε ότι «στις επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

ΤΕΣΤ

Χαμένοι στη μετάφραση

Οι οδηγίες στα ισπανικά και στα αγγλικά λένε ρητά ότι το εν λόγω τεστ μπορεί να γίνει είτε από ειδικό είτε από τον πολίτη, υπό την επίβλεψη όμως εργαζομένου στον τομέα της Υγείας. Στην ελληνική βερσιόν παραλείπεται η παραπάνω σύσταση και δίνονται απλώς «σύντομες οδηγίες για ατομική χρήση και από μη επαγγελματίες Υγείας».

Οι φαρμακοποιοί, που υποτίθεται ότι θα... έπαιρναν το τεστ από το ράφι τους, καλούνται τώρα να ανασυσκευάσουν τις εργαστηριακές συσκευασίες των 25 τεμαχίων σε ατομικές συσκευασίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η προκήρυξη του διαγωνισμού (σελ. 18) θα έπρεπε «τα tests να παρέχονται είτε σε ατομική είτε σε συσκευασία περισσότερων τεμαχίων ώστε να είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής». Η κυβέρνηση άφησε δηλαδή «παραθυράκι» για τεστ συγκεκριμένης εταιρείας, της Roche, που παρέχονται σε συσκευασία των 25 τεμαχίων.

Πρόκειται για το προϊόν Nasal -η Roche δήλωσε αδυναμία να καλύψει πλήρως την ποσότητα των 10 εκατομμυρίων τεστ κάνοντας προσφορά μόνο για 1,9 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Υγείας επέμεινε χθες ότι πρόκειται για self test που διαφέρει από τα υπόλοιπα rapid «επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό / στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία Υγείας».

Ο Ηλ. Γιαννόγλου μεταφέρει στην ΑΥΓΗ το κλίμα αναβρασμού στις τάξεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα πρέπει να φτιάξουν τις ατομικές συσκευασίες και να συναρμολογήσουν τέσσερα διαφορετικά εξαρτήματα ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία σε χώρο απολυμασμένο και με επιπλέον ώρες εργασίας. Δεν υπάρχει επίσης οδηγία για το πού θα πεταχτεί το βιολογικό υλικό, καθώς στη συσκευασία δεν υπάρχει σακουλάκι απόρριψης.

Τα ερωτήματα πίσω από το φιάσκο

Σύμφωνα με τη Roche, το αντιδραστήριο δεν πρέπει να βγει από τη συσκευασία πολλές ώρες πριν από τη χρήση του τεστ, ώστε να μην διακυβευτεί η σταθερότητά του. Προκύπτει έτσι το ερώτημα για το αν ο φαρμακοποιός θα πρέπει να συσκευάζει το τεστ επί τόπου, όταν το ζητάει ένας πολίτης. Και, αν γονείς και εκπαιδευτικοί το προμηθευτούν Παρασκευή, πώς θα ξέρουν ότι μέχρι τη Δευτέρα, ακόμα και αν γίνει με επιτυχία, δεν θα έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία του;

Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός έγινε με fast track διαδικασίες, πρέπει επίσης να διερευνηθεί αν τα τεστ παραγγέλθηκαν μετά την ολοκλήρωσή του ή κάποιοι είχαν σίγουρη τη δουλειά και τα παρήγγειλαν πριν από μήνες.

Σκιά αδιαφάνειας καλύπτει επίσης την εταιρεία Swiss Med, η οποία συστήθηκε πρόσφατα και το μετοχικό κεφάλαιό της ανέρχεται σε μόλις 30.000 ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία είναι ένα βήμα πριν από την υπογραφή σύμβασης με το Δημόσιο ύψους 10 εκατ. ευρώ για 3.000.000 τεστ και αναρωτιέται κάποιος πώς ακριβώς θα βρεθεί το κεφάλαιο για τέτοια επένδυση («Εφ.Συν.», 6.4.21).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL