Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Κορωνοϊός / Ένα βήμα πριν από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ένα βήμα πριν από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

«Δυστυχώς έχουμε φτάσει στις συνθήκες του Νοέμβρη, πριν από την εμπόλεμη κατάσταση.  Όσον αφορά τις εντατικές, έχουν πιάσει όρια και ετοιμαζόμαστε να ξαναβιώσουμε την ίδια κατάσταση, χωρίς κάποιοι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι να έχουν πάρει μάθημα, να έχουν αξιοποιήσει την εμπειρία». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η πρόεδρος της  Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα την ασφυκτική πίεση που δέχονται αυτές τις ημέρες τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι συνδικαλιστές στον χώρο της Υγείας, που συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση της ΕΝΙΘ έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, κατήγγειλαν ότι έναν χρόνο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν έκανε καμία απολύτως παρέμβαση αναβάθμισης του ΕΣΥ. Σύμφωνα μάλιστα με όσα επισήμαναν, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πιο υποστελεχωμένα διότι υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών και οι προσλήψεις είναι ελάχιστες.

Αναφορικά με τις 15 νέες κλίνες ΜΕΘ που ανακοίνωσε πομπωδώς ο αν. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης για την πόλη, τόνισαν πως δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχωθούν. Κατηγόρησαν, επίσης, την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει πάλι ένα «δήθεν σχέδιο», το οποίο χαρακτήρισαν «εγκληματικό για τους εργαζόμενους και τους πολίτες» διότι μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε μιας νόσου.

«Ούτε ένα αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε»

«Τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια και απαράλλαχτα. Κανένα αίτημα που αφορά στη ζωή του κόσμου δεν έχει ικανοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά η Δ. Κατσίμπα επισημαίνοντας πως «οι δυνατότητες και οι αντοχές του προσωπικού έχουν κάποια όρια και η προστασία της ζωής και της υγείας του κόσμου είναι υποχρέωση του κράτους. Αν δεν γίνονται σχεδιασμοί με βάση αυτά, τότε δεν υπολογίζεται ούτε ο κόσμος, ούτε οι εργαζόμενοι. Ακολουθείται μια εγκληματική πολιτική εις βάρος και των δύο».

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, καθολική και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι τα πάγια βασικά αιτήματα των υγειονομικών.

Επανήλθαν οι εφημερίες τρόμου

Οι τελευταίες εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θυμίζουν τις αρχές του προηγούμενου «μαύρου» Νοεμβρίου. Το νοσοκομείο «Παπανικολάου» έκλεισε την εφημερία του με 63 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και ήδη έχει ανοίξει και 5η «κοβιντοκλινική» στη γαστρεντερολογική κλινική του για να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών. Επίσης τα ελάχιστα κρεβάτια της 4ης ΜΕΘ που είχαν μείνει για την εξυπηρέτηση non Covid περιστατικών ρίχτηκαν κι αυτά στη μάχη.

Τα ίδια ισχύουν σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της πόλης, ενώ οι διαθέσιμες ΜΕΘ για Covid παρουσιάζουν πληρότητα έως και 100% και πλέον θεωρείται πολύ πιθανόν τις προσεχείς ημέρες να αρχίσουν να μπαίνουν και πάλι κρεβάτια ΜΕΘ σε χώρους χειρουργείων.

Η περιβόητη και χρυσοφόρα για τους κλινικάρχες «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» επίσης ήδη ξεκίνησε για τα non Covid περιστατικά. Όπως εξήγησαν οι υγειονομικοί από το «Παπανικολάου», διάφορα περιστατικά «καθαρά», διακομίζονται στο Διαβαλκανικό, ενώ όλα σχεδόν τα νοσοκομεία στέλνουν ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας στο κέντρο αποκατάστασης της Euromedica «Αρωγή».

Και τα περιφερειακά νοσοκομεία εκτός ορίων

Δυστυχώς δεν είναι μόνο το δημόσιο σύστημα της Θεσσαλονίκης στα πρόθυρα νέας κατάρρευσης. Τα νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας ήδη «στενάζουν», ενώ το Μαμάτσειο της Κοζάνης λειτουργεί εδώ και μέρες εκτός των ορίων του. Από χθες και η χειρουργική κλινική του μετατράπηκε στο «κοβιντοκλινική» και ο ιατρικός κόσμος της περιοχής δεν κρύβει την αγανάκτησή του για την ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης αυτής της νέας μεγάλης υγειονομικής κρίσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχής νοσούν και ίδιοι παρά τον εμβολιασμό τους και έτσι το δημόσιο σύστημα έχει αποδεκατιστεί. Το μόνο θετικό είναι ότι όλοι τους είναι είτε ασυμπτωματικοί είτε παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα της νόσου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του διότι ο κ. Κοντοζαμάνης κατά την προχθεσινή του επίσκεψη δεν θεώρησε χρήσιμο να συναντηθεί με τη διοίκησή του, αν και κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν για να σταθεί όρθιο το σύστημα Υγείας...

Προ του «κρασαρίσματος» βρίσκονται επίσης τα νοσοκομεία της Πέλλας και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΠ Χαρ. Αποστολίδη υπάρχει τεράστια υποστελέχωση στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής. Χθες και οι 6 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο Γιαννιτσών ήταν γεμάτες, όπως και οι τρεις κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου της  Έδεσσας. «Τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που διασωληνώνονται σε απλές κλίνες” τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος της ΕΝΙΠ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL