Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Μεγάλη Τετάρτη με 900 διασωληνωμένους «στο καλό σενάριο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Μεγάλη Τετάρτη με 900 διασωληνωμένους «στο καλό σενάριο»

ΔΙΟΔΙΑ ΠΑΣΧΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
EUROKINISSI

Η προοπτική που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προβάλλουν τα τελευταία 24ωρα να «πάμε στα χωριά μας» για τον εορτασμό της Ανάστασης θα είναι κάτι «δύσκολο για έναν βασικό λόγο, θα έχουμε γεμάτα τα νοσοκομεία. Στις 28 Απριλίου εμείς υπολογίζουμε περίπου 900 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες διασωληνωμένους, στο καλό σενάριο που τα self test δουλεύουν. Και 28 Απριλίου, είναι Μεγάλη Τετάρτη (σ.σ. εκ παραδρομής αναφέρθηκε Μεγάλη Τρίτη). Ειλικρινά, εγώ θα φοβηθώ να πάω με την οικογένειά μου έξω από το σπίτι. Γιατί αν συμβεί κάτι, θα είναι πραγματικά πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες να το αντιμετωπίσω. Οπότε, η δική μου συμβουλή είναι να μην πάμε στα χωριά μας. Σαν πατέρας, όχι σαν επιστήμονας», είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αντίστοιχα, για την επαναλειτουργία των σχολείων παρέθεσε και την δική του προσωπική εμπειρία: «Είχαμε μία συνάντηση με την ψυχολόγο του νηπιαγωγείου και τους γονείς. Τα παιδιά έχουν κουραστεί, έχουν αρχίσει να χάνουν την δυνατότητα συγκέντρωσης στην τηλεκπαίδευση. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις τάξεις της τηλεκπαίδευσης. Αλλά δεν αξίζει να το διακινδυνεύσουμε σε αυτές τις συνθήκες για δέκα ημέρες σχολείου». Αντίθετα, εμφανίστηκε θετικός για την επεναλειτουργία του Λυκείου «με χρήση self test και λόγω της ανάγκης ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας ... ναι για τα Λύκεια. Για τις υπόλοιπες βαθμίδες, πρέπει να το συζητάμε για μετά το Πάσχα».

Επανέλαβε παράλληλα την παρότρυνση που είχε κάνει (αναφερόμενος μάλιστα και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη) για την σωστή εφαρμογή της διαδικασίας των self test και από την Πολίτεία και την εργοδοσία. «Είναι σημαντικότατο να υπάρχει διαβεβαίωση σε όλους ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να πειραχθεί οτιδήποτε σε εργασιακό δικαίωμα αν κάποιος βγει θετικός», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Εξάλλου, ανέστρεψε την εικόνα με την οποία παρουσιάζονται οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων που ανακοινώνονται και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω με τα self test. «Eγώ ελπίζω να φτάσουν να ανιχνεύονται 8.000, 10.000, 11.000 κρούσματα ... ο αριθμός των μολύνσεων που θα ανιχνευτούν θα είναι το κλειδί για να μιλάμε για ανοίγματα, θα μπορέσουμε να βάλουμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους σε καραντίνα και να σταματήσουμε τις αλυσίδες διασποράς από αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους», όπως υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, για την Αττική ανέφερε ότι «είμαστε σε σταθεροποίηση σε υψηλούς αριθμούς. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε», ενώ αντίθετα «στην Θεσσαλονίκη έχουμε ταχύτατη σχετικά αύξηση, με προοπτική και με βάση τα μοντέλα να είναι ακόμα πιο ταχεία, το ίδιο στην Πάτρα και την Κοζάνη» και ήταν σαφής στην ερώτηση αν μπορεί να ξαναδούμε εικόνες Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. «σε επίπεδο πίεσης στο σύστημα Υγείας "ναι", όχι "μπορεί"».

Προέβλεψε τέλος ότι και την επόμενη εβδομάδα θα είναι «λογικό να δούμε μία μικρή αύξηση ακόμα, στην Αττική π.χ. ... αυτό που θα είναι κακό θα είναι να την δούμε να συνεχίζεται και την μεθεπόμενη εβδομάδα. Τότε πράγματι θα σημαίνει ότι η χρήση των self test δεν θα έχει δώσει τα αποτελέσματα που έπρεπε να δώσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL