Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Να δηλώσει ο Μητσοτάκης πως δεν κινδυνεύει εργαζόμενος που θα δηλώσει θετικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Να δηλώσει ο Μητσοτάκης πως δεν κινδυνεύει εργαζόμενος που θα δηλώσει θετικός

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Την καθοριστική παράμετρο της νέας πρακτικής των self test προκειμένου να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στο σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας υπογράμμισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε ότι εφόσον λειτουργήσουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και συνεχίσουν να τηρούνται όσα ήδη ισχύουν, αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά πολύ μικρή, η αύξηση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Με τον τρέχοντα αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται, «θα μπορούσαμε να φτάσουμε στα 3.800-3.850, αλλά όχι πάνω από 4.000», όπως εκτίμησε. «Μετά εξαρτάται από το τι πραγματικά θα έχουμε κάνει, από εκεί εξαρτάται το πότε και ποια θα είναι η κορύφωση».

«Αν λειτουργήσει τελικά η διαδικασία των self-test εκτιμούμε ότι μετά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση ... μία ήπια αποκλιμακωτική πορεία στη διάρκεια του Απριλίου που θα συνεχιστεί το Μάιο ... άρα, να έχουμε κορύφωση στις αρχές του Απριλίου», τόνισε ο ίδιος. Για να λειτουργήσει ωστόσο, «είναι πολύ σημαντικό από τα χείλη του πρωθυπουργού, από πολύ επίσημα χείλη, να γίνει καθαρό ότι δεν θα υπάρξει κανένας εργαζόμενος που θα επηρεαστεί αρνητικά επειδή θα δηλώσει στη δουλειά του ότι βγήκε θετικός ... γιατί είναι αυτοδήλωση, δεν είναι του ΕΟΔΥ».

«Το τεστ δεν το κάνουμε για να έχουμε μία εικόνα, αλλά για να σταματήσουμε τη διασπορά ... διασπορά θα συνεχίσει να υπάρχει, δεν είναι δυνατόν κάποιος να υποχρεωθεί να πει αν νοσεί ή όχι, δεν είναι δυνατόν συνταγματικά και από άποψη δικαιωμάτων του ανθρώπου», ξεκαθάρισε ο κ. Σαρηγιάννης. Αλλά «με μεγάλο αριθμό τεστ, σημαντικό ποσοστό, π.χ. 50%, αυτών που είναι θετικοί χωρίς σοβαρά συμπτώματα, θα ανιχνευτεί ... θα έχουμε "σπάσει" σε εντυπωσιακό βαθμό την αλυσίδα μετάδοσης, πολύ πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο μέτρο».

Ο ίδιος ήταν θετικός στα στοχευμένα μέτρα μικρής έκτασης όπως το άνοιγμα των κομμωτηρίων, καθώς όπως είπε η ξένη βιβλιογραφία δείχνει ότι το να ανοίγουν μικρές «βαλβίδες αποσυμπίεσης» οδηγεί σε καλύτερη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων γιατί «νιώθουμε λίγο πιο άνετα». Μάλιστα, προέκρινε την δημοσιοποίηση του σχεδιασμού. «Η άποψη που έχω δημιουργήσει είναι πως είναι προτιμότερος ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα γίνει γνωστός, ότι περιμένουμε κορύφωση τότε, ότι θα κάνουμε το βήμα α, β, γ, δ ... είναι σημαντικό να γίνει ένας οδικός χάρτης ενός-δύο μηνών, να εξηγήσουμε τι περιμένουμε να συμβεί με βάση τα μέτρα και προφανώς αν αλλάξουν δραματικά τα στοιχεία, θα αλλάζουν και τα μέτρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL