Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C23.5°C
4 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.3°C26.0°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.0°C
4 BF 26%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.8°C22.7°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C24.6°C
0 BF 35%
Lockdown / Ο λοιμωξιολόγος Γεραπετρίτης ανοίγει τα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Ο λοιμωξιολόγος Γεραπετρίτης ανοίγει τα σχολεία

ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για μία ακόμη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μίλησε αναλυτικά στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος αναλυτικά στις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη πριν η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάσει για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις, συνεχίζοντας την πρακτική υπουργών να πιέζουν με δηλώσεις τους τους επιστήμονες.

Παρά το κύμα επικρίσεων για τον ίδιο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο που την περασμένη εβδομάδα έσπευσαν να ανακοινώσουν άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων και διαδημοτικές μετακινήσεις πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι και σε αυτή την περίπτωση η χρήση των self test (δηλαδή οι πολίτες) είναι το κριτήριο προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα «η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια». Σε άλλο σημείο, προσέθεσε ότι «οι δύο εβδομάδες που ελπίζουμε να ανοίξουν μέχρι το Πάσχα (σ.τ.σ. 12-23 Απριλίου) θα είναι μεγάλη ανάσα, μαθησιακή και ψυχολογική»

Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη σπουδή του να απαντά σε ερωτήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφέροντας τι έχει συζητήσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ουσιαστικά κρατώντας για το Μαξίμου την πρόθεση ελάφρυνσης και μεταθέτοντας στους επιστήμονες το βάρος της μη υλοποίησής της, όπως και στους πολίτες.

Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για τα σχολεία

Η επικοινωνιακή αυτή τακτική έχει φέρει στα όριά τους τους επιστήμονες και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που βλέπει να της φορτώνουν την ευθύνη για όσα περνούν οι πολίτες. «Η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει». Με τη φράση αυτή ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ειδικής επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, όπως θέλει η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζει η χώρα μας, ο καθηγητής, εκτίμησε πως «θα μπορούσε να γίνει, αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες». Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις. Η πρώτη εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, «κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά», όπως είπε. Η δε δεύτερη επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL