Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Δασικοί χάρτες / Αλαλούμ και λάθη έφεραν παράταση έξι μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δασικοί χάρτες / Αλαλούμ και λάθη έφεραν παράταση έξι μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων

Δάσος
MotionTeam

Τα τεράστια λάθη στους δασικούς χάρτες έφεραν διαμαρτυρίες, οργή και καταλήψεις, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων. «Τρικ» χαρακτηρίζουν την 6μηνη παράταση των αντιρρήσεων, αλλά και τη μείωση του τέλους οι αγρότες της Κρήτης. 

Ειδικότερα, είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου  Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών καθώς και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Δεν παραλήφθηκε και εδώ να γίνει λόγος για προβλήματα που κληρονομήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύθηκε να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση και να προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών έχει καταδείξει σειρά προβλημάτων σε όλη τη χώρα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το ότι παραλήφθηκε η εξαίρεση από στους δασικούς χάρτες πολλών διοικητικών πράξεων που έχουν μεταβάλλει νόμιμα τον δασικό χαρακτήρα εκτάσεων πριν από το 1975, οδηγώντας έτσι σε εσφαλμένους δασικούς χάρτες στους οποίους συμπεριλήφθηκαν μη δασικές περιοχές.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο προκάλεσε αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς σε πολλά νησιά οι δασικές εκτάσεις ξεπερνούν το 50%, 60% ή και 70%.  Σε ορισμένα νησιά μάλιστα το ποσοστό των δασών είναι ιδιαίτερα υψηλό: στη Σύμη το 88%, στο Αγαθονήσι το 83%, στην Κάσο το 76%, στην Πάτμο το 74%, στην Κάρπαθο το 73%. Ενώ στις  Κυκλάδες υψηλά ποσοστά δασικών εκτάσεων καταγράφονται σε Ηρακλειά και Κουφονήσια 79%, στην Αντίπαρο 56%, στη Νάξο (52%).

Μεγάλες κινητοποιήσεις στην Κρήτη

H Επιτροπή των Αγροτών Κρήτης απορρίπτει την ανακοίνωση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ως «τρικ» την 6μηνη παράταση των αντιρρήσεων, αλλά και τη μείωση του τέλους.  Σύμφωνα με τους ίδιους οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν σχετίζονται με τα αιτήματα των Κρητικών, καθώς οι δασικοί χάρτες – συγκεκριμένα για την Κρήτη – είναι λάθος από τη βάση τους, αφού δε λαμβάνουν υπόψιν τους το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο νησί προ ενσωμάτωσής του με την Ελλάδα και μετά.

Έτσι, αυτό που ζητά ο αγροτικός κόσμος του νησιού είναι η απόρριψη των δασικών χαρτών, όπως έχουν διαμορφωθεί για την Κρήτη, συνολικά.

Αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης πραγματοποίησαν σήμερα κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και στους τέσσερις νομούς για τον κίνδυνο που προέκυψε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς από τη δημοσίευση των δασικών χαρτών. Οι αγρότες της Κρήτης ζητούν για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες.

Ζητούν επίσης να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων. 

Τέλος ζητούν να δοθεί παράταση στον χρόνο ενστάσεων - αντιρρήσεων αλλά και να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL