Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.8°C27.4°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C26.2°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
21.0°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C24.4°C
1 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 41%
Νέα Σμύρνη / Αποκαλυπτική έρευνα - Η μολότοφ από την αστυνομία και ο ρόλος της Ομάδας Αλήθειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Σμύρνη / Αποκαλυπτική έρευνα - Η μολότοφ από την αστυνομία και ο ρόλος της Ομάδας Αλήθειας

reportersunited.gr

«Το άτομο που πετάει τον εμπρηστικό μηχανισμό «είτε είναι αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ και αποτελεί μέρος της διμοιρίας, είτε βρίσκεται εκεί υπό την επίβλεψή της» τονίζει η ομάδα έρευνας Disinfaux Collective σε σχέση με βίντεο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Νέα Σμύρνη στις 9 Μαρτίου στον απόηχο της μαζικής πορείας διαμαρτυρίας για την αστυνομική καταστολή.

https://www.youtube.com/watch?v=qeWDXOVcVxM&t=140s

Το Reporters United δημοσιεύει την τεχνική έκθεση της Disinfaux Collective η οποία βασίστηκε στη χρήση εργαλείων και μεθοδολογίας «Ανάλυση Ανοιχτών Πηγών» (OSINT -Open Source Intelligence).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε και συγχρόνισε οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από τα εναέρια μέσα της ΕΛΑΣ αλλά και το βίντεο αυτόπτη μάρτυρα.

Παράλληλα, η ανάλυση της ομάδας αφορά τόσο στην καταγγελία για τη ρίψη μολότοφ, όσο και σε μια λεπτομερέστερη προσέγγιση της εναέριας παρακολούθησης και καταγραφής των γεγονότων από την ΕΛ.ΑΣ.

Τα έξι βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

  • Το άτομο που πετάει τον εμπρηστικό μηχανισμό «είτε είναι αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ και αποτελεί μέρος της διμοιρίας, είτε βρίσκεται εκεί υπό την επίβλεψή της».
  • Το άτομο δεν επιστρέφει τον εμπρηστικό μηχανισμό, καθώς «δεν προκύπτει στιγμιότυπο που να απεικονίζει τους διαδηλωτές να ρίχνουν εμπρηστικό μηχανισμό στους αστυνομικούς σε χρόνο πριν από τη ρίψη».
  • Ο εμπρηστικός μηχανισμός είναι «γυάλινη φιάλη με εύφλεκτο υγρό, τύπου “βόμβα μολότοφ”».
  • Από το υλικό βίντεο από εναέρια μέσα που έχει αναρτήσει η ΕΛΑΣ στο κανάλι της στο YouTube υπάρχουν τα λεπτά πριν και μετά τη ρίψη του εμπρηστικού μηχανισμού αλλά λείπουν τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της ίδιας της ρίψης.
  • Από την ανάλυση των κτηρίων της περιοχής, σύμφωνα με τις συντεταγμένες του βίντεο, το βίντεο που δημοσίευσε η Ομάδα Αλήθειας στο twitter προέρχεται από εναέριο μέσο. Με δεδομένο ότι εκείνη την ώρα επιχειρούσαν σε αυτήν ακριβώς την περιοχή εναέρια μέσα (drone, κλπ) της ΕΛΑΣ, τίθεται το εύλογο ερώτημα διαρροής ευαίσθητου υλικού από την ΕΛΑΣ προς την Ομάδα Αλήθειας.
  • Μόνον η ΕΛΑΣ και η Ομάδα Αλήθειας μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη – αλλά και οι δύο ως αυτή τη στιγμή δεν έχουν απαντήσει στα ερωτήματα του Reporters United.

«Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι πολίτες και φωτορεπόρτερ συνεχώς καταγγέλλουν πως δέχτηκαν απειλές από αστυνομικούς ώστε να μη καταγράφουν περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η συγκεκριμένη έκθεση θέλει να αναδείξει πως όχι μόνο ότι το δικαίωμα της καταγραφής της αστυνομίας από τους πολίτες θα έπρεπε να προστατεύεται, αλλά και πως όταν αυτά τα περιστατικά βγαίνουν στο φως, η πληροφορία που τελικά η ίδια η ΕΛΑΣ δημοσιεύει είναι τουλάχιστον ελλιπής», τονίζει η Disinfaux Collective.

Υλικό από drone της ΕΛΑΣ στην Ομάδα Αλήθειας;

Την ίδια μέρα, ο λογαριασμός «Ομάδα Αλήθειας» στο twitter δημοσίευσε βίντεο παρουσιάζοντας διαδηλωτές στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με τη λεζάντα «αυτό το μπάχαλο θέλει να επιβάλλει η αριστερά».

https://twitter.com/omadaalithias/status/1369320178404704260?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1369320178404704260%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.avgi.gr%2Fsocial%2F381501_i-omada-alitheias-tis-nd-proballei-kryfa-plana-apo-drone-tis-astynomias

Η έρευνα της Disinfaux Collective συμπεραίνει ότι το βίντεο προέρχεται από εναέριο μέσο, καθώς από τις συντεταγμένες που παρουσιάζεται στο βίντεο της Ομάδας Αλήθειας προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο ή κτίριο που να προσφέρει αρκετά υψηλό σημείο λήψης.

Αναλυτικά η τεχνική έκθεση της Disinfaux Collective:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL