Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κορωνοϊός / Τσουνάμι εισαγωγών με covid19 αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές και ΕΚΑΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τσουνάμι εισαγωγών με covid19 αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές και ΕΚΑΒ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Η εσπευσμένη μετατροπή του Ερυθρού Σταυρού σε νοσοκομείο covid19 την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ότι έγινε την τελευταία στιγμή καθώς ήταν ανεπαρκές το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας, που είχε καταρτιστεί την Άνοιξη του 2020 και όπως φαίνεται προέβλεπε ότι θα κινδυνεύσουν ζωές ασθενών λόγω των επιλογών που έγιναν. Και όπως κατήγγειλε η πρόεδρος των εργαζόμενων του Ερυθρού Σταυρού Βούλα Γεωργάκη, από την περασμένη Άνοιξη έχουν μετακινηθεί νοσηλεύτριες σε άλλα νοσοκομεία, μόλις τον τελευταίο μήνα έγιναν 4 προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο με 500 κλίνες, συνολικά αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια σε 40 ασθενείς, «φανταστείτε τώρα με περιστατικά covid19 πόσο δύσκολο θα είναι» 

Η Αττική έχει μετατραπεί σε πραγματικό πεδίο μάχης με απώλειες που καλούνται να διαχειριστούν γιατροί και νοσηλευτές, ΕΚΑΒ και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, με τους ασθενείς που πρέπει να διασωληνωθούν να είναι πολύ περισσότεροι από τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και να γίνεται αναγκαστικά επιλογή για το ποιος θα είναι «τυχερός» ώστε να προωθηθεί, όταν απελευθερωθεί κρεβάτι, σε κανονική μονάδα εντατικής.

Στα νοσοκομεία τόσο πανελλαδικά όσο και στην Αττική των οποίων η εφημερία ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης, (δηλαδή στην Αττική σε Ευαγγελισμό, Αττικόν, ΚΑΤ, Ασκληπιείο Βούλας, Αλεξάνδρα), μπήκαν σε 24 ώρες 213 ασθενείς με covid19. Οι εισαγωγές του συγκεκριμένου 24ώρου είναι οι περισσότερες που εγγράφηκαν ποτέ στο ΕΣΥ, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ. 

Οι βαριά νοσούντες με covid19 που είχαν διασωληνωθεί ήταν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 630 ως την Τετάρτη το απόγευμα. Οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι χωρίς να έχουν βρει ακόμη κρεβάτι σε ΜΕΘ είναι τουλάχιστον 30 (ενώ ακόμη 60 «άτυχοι» βρίσκονται επίσης διασωληνωμένοι εκτός εντατικής λόγω άλλου προβλήματος υγείας, λόγω της κατάρρευσης του συστήματος).

Οι γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο, όπως φορητούς αναπνευστήρες, προκειμένου να διασωληνωθούν άμεσα όσους έχουν ανάγκη, εισάγοντας στο σύστημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ τα δεδομένα κάθε περιστατικού. Με βάση αυτά τα δεδομένα, προτεραιοποιούνται οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΜΕΘ και μόλις υπάρξει διαθέσιμη κλίνη σε εντατική γίνεται η μεταφορά. Για τις ηλεκτρονικές λίστες που έχουν αναπτυχθεί από την Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ μίλησε στο iatropedia o πρόεδρος του ΕΚΑΒ–ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, σημειώνοντας ότι η επιλογή αφορά και την «δυνατότητα που έχουν κάποιες ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν ή να μην αντιμετωπίσουν κάποιους ασθενείς αναλόγως με τις παθήσεις τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL