Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κορωνοϊός / Σε κατάσταση πολέμου τα νοσοκομεία - Χωρίς ΜΕΘ -Διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Σε κατάσταση πολέμου τα νοσοκομεία - Χωρίς ΜΕΘ -Διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής

ΜΕΘ
Οι ΜΕΘ έχουν οριακή χωρητικότητα κλινών και πρέπει να λειτουργούν σε ενιαίο χώρο, για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την ευχέρεια του προσωπικού να τους επιτηρεί και να παρεμβαίνει έγκαιρα. Χρειάζεται ωστόσο δημιουργία νέων, μεγαλύτερων χώρων ΜΕΘ

Ώρα μηδέν για τα νοσοκομεία της Αττικής με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να μιλούν για καταστάσεις που παραπέμπουν σε Μπέργκαμο και να κάνουν συνεχείς εκκλήσεις έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

H κυβέρνηση μπροστά στην αδυναμία των δημοσίων νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν στην έκρηξη των κρουσμάτων προχώρησε στη μετατροπή του Ερυθρού Σταυρού σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοίό και ήδη έχει αρχίσει η μεταφορά των ασθενών με νοσήματα εκτός κορωνοϊού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ανακοινώσει την ένταξη ακόμα ενός ιδιωτικού νοσοκομείου στη μάχη κατά του κορωνοϊού, την ίδια ώρα που σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την εκταμίευση από τον ΕΟΔΥ, ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ για να πληρωθεί ιδιωτική κλινική εκ των οποίων τα 1,6 εκατ. είναι για μελλοντική χρήση.

«Απελπιστική», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στα νοσοκομεία ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στο στον ΘΕΜΑ 104,6. 

Όπως επεσήμανε  όσοι ασθενείς χρειάζονται διασωλήνωση γίνεται κανονικά ωστόσο, όταν η λίστα κλινών στις ΜΕΘ αδειάσει πρυτανεύει η ηλικία των ασθενών. Ζήτησε την επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών όπου όπως υπογράμμισε μπορούν να συνδράμουν στη μάχη των ΜΕΘ αφού διαθέτουν και έμπειρο προσωπικό αλλά και κλίνες.

Τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε αφού πλέον και ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες σκληρού lockdown για 5η εβδομάδα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική:

-Με δυναμικότητα περίπου 360 κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, Πληρότητα στο 100% εμφανίζουν σήμερα νοσοκομεία, όπως το Σισμανόγλειο, το Γεννηματάς, ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία, το Αγία Όλγα, το Ελπίς, το ΝΙΜΤΣ, το Ιπποκράτειο, ο Ερυθρός Σταυρός, το Ασκληπιείο, το Τζάνειο, το Αττικόν και το Θριάσιο.

-Για πρώτη φορά οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό ξεπέρασαν τον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ Covid. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με κορωνοϊό στο λεκανοπέδιο είναι σήμερα 370 και σε ΜΕΘ νοσηλεύονται οι 353. 

-Διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχέια της ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο Νίκαιας, στο Θριάσιο, στο Σισμανόγλειο, στο Γεννηματάς και στο Λαϊκό.

Χαρακτηριστική της δραματικής κατάστασης είναι η δήλωση του διευθυντή του ακτινολογικού τμήματος του «Γ. Γεννηματάς» ο οποίος μιλώντας στο Open είπε ότι βρίσκονται ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και έκανε λόγο για συνθήκες πολέμου που δεν έχει ζήσει τα 30 χρόνια που εργάζεται στο νοσοκομείο. 

 

-Τραγική είναι η κατάσταση και για τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα εκτός κορωνοϊού αφού 30 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Τουλάχιστον 90 περιμένουν διασωληνωμένοι να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ

Η δραματική κατάσταση που βιώνουν πολίτες με βασιά νοσήματα και οι οικείοι τους λόγω της ανεπάρκειας σε ΜΕΘ και επαρκές κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό να τις λειτουργήσει, συνεχίζεται και την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ανέφερε πως τουλάχιστον 90 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 οι περισσότεροι με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό, είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες και περιμένουν να βρεθεί ΜΕΘ για να έχουν σωστή εντατική θεραπεία. «Είμαστε οριακά, έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ, είναι πολύ δύσκολα», είπε ο κ. Μαθιόπουλος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL