Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.3°C19.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C18.3°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.0°C
1 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.5°C15.2°C
2 BF 72%
Αστυνομική βία / Να απαντήσει η κυβέρνηση ποιους αφορά το «να τους σκοτώσουμε» των αστυνομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομική βία / Να απαντήσει η κυβέρνηση ποιους αφορά το «να τους σκοτώσουμε» των αστυνομικών

screenshotr ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΕΛΑΣ ΔΡΑΣΗ ΠΙΣΤΟΛΙ
Screenshot / Facebook

Τα όσα συμβαίνουν στην Νέα Σμύρνη το τελευταίο τετραήμερο αποκαλύπτουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι κάθε γειτονιά μπορεί να μεταβληθεί σε «Εξάρχεια», δηλαδή «κέντρο ανομίας», «ορμητήριο μπαχαλάκηδων» κτλ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσει κανείς στο μείγμα των πολιτών και εργαζόμενων της περιοχής το κρίσιμο συστατικό: ένστολους της ΕΛΑΣ με κράνη και καλυμμένα πρόσωπα σε ρόλο «σερίφη» ή πιο σωστά αγέλης ατάκτων. Όσο κοντά αισθάνεται ο πολίτης στον ένστολο της γειτονιάς που ελέγχει αν όλα είναι ασφαλή στην καθημερινότητά του, τόσο νιώθει θύμα εισβολής και κατοχής όταν σε περιοχές αμιγούς κατοίκησης και δρόμους που κανονικά δεν ακούγεται τίποτα τις βραδινές ώρες, κυκλοφορούν ορδές με όπλα ανά χείρας, χωρίς να υπάρχει καμία απειλή παρούσα, για τους ίδιους ή τους πολίτες.

Δύο νέα ντοκουμέντα, που καταγράφηκαν από πολίτες και φωτορεπόρτερ, έρχονται να προστεθούν στον σωρό τεκμηρίων για το είδος εκπαίδευσης που παρέχεται στις δυνάμεις καταστολής, την ψυχολογία και την συγκρότηση με την οποία αυτές λειτουργούν, τελικά την ποιότητα του έργου της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

Στο πρώτο, ομάδα δικύκλων της ΔΡΑΣΗ με ειδικούς φρουρούς φαίνεται να ανασυγκροτείται σε σημείο της γειτονιάς και ο -προφανώς επικεφαλής- που έχει το πρόσταγμα καλεί τους συναδέλφους του «πάμε να τους γ....σουμε!» και προσθέτει «θα τους σκοτώσουμε!».

Η μετατροπή ενός ειδικού φρουρού με ελάχιστες εβδομάδες εκπαίδευσης σε δικαστή που με πάθος διαλαλεί ότι θα επιβάλει θανατική ποινή, διαγράφοντας έναν ολόκληρο πυλώνα της Δημοκρατίας, δηλαδή την Δικαιοσύνη, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα αφενός των πολιτικών κατευθύνσεων Χρυσοχοΐδη (ή της απουσίας τους) και αφετέρου των εντολών της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Ενός ειδικού φρουρού, που όπως μόλις χτες επανέλαβε ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλλήλων Δυτικής Αττικής έχει δραματικά ελλιπή εκπαίδευση. «Μέσα σε 15-20 ημέρες, τους εξοπλίζουν και τους βγάζουν έξω ανεκπαίδευτους και έρχονται και λένε ότι αυτό είναι σύλληψη ... Ο κόσμος δεν θέλει τέτοια Αστυνομία. Θέλει Αστυνομία δυναμική όπου χρειάζεται να επέμβει για να προστατευτεί. ... ευθέως το λέω, η ηγεσία και οι συνδικαλιστές πρέπει να έχουμε υπεύθυνη στάση, δεν μπορούμε να γυρίσουμε το Σώμα 30 και 40 χρόνια πίσω».

https://twitter.com/bikosmariosraf/status/1369419208543641606

Στο δεύτερο, πολίτες καταγράφουν από το μπαλκόνι τις ομάδες ενστόλων που πεζή ή με δίκυκλα πηγαινοέρχονται στα στενά της Νέας Σμύρνης, όταν φαίνεται ότι συνεπιβάτης δικύκλου της ΔΡΑΣΗ «δείχνει» την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός με το όπλο προτεταμένο.

Αυτή η επιστροφή στο «ένδοξο παρελθόν» της Δεξιάς πριν την Μεταπολίτευση, είναι η «Μεγάλη Ιδέα» που φαίνεται να κυριαρχεί στα εμφυλιοπολεμικά μηνύματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει όλο και πιο έντονα, εσχάτως με την αναβάθμιση του γνωστού για το φιλοχουντικό του παρελθόν Μάκη Βορίδη στο κομβικό υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή του αστυνομικού που κυκλοφορεί με το όπλο στο χέρι μέσα στους δρόμους της γειτονιάς μας.

screenshotr ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΕΛΑΣ ΔΡΑΣΗ ΠΙΣΤΟΛΙ
Screenshot / Facebook
https://www.youtube.com/watch?v=CZ3L4UbOudI


Ακόμη και αν όλα αυτά είναι κυβερνητικές επιλογές που εφαρμόζονται από την ηγεσία και το προσωπικό της ΕΛΑΣ, είναι προφανές ότι υπό το φως των δύο αυτών ντοκουμέντων απαιτείται ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η ΕΛΑΣ να απαντήσουν σαφώς για το ποιους θέλουν να σκοτώσουν οι υφιστάμενοί τους και αν αυτό επιδιώκεται να γίνει χωρίς δίκη στο δρόμο από ειδικούς φρουρούς με τα υπηρεσιακά τους όπλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL