Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C23.2°C
5 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.7°C
5 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.7°C19.4°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.9°C
4 BF 26%
Lockdown / Με 3.000 κρούσματα σκέφτονται να ανοίξουν το λιανεμπόριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Με 3.000 κρούσματα σκέφτονται να ανοίξουν το λιανεμπόριο

Πανδημία Σωτηρία νοσηλεία
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο κίνδυνος για μία νέα επιδημική έκρηξη ελλοχεύει καθώς οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων κάνουν λόγο για κορύφωση στα κρούσματα και στους διασωληνωμένους γι’ αυτήν και την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως παρά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ κυρίως στην Αττική, το άνοιγμα της αγοράς και δη του λιανεμπορίου είναι αυτό που φαίνεται να προέχει για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα 2.000 κρούσματα δεν είναι ο ανώτατος αριθμός που θα δούμε, καθώς τις επόμενες ημέρες μπορεί να φτάσουμε και τις 3.000 διαγνώσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. «Ωστόσο, ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επισήμανε.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620.  «Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει», δήλωσε.

Στο παραπάνω πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση που η κυβέρνηση επιμένει στο σύστημα «ακορντεόν» με το άνοιγμα-κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων κτλ.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα από τις 22 Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα στις 29 του μήνα.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως θα ανοίξει κανονικά και όχι με click away, αλλά με αποστολή sms στο 13032, που θα θέτει περιορισμό στον χρόνο που θα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι τα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε, όμως, «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL