Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σεισμός Ελασσόνα / Σε σκηνές οι κάτοικοι μέχρι να στηθούν κοντέινερ - Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Ελασσόνα / Σε σκηνές οι κάτοικοι μέχρι να στηθούν κοντέινερ - Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΖΗΜΙΕΣ
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Σε σκηνές θα παραμείνουν οι κάτοικοι στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι μέχρι να στηθούν καταυλισμοί με κοντέινερ. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προς το παρόν θα δοθεί ρεύμα στις σκηνές προκειμένου με ειδικά θερμαντικά σώματα να μπορέσουν οι κάτοικοι να ζεσταθούν μια και για πολλές ημέρες αναμένεται να μείνουν στο ύπαιθρο έξω από τα σπίτια τους.

Για να στηθούν οι καταυλισμοί σεισμοπλήκτων με κοντέινερ,  θα πρέπει πρώτα ο δήμος της περιοχής να επιλέξει οικόπεδα και να κάνει όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής όπως ύδρευση και αποχέτευση ώστε να στηθούν οι οικίσκοι που κατά προτεραιότητα θα δοθούν στους κατοίκους που τα σπίτια τους έπεσαν ή θα χαρακτηριστούν κόκκινα, δηλαδή, υπό κατεδάφιση.

Αυτή την ώρα στο Δαμάσι γίνεται ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και σεισμολόγων για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να υπάρξει ενημέρωση. Οι σεισμολόγοι παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου και έχουν προειδοποιήσει ότι οι κάτοικοι πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια γιατί αναμένουν όλο το επόμενο διάστημα πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς.

https://youtu.be/fQAcs5OUnCc

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα στηθούν καταυλισμοί και σε άλλες περιοχές εάν κριθεί απαραίτητο από τα κλιμάκια που συνεχίζουν τους ελέγχους στα σπίτια της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα στις περιοχές Αμυγδαλέα, Μάνδρα, Ζάρκο και Κωτσόχερο.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΣΚΗΝΕΣ
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Οι επιστήμονες τους καλούν να μην μπουν στα σπίτια τους για έρχεται δύσκολη εβδομάδα αφού η μετασεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη και αναμένονται για μεγάλο διάστημα πολλοί και μεγάλοι μετασεισμοί.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΖΗΜΙΕΣ
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Η δεύτερη ισχυρότατη σεισμική δόνηση που χτύπησε την Ελασσόνα ήταν της τάξης των 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και όχι 5,9 σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος προειδοποίησε ότι όλο το επόμενο διάστημα το ρήγμα θα δώσει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, κάλεσε τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους αν πρώτα δεν έχει πρώτα περάσει συνεργείο μηχανικών για ενδελεχή έλεγχο. 

ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΖΗΜΙΕΣ
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Ο Άκης Τσελέντης προειδοποίησε ότι η αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία θα τραβήξει σε χρόνο και με μεγάλα μεγέθη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας έχουν «πολύ άσχημη δόμηση με πάρα πολλά πλινθόκτιστα σπίτια τα οποία είναι πολύ ευάλωτα και σε μεσαίου μεγέθους μετασεισμούς».

Σύσκεψη φορέων

Από τη νέα ισχυρότατη σεισμική δόνηση , έμειναν χωρίς ρεύμα τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών. 

Σε σύσκεψη αυτή την ώρα με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας εξετάζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με δεδομένο ότι πολλοί κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν για διάστημα πολλών ημερών έξω από τα σπίτια τους.

Συνολικά 92 μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτίρια και κέντρα υγείας για την αποτίμηση των ζημιών. Ήδη δυο στα τρία σπίτια που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΖΗΜΙΕΣ
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Διαφωνία για το εάν ήταν μετασεισμός ή κύριος σεισμός

Οι επιστήμονες, πάντως, διαφωνούν για το εάν η νέα ισχυρότατη σεισμική δόνηση που έπληξε την περιοχή την Πέμπτη το βράδυ ήταν μετασεισμός ή νέος σεισμός.

Σύμφωνα με τους καθηγητές σεισμολογίας  Άκη Τσελέντη και Κώστα Παπαζάχο πρόκειται για μεγάλο μετασεισμό αφού βρίσκεται στον ίδιο σεισμικό χώρο με τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάση Γκανά, πρόκειται για νέο σεισμό που προκλήθηκε από την ενεργοποίηση νέου ρήγματος, φαινόμενο που χαρακτήρισε σπάνιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα πρόκειται για νέο σεισμό αφού ενεργοποιήθηκε άλλος κλάδος του ρήγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL