Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Σεισμός Ελασσόνα / Νέο «χτύπημα» με 5,9 Ρίχτερ - Αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Ελασσόνα / Νέο «χτύπημα» με 5,9 Ρίχτερ - Αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας

Σεισμός

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Λάρισας, της Ελασσόνας και των γύρω περιοχών μετά τον νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δύσκολη αναμένεται να είναι η αποψινή νύχτα καθώς αρκετοί άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους και πήγαν σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους.

Στη Λάρισα, για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Την ίδια ώρα, χωρίς ρεύμα βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας μοιράζοντας κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

https://www.youtube.com/watch?v=4PncEUzVoAE

Σημειώνεται ότι το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίστηκε 16 χλμ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ την Τετάρτη. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 11,3 χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, δύο σπίτια κατέρρευσαν.

Χάρτης με σεισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ βρίσκονται στην περιοχή για το ενδεχόμενο εγκλωβισμών.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν καταγραφεί τραυματισμοί.

Επιπλέον, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι δε θα ανοίξουν τα σχολεία την Παρασκευή.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλία, στην Αχαΐα και στην Αττική.

https://youtu.be/U6D_ekqMi28

Πέντε χιλιόμετρα βορειότερα της χθεσινής δόνησης, εντοπίζεται το επίκεντρο του σημερινού ισχυρού, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

σεισμός άνθρωποι
thessaliatv.gr

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

https://youtu.be/4PncEUzVoAE

Ο ίδιος, αργότερα, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος. «Έχουμε να κάνουμε με έναν καινούριο κλάδο του ρήγματος και το ευτύχημα είναι ότι φεύγει από τις κατοικημένες περιοχές  

Σεισμός
thessaliatv.gr

«Δεν γνωρίζαμε αυτό τον κλάδο του εν λόγω ρήγματος. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετασεισμός αλλά να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να δούμε εάν ενεργοποιείται άλλος κλάδος του ίδιου ρήγματος» τόνισε ο κ. Λέκκας.

https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/3778711698861625?__cft__[0]=AZX_1QfxfUGDc5rtg6fvqgA9p2egH_faYWju68KGBUroHW3kdrALjBDaUdhc33Ks6NxY1kxmTN4XutJ-p6i80ZSL-ieM6hHB2D16Y_6GXu8Auh3LOfQ3f_itcTqlxT0MVdE&__tn__=%2CO%2CP-Rhttps://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1339968489723269&id=100011303911235&__cft__[0]=AZWr5ZlbucW6HJXp6KLDKXxtpzp5zBcRQ-lJHhT7gsFBh1HD5EzdzYfLW2ilK3Fwdjnz51S_C9AxxuQtbikAMUByMasihfIaI-k4h6EjIAOGDqmdKsQrTHGZ0Ecs1u6M7oPVuKecrdreV49B8m11tbLM7uzgOuQTvKy2LKBX8f5HYA&__tn__=%2CO%2CP-R

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νίκο Χαρδαλιά

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς «παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία» με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Την Παρασκευή στις 09.00, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες, η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να επικοινωνούν με τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL