Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΟΣΥ / Δεν κατάλαβαν ότι τα παράθυρα των λεωφορείων θα ανοίγουν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΣΥ / Δεν κατάλαβαν ότι τα παράθυρα των λεωφορείων θα ανοίγουν!

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Είναι όλα μια παρανόηση! Την προκλητική αυτή απάντηση έδωσε χθες η ΟΣΥ για το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν ενέκρινε τα σχέδια των συμβάσεων για την προμήθεια των 300 λεωφορείων με λίζινγκ. Την ίδια στιγμή άφωνος παραμένει για το θέμα ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΥ, εμπαίζοντας τη νοημοσύνη των πολιτών, σημειώνει πως «διαπίστωσε αμέσως ότι οι λόγοι της μη έγκρισης οφείλονται σε εσφαλμένη πληροφόρηση, προς τούτο και αποφάσισε την άμεση υποβολή αίτηση ανάκλησης για την άρση της δημιουργηθείσης παρερμηνείας. Συγκεκριμένα στο ΣΤ’ Κλιμάκιο δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι τα προσφερόμενα λεωφορεία, σε περίπτωση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και παραλαβής τους από την ΟΣΥ Α.Ε., δεν θα είχαν πλευρικά ανοιγοκλειόμενα παράθυρα».

Σύμφωνα με την ΟΣΥ, «η παρανόηση αυτή οφείλεται στο ότι υποβλήθηκαν, πέραν των δεσμευτικών εγγράφων του διαγωνισμού, και επιπλέον έγγραφα (προσπέκτους) παρουσίασης των αρχικών μοντέλων των λεωφορείων, στα οποία τα παράθυρα εμφανίζονταν ως μη ανοιγοκλειόμενα.  Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η παρουσίαση ενός οχήματος σε μια διαφημιστική μπροσούρα δεν εμφανίζει το όχημα που θα παραδοθεί, αλλά αυτό που είναι κατά τον αρχικό χρόνο παραγωγής»...

Στην απάντησή της ωστόσο η ΟΣΥ δεν αναφέρει τίποτα για τους άλλους λόγους για τους οποίους το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε τις συμβάσεις. Ειδικότερα δεν απαντά καθόλου στο γεγονός, όπως σημειώνει το ΣΤ’ Κλιμάκιο, ότι «θα έπρεπε να απορριφθεί η προσφορά μίας εταιρείας διότι προσφέρθηκαν τρία διαφορετικά μισθώματα (2.492 ευρώ, 2.520 ευρώ και 2.534 ευρώ) για τρία διαφορετικά λεωφορεία του ίδιου τύπου (12 μέτρα), ενώ η προκήρυξη επέτρεπε την προσφορά ενός μόνο (ενιαίου) μοναδιαίου μηνιαίου μισθώματος για λεωφορεία του ίδιου τύπου».

Κουβέντα δεν γίνεται και για τη διαπίστωση του Συνεδρίου ότι τα σχέδια των συμβάσεων περιλάμβαναν ευνοϊκούς όρους υπέρ των αναδόχων, οι οποίοι πρέπει να απαλειφθούν διότι αντιβαίνουν στη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην 34 σελίδων απόφασή του το Ελεγκτικό, συγκεκριμένα άρθρα των συμβάσεων «θέτουν συγκεκριμένες προθεσμίες πληρωμής του στο πλαίσιο της σύμβασης, επί ποινή μάλιστα είτε αναστολής των συμβατικών του υποχρεώσεων είτε καταγγελίας της σύμβασης εκ μέρους του», τα οποία «πρέπει να απαλειφθούν, όπως και όλες οι παραπομπές σε αυτούς, που περιλαμβάνονται σε άλλα άρθρα των σχεδίων»!

Στο μεταξύ «άφωνος» για το θέμα παρέμεινε για δεύτερη μέρα ο πολιτικός προϊστάμενος της ΟΣΥ Κ. Καραμανλής, ο οποίος δεσμευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι τα 300 λεωφορεία θα βρίσκονταν στους δρόμους «μέχρι τις αρχές του νέου έτους» για την αντιμετώπιση του συνωστισμού και της διασποράς του κορωνοϊού στα μέσα μεταφοράς...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL