Live τώρα    
10°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
8.3°C11.1°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.7°C8.3°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
2.8°C9.0°C
1 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.6°C11.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
7.0°C7.0°C
1 BF 87%
ΚΑΤ / Από τις κορδέλες του Μητσοτάκη στα άρον - άρον «μπαλώματα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΤ / Από τις κορδέλες του Μητσοτάκη στα άρον - άρον «μπαλώματα»

ΚΑΤ

Στις 4 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός εγκαινίασε 30 νέα κρεβάτια ΜΕΘ (δωρεά του «Σταύρος Νιάρχος») στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Το σωματείο, διαταράσσοντας το επικοινωνιακό σόου, του «υπενθύμισε», μέσω ενός πανό, ότι «Τις ΜΕΘ τις ανοίγουν οι υγειονομικοί και όχι οι 'δωρεές' και οι 'χορηγοί'».

Μερικές εβδομάδες μετά δικαιώνεται το σύνθημα των υγειονομικών, καθώς, ελλείψει προσωπικού, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα μισά από αυτά τα κρεβάτια της πολυδιαφημισμένης ΜΕΘ. Κι αυτό γίνεται με μετακινήσεις νοσηλευτών από άλλα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, πρακτική που έχει γίνει καθεστώς δεδομένης της άρνησης της κυβέρνησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ακόμα χειρότερα: με απόφαση της διοίκησης του ΚΑΤ, «καθ’ υπαγόρευσιν και κατ’ εντολή» της 1ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, όπως λέει στην ΑΥΓΗ το σωματείο των εργαζόμενων, καταργούνται 7 κλίνες γενικής ΜΕΘ (την ονομάζουν ΜΕΘ ΒΒ) και μετατρέπονται με κλίνες ΜΕΘ Covid. Η διοίκηση μάλιστα ανακοίνωσε και την πρόθεσή της για κατάργηση και άλλων 14 κλινών γενικής ΜΕΘ (ΜΕΘ Α και ΜΕΘ ΒΑ) και μετατροπή τους σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Αφήνοντας έτσι στο μοναδικό νοσοκομείο με τραυματολογική κατεύθυνση, πανελλαδική αναφορά και καθημερινή εφημερία μόνο 15 κλίνες Γενικής ΜΕΘ.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε το πρωί της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου, το σωματείο πέτυχε τη δέσμευση για επαρκή εκπαίδευση του προσωπικού (για να βγάζουν και να βάζουν τις στολές) και για αξιοποίηση μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων στην κάθε βάρδια.

Είχε προηγηθεί, μας λένε από το σωματείο, η μετατροπή της ΜΑΦ του νοσοκομείου σε ΜΕΘ Covid, αφού καταργήθηκαν κλίνες ΜΑΦ και 15 κλίνες της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής (Επανορθωτική Τραυματολογία, Αντιμετώπιση Εγκαυμάτων).

Στον ίδιο ανελκυστήρα όλοι οι ασθενείς

Μεγάλο κίνδυνο για διασπορά του κορωνοϊού, τονίζει στην ΑΥΓΗ το Δ.Σ. του σωματείου, αποτελεί το κοινό ασανσέρ το οποίο αναγκαστικά θα μοιράζονται ασθενείς με Covid και ασθενείς non Covid. Θεωρείται δεδομένο ότι θα απολυμαίνεται διαρκώς, αλλά η ανησυχία παραμένει.

Το σωματείο στηλιτεύει και τις αναγκαστικές μετακινήσεις εντός του νοσοκομείου, δηλαδή τα «μπαλώματα» με το ίδιο ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό, για να κουκουλωθούν όπως - όπως κενά και στη θέση τους να δημιουργηθούν νέα κενά, γιατί απλούστατα δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις.

Στη συνάντηση της Δευτέρας η διοίκηση δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα αν θα έρθει επιπλέον προσωπικό, ενώ το σωματείο θα συνεχίσει την πίεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΜΕΘ.

Πολύ κάτω από τις απαιτούμενες προδιαγραφές

Διότι, για την ώρα, μειώνεται περαιτέρω το προσωπικό στην ήδη υπάρχουσα ΜΕΘ Covid (από 24 σε 20 άτομα για 7 κλίνες), μειώνεται το προσωπικό στη ΜΕΘ Α (από 16 σε 14 άτομα για 8 κλίνες) και στη ΜΕΘ ΒΑ (για 6 κλίνες 12 νοσηλευτές - σε βάρδιες), για να ανοίξει η ΜΕΘ Covid εξίσου υποστελεχωμένη (19 νοσηλευτές σε βάρδιες για 7 κλίνες). Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τραυματιοφορείς, τεχνολόγους ακτινολόγους, φυσιοθεραπευτές που έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με κορωνοϊό.

Θυμίζουμε ότι οι ελάχιστες προδιαγραφές προβλέπουν ότι για τη λειτουργία των 7 επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid απαιτούνται τουλάχιστον 28 νοσηλευτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 50%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση εμφανίζει νοσηλευτές που απουσιάζουν από την υπηρεσία όντας ασθενείς ως αυτούς που θα στελεχώσουν την ΜΕΘ Covid, κάτι που, σύμφωνα με το σωματείο, «ξεπερνά κάθε όριο και θέτει ξεκάθαρα σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους».

Το σωματείο, το οποίο συμμετέχει με στάση εργασίας στη σημερινή πανυγειονομική κινητοποίηση, επιμένει ότι πρέπει να ανακληθεί η απόφαση για κατάργηση κλινών της Γενικής ΜΕΘ και μετατροπή της σε ΜΕΘ Covid χωρίς την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό.

Ζητάει επίσης να επιταχυνθεί άμεσα η διαδικασία διορισμού των επιλαχόντων της προκήρυξης 2Κ (50 νοσηλευτές), να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές αλλά και να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 20 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 50 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ, καθώς και αρκετές ακόμα θέσεις άλλων ειδικοτήτων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL