Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C23.0°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C21.1°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.9°C25.4°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.8°C
2 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
2 BF 88%
Κυβερνητικό Blackout / Ακόμη αναζητούνται αυτοί που θα δώσουν ξανά ρεύμα σε 3.500 νοικοκυριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικό Blackout / Ακόμη αναζητούνται αυτοί που θα δώσουν ξανά ρεύμα σε 3.500 νοικοκυριά

ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για πέμπτο 24ωρο μετά την «Μήδεια», τουλάχιστον 3.5000 νοικοκυριά σε τμήματα της Εκάλης, του Διονύσου, του Αγίου Στεφάνου, του Κρυονερίου, της Άνοιξης, της Δροσιάς και του Καλάμου παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι θερμοκρασίες στην περιοχή παρέμεναν κατά τη διάρκεια της νύχτας οριακά πάνω από το μηδέν. Σημειώνεται ότι στα 3.500 νοικοκυριά στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ για το δίκτυο Μέσης Τάσης, προστίθενται πολλά ακόμη στα οποία οι ζημιές ήταν εντός του ακινήτου και αφορούν τον τελικό χρήστη. 

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ παρά την ενίσχυσή τους και με προσωπικό από άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκάλεσε η έντονη χιονόπτωση στην αρχή της εβδομάδας. Και όπως γίνεται όλο και περισσότερο σαφές, πέραν της εγκατάλειψης του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς νέο προσωπικό και μέσα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίησή του, καθοριστική είναι και η έλλειψη συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και την αυτοδιοίκηση. Από την μέριμνα για την κοπή δέντρων προληπτικά ως την δυνατότητα πρόσβασης για τις επιδιορθώσεις, καταγράφεται ένα αλαλούμ και ένα επακόλουθο πινγκ-πονγκ ευθυνών για το οποίο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δηλώνει απλώς «ενοχλημένος»

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, ο Γ. Πατούλης την Πέμπτη μοίρασε ευθύνες σε όλους πλην του ιδίου. Όπως υποστήριξε, αν ένα δέντρο που έπεσε σε καλώδια του δικτύου είναι εκτός αστικής περιοχής είναι ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, αν είναι σε αστική περιοχή εκτός ιδιοκτησίας είναι αρμοδιότητα του Δήμου και σε περίπτωση πλατειών του Δασαρχείου, ενώ αν είναιν εντός ιδιοκτησίας είναι αρμοδιότητα του ίδιου του ιδιώτη. Η τελευταία αναφορά είναι και η πιο προκλητική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ζημιές εντός ιδιοκτησιών στο δίκτυο του τελικού χρήστη καλείται να τις αντιμετωπίσει ο ίδιος. Το πού θα βρει εργολάβο να φτάσει σε μία περιοχή όπου δεν μπορεί να επιχειρήσει ο κρατικός μηχανισμός, είναι κάτι που δεν απασχολεί όπως φαίνεται την Περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση.

Και την Παρασκευή, επέμεινε ότι η Περιφέρεια δεν είχε αρμοδιότητα. «Αν μας δώσουν περισσότερες αρμοδιότητες, εδώ είμαστε», όπως είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open. «Είναι πολύ ενοχλητικό, όταν τρία μερόνυχτα οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας την δική τους δουλειά ... σε μία πρωτοφανή χιονόπτωση ... να ακούν ότι έπρεπε να έχουν και άλλες αρμοδιότητες, που δεν έχουν», όπως επανέλαβε. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια βοήθησε με συνεργεία και την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, Διόνυσο και Άγιο Στέφανο, σε συνεργασία και με τις δημοτικές Αρχές. Εκτίμησε ότι υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες εκατοντάδες αιτήματα προς τον ΔΕΔΔΗΕ. «Μπορεί να είναι λίγοι», παραδέχθηκε για τον υπό εγκατάλειψη εν όψει ιδιωτικοποίησης οργανισμό, αλλά «έρχονταν μετά από 2-3 μήνες, ή και καθόλου». Μάλιστα, ερμήνευσε την αναφορά Μητσοτάκη σε «πινγκ-πονγκ» ευθυνών ως δήλωση για «αυτά που ακούγονται. Αλλά για αυτά που υπάρχουν αυτή την στιγμή, το πώς λειτουργούμε, είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει συντονιστικό του κράτους που μπορεί να φέρει όλους τους αρμόδιους φορείς στο κομμάτι της επικινδυνότητας. Δεν μπορεί να συντονίσει η Περιφέρεια ή ο Δήμος. Υπάρχουν άλλοι συντονιστές ώστε να φέρουν όλες τις δυνάμεις του κράτους στο πρόβλημα. Το έκανε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας». Και ολοκλήρωσε την «απάντηση» προς το Μαξίμου λέγοντας: «Δεν είναι καλό να βάζουμε σε ένα τσουκάλι όλους και να ανακατεύουμε».

Κάπως έτσι, από την Δευτέρα στις περιοχές που παραμένουν χωρίς ρεύμα επικρατεί οργή. Ολόκληρες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να μετοικήσουν σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα για να έχουν πρόσβαση σε θέρμανση και ζεστό νερό, για όσους παρέμειναν στα παγωμένα σπίτια τους τα τρόφιμα στα ψυγεία συνεχίζουν να αποσυντίθενται, τα παιδιά έχουν χάσει μία εβδομάδα σχολείου έστω και με την τηλεκπαίδευση. Και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και η υδροδότηση έχει διακοπεί λόγω έλλειψης πίεσης στο δίκτυο.

Για όλα αυτά και την συνολική εγκληματική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην βορειοανατολική Αττική, επερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL