Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Νοσοκόμα Παράλυση / Οι τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων – Ο ιός μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκόμα Παράλυση / Οι τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων – Ο ιός μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο

Νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες να συνδέσουν την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barre που εμφάνισε η 40χρονη νοσοκόμα στην Κέρκυρα με το γεγονός ότι είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού λίγες ημέρες πριν. 

«Στην ιατρική και την επιστήμη δεν υπάρχει τίποτα που να αποκλείεται. Αλλά ό,τι αποκλείεται ή επιβεβαιώνεται, πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και σωστή μεθοδολογία» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΧΕΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας Ν. Γρηγοριάδης. «Πρέπει φυσικά να δούμε το περιστατικό. Χρειάζεται πάρα πολύ καλή αξιολόγησή του» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι να αποδείξουμε ότι αυτό σχετίζεται με το εμβόλιο είναι πάρα πολύ μακρύς». Αντίθετα, όπως τόνισε, «η λοίμωξη Covid αυτή καθαυτή μπορεί να κάνει σύνδρομο Guillain-Barre. Το αν το εμβόλιο εναντίον αυτής της νόσου μπορεί να το κάνει ή όχι, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το επικαλεστούμε αυτή τη στιγμή».

 
 
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Ελένη Γιαμαρέλλου. Μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι ο ίδιος ο κορωνοϊός, όταν πάθει κανείς Covid μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain-Barre, και έχουν καταγραφεί διεθνώς 30 τέτοιες περιπτώσεις. Όπως είπε, το σύνδρομο έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τη γρίπη, αλλά όχι με το εμβόλιο κατά της γρίπης, ενώ πρόσθεσε ότι συνήθως της εμφάνισης του Guillain-Barre, έχει προηγηθεί ίωση πριν από 1-2 μήνες. «Τα εμβόλια δεν κάνουν Guillain-Barre, οι ιώσεις κάνουν» είπε, ενώ υποστήριξε ότι «η πιθανότητα είναι μηδαμινή» να έπαθε το σύνδρομο η νοσοκόμα στην Κέρκυρα από το εμβόλιο.
 
 

Παγώνη: Περισσότερες οι παρενέργειες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Πρέπει να περιμένουμε τη διάγνωση των γιατρών και από εκεί και πέρα, βάσει των αποτελεσμάτων, θα μιλήσουμε, ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για την περίπτωση της 40χρονης νοσοκόμας. «Δεν έχει πει γιατρός ότι φταίει το εμβόλιο για το πρόβλημα με τη νοσηλεύτρια Δεν είναι σωστό να βγαίνουμε και να πετάμε βόμβες και να λέμε ότι αυτό το περιστατικό ήταν από τα εμβόλια ή δεν ήταν από το εμβόλια. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες» σημείωσε, μιλώντας στο Mega. 

Όπως είπε, πάντως, η δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχει παρατηρηθεί ότι έχει περισσότερες παρενέργειες από την πρώτη.  Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αρκετοί που έκαναν την δεύτερη δόση παρατηρήθηκε ότι είχαν μυαλγίες, έκαναν πυρετό για δύο μέρες, ένιωσαν καταβολή και χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι για μικρό διάστημα.

Μ. Γιαννάκος: Το ίδιο το νοσοκομείο δεν το αποκλείει

Για τους λόγους, για τους οποίους δήλωσε δημοσίως ότι η παράλυση της νοσοκόμας στο νοσοκομείο της Κέρκυρας προήλθε από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Εγώ ο ίδιος έχω κάνει το εμβόλιο, 50.000 υγειονομικοί κάνανε το εμβόλιο και δεν έχουν πάθει απολύτως τίποτα. Πάνω από 400.000 Έλληνες έκαναν το εμβόλιο, οι περισσότεροι στα νοσοκομεία. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Όμως έχουμε ένα γεγονός» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η 40χρονη πριν να λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου δεν είχε κανένα πρόβλημα. 

«Το ίδιο το νοσοκομείο δεν αποκλείει να συνδέεται η κατάσταση της υγείας της συναδέλφου με τον εμβολιασμό» είπε ο Μιχ. Γιαννάκος. «Είμαστε υπέρ του εμβολίου και το φωνάζουμε» σημείωσε. «Πρέπει όμως να στηρίξουμε τη συνάδελφο γιατί αν πούμε ότι δεν έχει σχέση, δεν δικαιούται αποζημίωση και έχει δύο παιδάκια» πρόσθεσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL