Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Εστίαση / Παρέδωσαν τα κλειδιά και την ψυχή τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστίαση / Παρέδωσαν τα κλειδιά και την ψυχή τους

ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Είναι 10.15 το πρωί. Ο καθαρός ουρανός, ο ήλιος και η υψηλή θερμοκρασία ξεγελούν το μυαλό των αρκετών περαστικών που πηγαινοέρχονται βιαστικά στην πλατεία Συντάγματος γνωρίζοντας ότι έχουν μόλις μία μέρα προθεσμία για να προλάβουν τις τελευταίες δουλειές πριν ξανακλείσουν τα πάντα.

Ποιος να πιστέψει ότι είναι Φλεβάρης; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας πανδημίας και το ευχάριστο αεράκι σταματά στη γαλάζια του μάσκα χωρίς να τον αναζωογονεί; Η πλήρης επαναφορά στην πραγματικότητα γίνεται με μια ματιά τριγύρω. Η πλατεία είναι γεμάτη από αστυνομικούς. Σταματούν τον κόσμο που τη διασχίζει και κοιτάζουν το κινητό του. Ζητούν τα χαρτιά. Ρωτούν γιατί πάει κάπου και πού.

Είναι αναπόφευκτο βέβαια κάθε ηλιόλουστη ημέρα να θέτει σε σύγκρουση την ανάμνησή μας από το παρελθόν χωρίς την πανδημία με την πραγματικότητα του σήμερα. Χθες όμως υπήρχε ακόμα ένας λόγος να αισθανθείς ένα βάρος στο στήθος.

Οι άνθρωποι που έχουν τα στέκια μας

Ήταν 10.15 το πρωί όταν ένας άντρας με γυαλιά, γκριζαρισμένους κροτάφους και μια πρόχειρη κόκκινη φόρμα, δείγμα ότι βγήκε απ’ το σπίτι γι’ αυτόν και μόνο τον σκοπό, ακουμπούσε τα κλειδιά του μαγαζιού του στο σταντ που είχε τοποθετήσει νωρίτερα η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων). Δίπλα στα κλειδιά υπήρχε μια υπεύθυνη δήλωση ότι τα παραδίδει και ένας λευκός φάκελος για να τα βάλει μέσα και να τον ρίξει σε ένα πλαστικό διαφανές κουτί.

Πίσω στον χρόνο, ο μαγαζάτορας έχει πάνω από μια δεκαετία προσπαθειών να χτίσει κάτι δικό του απ’ το οποίο θα ζει. Σε κάποιους μπορεί να ήταν γνωστός. Να ήταν ο άνθρωπος που έχει το στέκι τους. Ο άνθρωπος του μαγαζιού που συναντάνε τους φίλους τους, που φλερτάρουν, που πλακώνονται για τις ομάδες, που διαβάζουν τα βιβλία τους, που ακούν την αγαπημένη τους μουσική.

Την κίνησή του ακολούθησαν πολλοί.  Ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΕΣΕ να παραδώσουν τα κλειδιά της επιχείρησής τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στον κλάδο. Οι άνθρωποι που μας φτιάχνουν τον καφέ και ετοιμάζουν το πιάτο με το φαγητό μας βρέθηκαν έξω από τη Βουλή για να δηλώσουν αυτό που σκεφτόμαστε όλοι αντικρίζοντας τα κατεβασμένα τους ρολά εδώ και μήνες: ότι οι αντοχές τους τελείωσαν.

«Μην σηκώσεις το τηλέφωνο, τα λουλούδια θέλουν πότισμα»

Σκοπός της πρωτοβουλίας που τρέχει η Ομοσπονδία και φέρει τον τίτλο «Τα κλειδιά της εστίασης» και αφορά όλα τα καταστήματα εστίασης στη χώρα είναι να παραδοθούν τα κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η παράδοση των κλειδιών, μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, στην ουσία υπογραμμίζει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι μαγαζάτορες.

Το υστερόγραφο της ανακοίνωσης που υπέγραφαν πριν παραδώσουν τα κλειδιά είναι άλλωστε ενδεικτικό: «Η πόρτα είναι κλειδωμένη δύο φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο, καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα».

Αυτά που ζητάνε

Θέτοντας με πιο επίσημο τρόπο τα αιτήματα του κλάδου για την πραγματική του υποστήριξη και όχι απλώς ανακούφιση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα εξής:

- Πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

- Κάλυψη του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για διακράτηση θέσεων εργασίας.

- «Κούρεμα» υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

- Προστασία της επαγγελματικής στέγης για τουλάχιστον δύο χρόνια, με απαγόρευση εξώσεων και επιδότηση ενοικίου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών Εστίασης και ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, μιας πρωτοβουλίας από μικρά μαγαζιά ανά την Ελλάδα. Το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να δείξουμε όλοι στους ανθρώπους που μας λένε πρώτοι καλημέρα την αλληλεγγύη μας.

Μαρίζα: «Ξέρετε, δεν τρεφόμαστε με αέρα»

Η Μαρίζα Παπασμήρη έχει εδώ και εξήμισι χρόνια ένα μικρό καφέ - μπαρ στο Παγκράτι. Για την ακρίβεια, πάει να συμπληρώσει τα επτάμισι.  Όμως ο χρόνος σταμάτησε στο 2020.  Όπως λέει, ο κόσμος πρέπει να μάθει λίγο την πραγματικότητα, την οποία δεν θα συναντήσει στα tweets του  Άδωνι Γεωργιάδη. «Πρέπει να μάθει ότι τα 800 ευρώ που μας έδωσαν για Μάρτιο - Απρίλιο και τα 534 για τον Μάιο του 2020 είναι τα μόνα που έχουμε πάρει ως επιδότηση. Τα υπόλοιπα είναι επιστρεπτέες προκαταβολές. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε το 2022 με επιτόκιο να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια. Δηλαδή θα έχουμε άλλη μια θηλιά στον λαιμό μας».

Την ίδια ώρα τα πάγια έξοδα τρέχουν κανονικά. «Τώρα μόνο Γενάρη - Φλεβάρη δεν πληρώσαμε ενοίκιο». Κλείνοντας, μας θυμίζει με τη ραδιοφωνικής χροιάς φωνή της το αυτονόητο: «Ξέρετε, πρέπει να ζήσουμε κιόλας. Ξέρετε, δεν τρεφόμαστε με αέρα. Θέλουμε φαγητό. Υπάρχουν από πίσω οικογένειες».

ΔΕΛΛΗΣ

Θανάσης Δελής: «Τα Χριστούγεννα δεν αγόρασα τίποτα στα παιδιά μου»

Το μαγαζί του Θανάση μετράει στου Ψυρρή 18 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας. Παρότι έχει ζήσει κι άλλες σοβαρές οικονομικές κρίσεις, είναι η πρώτη φορά που στο πορτοφόλι του δεν μπαίνει ούτε 1 ευρώ από έσοδα. «Λένε για τις επιστρεπτέες. Οι επιστρεπτέες με βοηθάνε να καλύψω το μαγαζί. Τα προσωπικά μου έξοδα από πού θα βγούνε; Ενοίκια, ΔΕΗ, τηλέφωνο… Η οικογένειά μου από πού θα ζήσει;».

Οι στερήσεις είναι πολλές. Από τα πράγματα που φέρνει σπίτι από το σούπερ μάρκετ, μέχρι τα δώρα για τα παιδιά του στις γιορτές. «Τα Χριστούγεννα δεν τους πήρα τίποτα». Λύσεις πάντως υπάρχουν. «Θα μπορούσαν να μας επιδοτήσουν ένα μέρος του τζίρου που βγάζαμε υπό κανονικές συνθήκες, όπως στη Γαλλία». Αντ’ αυτού, βλέπει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του να εισπράττουν μόνο κοροϊδία. «Μας είπε ο πρωθυπουργός για αναστολή του ΦΠΑ. Αναστολή ΦΠΑ σε κλειστή επιχείρηση; Δηλαδή τι ακριβώς μας δίνει;»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL