Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Κορωνοϊός / Οι υγειονομικοί ζητούν θωράκιση του συστήματος Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι υγειονομικοί ζητούν θωράκιση του συστήματος Υγείας

Υγειονομικοί εργαζόμενοι

Τραγική είναι η κατάσταση που περιγράφει στην ΑΥΓΗ ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», και αντιπρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά: «Κάθε εβδομάδα 50 με 100 εργαζόμενοι του νοσοκομείου λείπουν από τη δουλειά τους είτε γιατί νοσούν οι ίδιοι, είτε γιατί ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, διαρκώς μολύνονται και ασθενείς, ενώ ολόκληρες κλινικές μπαίνουν σε καραντίνα (πριν από λίγο καιρό η Ορθοπεδική και η Νευροχειρουργική, κατ' επανάληψη οι Χειρουργικές, αυτή τη στιγμή μία Παθολογική κ.ο.κ.) και οι ασθενείς μεταφέρονται στις κλινικές Covid-19, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας απίστευτος συνωστισμός, ειδικά μετά από γενική εφημερία».

Ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου έξω από το νοσοκομείο, στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλα νοσοκομεία, ενώ, με πρωτοβουλία των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία Θριάσιο, Αττικόν και Νίκαιας πραγματοποιήθηκε πορεία στη 2η ΥΠΕ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ακόμα αρκετά σωματεία.

Ο Ηλίας Σιώρας καταγγέλλει ότι η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» αρνείται έως τώρα, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, να συναντηθεί με το σωματείο. Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση, ορίστηκε συνάντηση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Λιγότερες ΜΕΘ τώρα απ' ότι στο πρώτο κύμα!

Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, ενώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας λειτούργησαν (με εξόντωση του προσωπικού) 44 κλίνες ΜΕΘ - ΜΑΦ Covid-19 στον «Ευαγγελισμό», τώρα, εξαιτίας διάφορων εργασιών, λειτουργούν μόλις 32! «Υπήρχε δυνατότητα από το καλοκαίρι να λειτουργούν, με τις ανάλογες τεχνικές παρεμβάσεις, και οι 44. Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις τώρα γίνονται. Βασίστηκαν στους διάφορους ‘δωρητές’ ώστε να μην ‘επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό’» σχολιάζει ο πρόεδρος του σωματείου.

Ως εκ τούτου, το αίτημα των χθεσινών κινητοποιήσεων των υγειονομικών (ανάλογες έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης) για θωράκιση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις και επαρκή κρατική χρηματοδότηση παραμένει καίριο.

«Μέχρι τώρα πήγαν να βγάλουν τη ‘λάντζα’ με λίγους ανειδίκευτους συναδέλφους νοσηλευτές ‘εξειδικευόμενους’, που τους έριξαν μόλις πήραν τα πτυχία τους να κολυμπήσουν στον ωκεανό» τονίζει ο Η. Σιώρας και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις: στις 3 Φεβρουαρίου θα οργανωθεί η Ημέρα Δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου οι υγειονομικοί προγραμματίζουν 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Ζητούν, μεταξύ άλλων, την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, την ένταξή τους στα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL