Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Απαγόρευση συναθροίσεων / Όλοι στους δρόμους την Πέμπτη για παιδεία και ελευθερία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαγόρευση συναθροίσεων / Όλοι στους δρόμους την Πέμπτη για παιδεία και ελευθερία

φοιτητές 14.1.21
avgi.gr

Αποφασισμένοι να δώσουν δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση, που όχι μόνο θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα αλλά με πρόφαση την πανδημία συνεχίζει να παίρνει το ένα μετά το άλλο αντιδημοκρατικά μέτρα, είναι φοιτητές, μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι. Αντιδρώντας στη «φωτογραφική» απαγόρευση των συναθροίσεων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, σε κατάσταση πανικού μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων εβδομάδων ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ενώνουν τις φωνές τους και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στη μία το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

ΑΔΕΔΥ: Στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης απαντάμε με συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Για αντιδημοκρατικό κατήγορο της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιβάλλει απαγόρευση συναθροίσεων σε μια διόλου τυχαία χρονική στιγμή, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία. Τη στιγμή, μάλιστα, που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, δεν θωρακίζει τη δημόσια υγεία, κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί ένα νομοσχέδιο στην Παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, “σπρώχνει” τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια» σημειώνει. «Μπροστά σ' αυτόν τον αντισυνταγματικό δρόμο περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, η νέα γενιά, η φοιτητική νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα θα σταθούμε εμπόδιο» υπογραμμίζει και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

ΕΚΑ: Στηρίζουμε τους φοιτητικούς αγώνες

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι η φωτογραφική διάταξη για απαγόρευση των συναθροίσεων δεν θα σταματήσει τη μαζική συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών στα συλλαλητήρια ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. «Ενός νομοσχεδίου που ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή των παιδιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση περιορίζοντας τις επιλογές τους στις σχολές προτίμησης ώστε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα παράγει την ποιότητα και την ποσότητα πτυχιούχων πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων» τονίζει.

«Σε αυτό το πλαίσιο, με τις αλλαγές στο χρόνο φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών που σχεδιάζει, καταδικάζει πολλούς φοιτητές που αναγκάζονται να εργαστούν, για να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες της ζωής τους, να μην μπορούν να πάρουν τελικά το πτυχίο τους. Κλείνει την πόρτα των Πανεπιστημίων στους μαθητές και ανοίγει την πόρτα στην Αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Αντί να ανοίξει τα πανεπιστήμια που είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας φοιτητών και εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση δίνει 30 εκατομμύρια € για να επιβάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια» σημειώνει το ΕΚΑ.

«Δε φτάνουν όλα αυτά αλλά απειλεί εκ νέου τους μαθητές με πρόστιμα αν δεν τηρούνται τα “μέτρα” προστασίας στα σχολεία, την ίδια στιγμή που στοιβάζει 25 κι 27 παιδιά σε μια τάξη με ανοιχτά παράθυρα μέσα στο καταχείμωνο και χωρίς μαζικά τέστ στους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς τους» αναφέρει.

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων, να ανοίξουν άμεσα τα πανεπιστήμια, να μην ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, να μην ψηφιστεί η παρουσία της αστυνομίας και η ενίσχυση της καταστολής στα πανεπιστήμια. Καλούμε τα σωματεία της Αθήνας να στηρίξουν τους φοιτητικούς αγώνες, τα νέα συλλαλητήρια που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 28 Γενάρη» καταλήγει το ΕΚΑ.

Τρίωρες στάσεις εργασίας από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» τονίζει η ΟΛΜΕ.

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τη νέα προσπάθεια επιβολής τρομοκρατίας, με την απόφαση της αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων, έως 1/2/2021. Είναι ζήτημα ζωής να μην επιτρέψουμε να μπουν στον γύψο τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν!» υπογραμμίζει η ΔΟΕ. «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις επιχειρούμενες αντιεκπαιδευτικές-αντεργατικές ρυθμίσεις, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών! Δυναμώνουμε τον αγώνα για σχολεία ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή!».

Οι Ομοσπονδίες των καθηγητών και των δασκάλων έχουν προκηρύξει τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχουν καλέσει φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις μαθητών αλλά και ομοσπονδίες γονέων.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL