Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Νέα αστυνομικά μέτρα / Απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 100 ατόμων - Στόχος το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα αστυνομικά μέτρα / Απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 100 ατόμων - Στόχος το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Αστυνομία ΔΡΑΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (Φωτογραφία αρχείου)

Ο Λευτέρης Οικονόμου αποκάλυψε τι κρύβεται πίσω από την αρχικά περίεργη και ακατανόητη απόφαση με την απαγόρευση από σήμερα 26 Ιανουαρίου 2021 στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλων των δημόσιων υπαίθριων  συναθροίσεων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα.

Και ο στόχος αυτός είναι οι προγραμματισμένες για την Πέμπτη κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως για τα πανεπιστήμια που έχει προκαλέσει καθολική αντίδραση.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι πρόκειται για μέτρο χαλάρωσης αφού, όπως ισχυρίστηκε, μέχρι σήμερα απαγορευόταν η συνάθροιση άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο χώρο.

Ο Λευτέρης Οικονόμου υποστήριξε ότι είναι ευνοϊκή απόφαση με στόχο να επιτρέψει η χώρα σιγά σιγά στην κανονικότητα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Να μπορεί να διαδηλώνει όποια ομάδα θέλει αλλά με κανόνες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι ο περιορισμός των ατόμων αφορά και την παρουσία τους σε πλατείες και πάρκα.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού έρχονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την ανακοίνωση του αρχηγού της αστυνομίας που μιλά για «κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού» όσο και με την άτυπη ενημέρωση που ακολούθησε και η οποία υποστηρίζει ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα. 

Η αιτιολογία του νέου μέτρου

-η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

-ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

-η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Τα πρόστιμα

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

-διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

-διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις

Ν. Ηλιόπουλος: Απαγόρευση συναθροίσεων αντί για μέτρα προστασίας σε ΜΜΜ και χώρους εργασίας

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο σαν ζήτημα δημόσιας τάξης, παρά ως ζήτημα δημόσιας υγείας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται πάντα η ΝΔ είναι να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, τα οποία αμφισβητούν και δημοκρατικά δικαιώματα, αντί να σκεφτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε.

«Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL