Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Απορρίπτουν τα σχέδια Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη οι ακαδημαϊκοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Απορρίπτουν τα σχέδια Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη οι ακαδημαϊκοί

Πανεπιστήμιο Αστυνομία
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

«Όχι» στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, λένε το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια, αντιδρώντας στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

«Η ανάθεση της φύλαξης σε όργανα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν ελέγχονται από αυτήν, αντιβαίνει στον συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου» υπογραμμίζει η Σύγκλητος του Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε ψήφισμα που ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της. Αναγνωρίζοντας ότι είναι υπαρκτή η ανάγκη ενισχυμένης και διαρκούς φύλαξης των χώρων του Πανεπιστημίου (στο ΕΚΠΑ ιδιαίτερα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου), προτείνει η φύλαξη αυτή «να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και τις αναγκαίες αρμοδιότητες, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος».

«Η Αστυνομία δεν χρειάζεται στα πανεπιστήμια» ξεκαθαρίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία ζητά με ομόφωνη απόφασή της την απόσυρση της διάταξης για το ειδικό σώμα της αστυνομίας. Όπως αναφέρει, η υπηρεσία προστασίας και φύλαξης των πανεπιστημίων θα πρέπει να υπάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη, αλλά να μην έχει στην δικαιοδοσία της προανακριτικές αρμοδιότητες και να μην υπάγεται στην Αστυνομία. 

Αντίθετοι στην πανεπιστημιακή αστυνομία δηλώνουν και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Σε ανακοίνωσή του, το  Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού ΕΜΠ καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ ζητά από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να λάβει, άμεσα, θέση.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στα σχέδια της κυβέρνησης για αστυνομία στα πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων, το Πάντειο, το ΕΛΜΕΠΑ, το ΑΠΘ, το Θεσσαλίας. Μοναδική εξαίρεση μέχρι στιγμής, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η Σύγκλητος του οποίου σε συνεδρίασή της χθες έκρινε ότι «η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων, έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του Ιδρύματος και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα οι πρυτάνεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα έκτακτη σύνοδο με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα. Σ’ αυτή είναι πιθανό να παρέμβει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία σήμερα το πρωί, από τον ΣΚΑΪ, προχώρησε σε μια επικίνδυνη δήλωση τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί στα πανεπιστημία «θα δρουν προληπτικά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL