Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Κορωνοϊός / Μεταλλαγμένα στελέχη από μινκ σε 120 κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μεταλλαγμένα στελέχη από μινκ σε 120 κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας

Φάρμα βιζόν Κοζάνη
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ)

Από τον άνθρωπο στα μινκ (βιζόν) και από αυτά πίσω ξανά στον άνθρωπο. Αυτή, εκτιμούν οι επιστήμονες, ότι ήταν η πορεία του κορωνοϊού σε περιοχές της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς, που έχουν φάρμες με γουνοφόρα ζώα, μετά τον εντοπισμό σε 120 δείγματα θετικών στον κορωνοϊό κατοίκων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που είχαν μολύνει τα μικρά ζώα. Μάλιστα, διερευνούν ακόμη και το ενδεχόμενο αυτές οι μεταλλάξεις να ευθύνονται για τη μεγαλύτερη διασπορά της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

«Αναλύσαμε κορωνοϊούς που έχουν απομονωθεί από τα μινκ. Ανακαλύψαμε ότι οι ίδιες μεταλλάξεις που υπάρχουν στον άνθρωπο, υπάρχουν και στα μινκ. Προφανώς, αρχικά τα μόλυναν οι άνθρωποι. Και στη συνέχεια αυτά μόλυναν τους ανθρώπους που πήγαν να τα περιποιηθούν. Δεν έχει γίνει ακόμα λεπτομερής ανάλυση της διασποράς του ιού στην περιοχή. Δηλαδή έχουμε αλληλούχιση του γονιδιώματος μόνο σε 120 άτομα στα οποία εντοπίσαμε αυτές τις μεταλλάξεις» ανέφερε στο iatropedia.gr ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Σύμφωνα με τον Δ. Θάνο, ο ιός πέρασε στα μινκ από μολυσμένους ανθρώπους, εξαιτίας της διασποράς του κορωνοϊού στην περιοχή. «Προφανώς επειδή στα κλουβιά βρίσκονται σε πολύ μεγάλη επαφή το ένα με το άλλο και μεταφέρεται αστραπιαία ο ιός. Είναι όπως και με τους ανθρώπους όταν είναι “πακεταρισμένοι” στα λεωφορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα με τον εργαστηριακό έλεγχο στα μινκ, το ΙΙΒΕΑΑ ξεκίνησε και μελέτη σε ανθρώπινα δείγματα, από θετικούς στον ιό κατοίκους της περιοχής, με δείγματα που διέθεσε ο ΕΟΔΥ. «Βρήκαμε τα ίδια μεταλλαγμένα στελέχη σε 120 ανθρώπους. Τα μεταλλαγμένα στελέχη, όμως, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και γι’ αυτό ελέγχουμε τώρα την κοινότητα στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή ακόμη 150 – 200 δείγματα σε Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη» ανέφερε.

Παρά το γεγονός ότι το δείγμα είναι προς το παρόν μικρό, οι ερευνητές εξετάζουν αν οι μεταλλάξεις στα μινκ ευθύνονται για τη μεγάλη διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα. «Αυτή είναι μια υπόθεση που έχουμε κάνει για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για να δώσουμε απάντηση σε αυτό θα πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαρωτικές αλληλουχίσεις γονιδιωμάτων στην περιοχή, τις οποίες δεν τις έχουμε ακόμα. Αν βλέπεις ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη επικρατεί σε μια περιοχή έναντι άλλων, σημαίνει ότι έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Κι αυτό είναι συνήθως η μολυσματικότητα, δηλαδή μπορεί να μολύνει ευκολότερα», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL