Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Κλινικάρχες / Λιποτάκτες στον πόλεμο με το αζημίωτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλινικάρχες / Λιποτάκτες στον πόλεμο με το αζημίωτο

Πόλεμος, μάχη, ατομική και κοινωνική ευθύνη: αυτές είναι οι λέξεις που ακούγονται συχνά από τα επίσημα χείλη, τις έχει επαναλάβει σε κάθε μήνυμά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αν, πράγματι, έχουμε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό (δύσκολα μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει), δεν θα έπρεπε να έχει οργανωθεί και η αναμενόμενη «επιστράτευση» όλων όσοι είναι σε θέση να πολεμήσουν;

Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το διάστημα και ενώ οι αντοχές του ΕΣΥ και των ανθρώπων του έχουν εξαντληθεί, κάποιοι παραμένουν «άκαπνοι» και θα περάσουν στην επόμενη ημέρα της πανδημίας αβρόχοις ποσί.

Ο λόγος για τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και τις κλινικές, που, μένοντας «Covid free» μέχρι και σήμερα, δρέπουν τα κέρδη από τη μεταφορά σε αυτά όλων των μη-Covid ασθενών που δεν χωράνε πια στο ΕΣΥ, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Όπως λέει στη ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων Δημήτρης Αλεξόπουλος, «οι ιδιώτες συνεχίζουν, παρά την έκτακτη κατάσταση, να λειτουργούν όπως και πριν, το κράτος δεν έβαλε κανόνες ή κριτήρια. Προτιμούν επεμβάσεις και ειδικότητες που φέρνουν το επιθυμητό κέρδος. Επιλέγουν, για παράδειγμα, τις επεμβάσεις με μικρή διάρκεια νοσηλείας (1-3 ημέρες), δεν υπάρχει κάποια απαίτηση από το Δημόσιο λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης».

Χωρίς... Διαύγεια το φιάσκο στη Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον, θα ανταπαντούσε κάποιος, έγιναν οι επιτάξεις των κλινικών στη Θεσσαλονίκη. Όμως, στην πράξη, αναφέρει ο Δ. Αλεξόπουλος, στη Θεσσαλονίκη δεν επιτάχθηκαν οι μεγάλες κλινικές (όπως το Διαβαλκανικό ή ο “Άγιος Λουκάς”) αλλά «συγκεκριμένες κλινικές με όρους παζαρέματος».

Πρόκειται, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, για τις «Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός» και «Εuromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης».

Ωστόσο, όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο ίδιος ο Γ. Σαραφιανός (που είναι παράλληλα και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Ιδιωτικών Κλινικών), στην κλινική του δεν νοσηλεύτηκε κατά την περίοδο της επίταξης ούτε ένας ασθενής με κορωνοϊό. Η απόφαση για την επίταξη δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 19.11.20 και προβλέπει αποζημίωση με βάση τα «πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια της πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν», άρα τουλάχιστον οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν, όπως φαίνεται, με μια δαπάνη που δεν είχε κανένα αντίκρυσμα. Αναμένουμε, βέβαια, τη σχετική ΚΥΑ που θα αποσαφηνίσει το ζήτημα.

Ο ίδιος ο κ. Σαραφιανός αναρωτιέται με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε η επίταξη της δικής του αντί των μεγάλων κλινικών και εξαπολύει πυρά για την ανικανότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η δεύτερη κλινική (της Euromedica) επίσης δεν φιλοξένησε ποτέ ασθενείς Covid. Τους «έκανε πάσα» σε κέντρο αποκατάστασης του ίδιου ομίλου, το «Αρωγή», όπου μεταφέρθηκαν ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο στο στάδιο της ανάρρωσης (στο «Αρωγή» δεν υπάρχουν ΜΕΘ και κατάλληλες υποδομές για αυξημένη φροντίδα). Την Πέμπτη 17.12, για παράδειγμα, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, νοσηλεύονταν εκεί 108 ασθενείς με κορωνοϊό.

Ωστόσο, στη Διαύγεια δεν έχει αναρτηθεί κάποια σχετική απόφαση, ενώ η απόφαση της 19ης Νοεμβρίου αναφέρει ρητά ως επιταγμένη την «Εuromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης» Θεσσαλονίκης και όχι το κέντρο αποκατάστασης.

«Οι ιδιωτικές κλινικές δεν ήταν έτοιμες, θα έπρεπε η επίταξη να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Μαθαίνουμε ότι η κλινική του Σαραφιανού αντιμετώπιζε το φάσμα της πτώχευσης και χρωστάει χρήματα σε εργαζόμενους (πολλοί είναι απλήρωτοι όλο το 2020) αλλά και σε προμηθευτές», σχολιάζει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδος Νίκος Παρδάλης.

Σιγή ιχθύος από τον Β. Κικίλια

«Η ‘Αρωγή’ δεν είναι κλινική, δεν έχει ΜΕΘ, είναι κέντρο αποκατάστασης. Εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζητήσαμε ολική επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης αλλά και των κέντρων αποκατάστασης», σημειώνει στην ΑΥΓΗ η Δώρα Αυγέρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης.

Τονίζει ότι αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη, διότι, «σε πολλές περιπτώσεις, ασθενείς με κορωνοϊό παρέμεναν αναγκαστικά στα νοσοκομεία γιατί δεν μπορούσαν να γυρίσουν στο σπίτι τους και δεν υπήρχε ένας ενδιάμεσος χώρος, όπως τα κέντρα αποκατάστασης, ώστε να αναρρώσουν πλήρως. Ή, ακόμα χειρότερα, επέστρεφαν στα σπίτια τους και εκεί κολλούσαν και οι δικοί τους άνθρωποι».

Μέχρι και σήμερα παραμένουν αναπάντητα τα σχετικά ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή σχετικά με το ποιες κλινικές και ποια κέντρα αποκατάστασης επιτάχθηκαν τελικά και πόσοι ασθενείς (και ποιας βαρύτητας περιστατικά) νοσηλεύθηκαν σε αυτές. Αλλά και ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη. Σχέδιο που μάλλον δεν υπήρξε και σίγουρα άφησε στο απυρόβλητο τις μεγάλες κλινικές της πόλης.

Επιπλέον, προσθέτει η Δ. Αυγέρη, «ακόμα περιμένουμε την απάντηση από τον υπουργό Υγείας στο ερώτημα, βάσει ποιας απόφασης εντάχθηκε γιατρός ιδιωτικού κέντρου - κλινικής (σ.σ.: του Διαβαλκανικού) στις εγκαταστάσεις του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προκειμένου να κάνει 'διαλογή' ασθενών (μη πασχόντων από Covid-19), προκειμένου αυτά τα περιστατικά, τα διαλεγμένα, που φέρνουν ζεστό χρήμα στην ιδιωτική κλινική, να διακομιστούν στο ιδιωτικό κέντρο» (!).

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι, με ΚΥΑ της 17ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση διπλασίασε την ημερήσια αποζημίωση για τη νοσηλεία περιστατικών Covid στις ιδιωτικές κλινικές και έστειλε, με απόφαση της 3ης ΥΠΕ (20.11.20), προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων στις επιταγμένες κλινικές (το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Σαραφιανός)!

Διακομιδή ασθενή με το ΕΚΑΒ

Τεστ στους «πελάτες» αλλά όχι στους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσφέρει γην και ύδωρ στους κλινικάρχες, ο Δ. Αλεξόπουλος επισημαίνει ότι «ανοίχθηκε για τους ιδιώτες ένα μεγάλο πεδίο κερδοφορίας με τα τεστ, διότι τα κριτήρια που τέθηκαν έκαναν δύσκολη τη δωρεάν εξέταση σε έναν δημόσιο φορέα και αναγκάστηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα, όπου η τιμή έφτανε πριν από την πρόσφατη διατίμηση μέχρι και τα 300 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις».

Σημειώνεται ότι η χονδρική τιμή είναι 5-6 ευρώ για το rapid test (μετά το πλαφόν της κυβέρνησης, κοστίζει για τον πολίτη 10 ευρώ), ενώ αυτή του μοριακού ελέγχου RT-PCR δεν ξεπερνάει τα 18 ευρώ αλλά, ακόμα και μετά το πλαφόν, κοστίζει 40 ευρώ. Η κυβέρνηση αρνείται μέχρι και σήμερα τη συνταγογράφησή τους με μηδενική συμμετοχή του πολίτη, παρά τις σχετικές εκκλήσεις κομμάτων, σωματείων υγειονομικών και άλλων φορέων.

«Το τεστ για τους ομίλους και τις εταιρείες που έχουν δικούς τους ‘αναλυτές’ μπορεί να κοστίζει και κάτω από 10 ευρώ. Το κόστος μειώνεται ανάλογα και με τον αριθμό των δειγμάτων στα μεγάλα εργαστήρια», αναφέρει ο Δ. Αλεξόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό, λέει ο Δ. Αλεξόπουλος, ότι μεγάλοι όμιλοι (όπως η Βιοϊατρική), που κάνουν με το τσουβάλι τεστ στους πελάτες τους για να κερδίζουν, δεν κάνουν τεστ στους εργαζόμενους (γιατί κοστίζει).

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο «Ερρίκος Ντυνάν» έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας πάνω από 12.000 τεστ, ενώ το «Ιασώ», μετά το καλοκαίρι, είχε φτάσει να κάνει μέχρι και 1.000 τεστ την ημέρα, αν συνυπολογίσουμε και τις συμφωνίες - πακέτα με μεγάλες εταιρείες που απασχολούν δεκάδες και εκατοντάδες εργαζόμενους.

Θεατές στη «μάχη» οι ιδιώτες γιατροί

Από την «επιστράτευση» για το «μέτωπο» της πανδημίας φαίνεται ότι, για την ώρα, εξαιρούνται και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, παρότι η κυβερνητική «πρόσκληση» προσφέρει αφορολόγητη αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι εφημερίες (το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκανε... «ρελάνς» ζητώντας ακόμα περισσότερα), δηλαδή πάνω και από τον μισθό ενός διευθυντή του ΕΣΥ με 30 χρόνια προϋπηρεσία.

Μόλις 10 γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προσφέρουν αυτές τις ημέρες τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΙΣΘ Νικολάου Νίτσα στην ΑΥΓΗ, ενώ το ίδιο χαμηλή είναι και η ανταπόκριση των γιατρών της Αθήνας.

Πηγή του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε ότι δεν έχει εικόνα για τη διαδικασία σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να δώσει απάντηση για τον αριθμό των γιατρών αυτών, ενώ η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής αρνήθηκε να απαντήσει σε προφορικό ερώτημα της ΑΥΓΗΣ παραπέμποντας την απάντηση σε ένα αόριστο μέλλον.

Η Καθημερινή έκανε πρόσφατα (25.11.20) λόγο για «βραχυκύκλωμα» και «πενιχρά αποτελέσματα», ενώ ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, καθυστερήσεις από πλευράς της κυβέρνησης στο να γραφτεί η σύμβαση απασχόλησης των γιατρών, λάθη στη σύμβαση αυτή, αλλά και... «επιθέσεις που δέχθηκαν οι ιδιώτες γιατροί από συνδικαλιστές του ΕΣΥ», γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποθάρρυνε πολλούς από το να εκδηλώσουν ενδιαφέρον...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL