Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Lockdown / Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων

Μάσκες κορωνοϊός σχολείο
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Με δεδομένο ότι μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις μένουν για την παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας του lockdown, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα γίνει με τα σχολεία. Όπως υποστηρίζει άλλωστε η κυβέρνηση, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει με την επαναλειτουργία τους. Ωστόσο, ασαφές παραμένει αν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες ταυτόχρονα, ενώ και οι ειδικοί εμφανίζονται μοιρασμένοι για το αν θα πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

«Φαίνεται ότι θα πάμε σταδιακά» στην άρση, «πρώτα με τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και επιβάρυνση, όπως τα σχολεία για παράδειγμα, μετά το λιανεμπόριο και σταδιακά οι άλλοι τομείς», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1. Παρέπεμψε δε στις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, ενώ σημείωσε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. 

Όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, ενώ τα κρούσματα που καταγράφονται στις σχολικές μονάδες είναι «εισαγόμενα» από το εξωσχολικό περιβάλλον. Ανέφερε ωστόσο ότι «υπάρχει ανησυχία για τους μαθητές των μεγαλύτερων βαθμίδων», λόγω των συναναστροφών τους εκτός σχολικού περιβάλλοντος. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων θα γίνουν «δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα παιδιά όλων των βαθμίδων» ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει «σχέση της θετικότητας των μαθητών των σχολείων σε σχέση με την υπόλοιπη κοινότητα». Όπως είπε, τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύουν πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι μικρότερο στα παιδιά, κάτι που συνιστά «καθησυχαστικό παράγοντα».

Στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τις επόμενες ημέρες παρέπεμψε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πάντως ότι ενδεχομένως πρέπει να έχουν προτεραιότητα τα δημοτικά και στη συνέχεια τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα τα δημοτικά» ανέφερε. «Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων» σημείωσε ο καθηγητής.

«Καλύτερα να μην ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα» εκτίμησε από την πλευρά της, μιλώντας στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης των Ιατρών των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Όπως είπε, «είναι πολύ κοντά στις διακοπές» και σημείωσε ότι αν δεν ανοίξουν θα αποφευχθεί ο συνωστισμός των συνοδών των παιδιών έξω από το σχολεία.

Αν τελικά επιλεγεί το σενάριο να ανοίξουν τα δημοτικά στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς η τηλεκπαίδευση αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τα μικρά παιδιά, τότε σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής λέει η κυβέρνηση, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα πρέπει να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν θα είναι ουσιαστικά μόνο 5, αφού στις 21 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι διακοπές των Χριστουγέννων. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL