Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C26.2°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C25.3°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C25.4°C
2 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 36%
Κορωνοϊός / Για τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα προειδοποιούν οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Για τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα προειδοποιούν οι επιστήμονες

Μάσκες κορωνοϊός Θεσσαλονίκη
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μετά τα Χριστούγεννα, όπως προειδοποιεί ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρούουν οι επιστήμονες στη χώρα μας απευθύνοντας έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, απέχουμε πολύ από τη μείωση στους κρίσιμους δείκτες των νοσηλευόμενων και των θανάτων, οπότε είναι δεδομένη η παράταση του lockdown για μία με δύο εβδομάδες. 

«Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Το 30% αμφισβητεί ακόμη τις μάσκες

«Τα κύματα είναι ενιαία. Ξεκινήσαμε από την άνοιξη, χαλαρώσαμε το καλοκαίρι και ο ιός λαθροβιούσε ανάμεσά μας και φτάσαμε στον Οκτώβρη» τόνισε από την πλευρά του επίσης στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. «Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και δεν ανοίξουμε σωστά θα έχουμε και τρίτο κύμα» είπε. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο όταν θα είναι διαθέσιμο, θυμίζοντας την εμπειρία από τον εμβολιασμό για τον Η1Ν1 και σημειώνοντας ότι υπάρχει σήμερα ένα 30% που αμφισβητεί τις μάσκες και την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων. «Και με το εμβόλιο ωστόσο δεν τελειώνει η πανδημία» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι όλο το 2021 θα έχουμε μέτρα.

«Το πάθημα θα μας γίνει μάθημα»

«Όταν ξανανοίξει η οικονομία και η κοινωνία θα γίνει πολύ ελεγχόμενα και με μεγάλη επιτήρηση. Δεν θα περιμένουμε να επανακάμψει η επιδημία σε πολύ έντονη ανοδική πορεία για να ξαναπάρουμε μέτρα και να ξανακλείσουμε την κοινωνία» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Άρα, το πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, μέχρι και την άνοιξη θα συνεχιστεί η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, με νέα μέτρα εφόσον κρίνεται απαραίτητο. «Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα κριθεί απαραίτητο και θα πάμε σ’ αυτό που λέγεται κυλιόμενα lockdown» υπογράμμισε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL