Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας / «Εγκαταλείπουν τις ΤΟΜΥ γιατί θέλουν μια μεγάλη ΣΔΙΤ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας / «Εγκαταλείπουν τις ΤΟΜΥ γιατί θέλουν μια μεγάλη ΣΔΙΤ»

ξανθός ανδρέας

Αντί για ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτική αγορά υγείας και απαξιώνει τις ΤΟΜΥ τόνισε κατά την χθεσινή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας την ανάγκη ενεργού εμπλοκής όλων των δημόσιων δομών της ΠΦΥ, συμπεριλαμβανομένων των ΤΟΜΥ.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου, ανέφερε ο κ Ξανθός έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, είναι ατελής (δεν προηγήθηκε ενίσχυση με προσωπικό, δεν υπάρχει ρόλος για τις ΤΟΜΥ ούτε οργανωμένη κοινοτική και κατ’ οίκον φροντίδα) και προβληματικός (προβλέπει ραντεβού για εξέταση ύποπτων κρουσμάτων και μετακινήσεις γιατρών) υπενθυμίζοντας προς τον κ Κοντοζαμάνη ότι οι ΤΟΜΥ είναι εθνικός μεταρρυθμιστικός στόχος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της, παρότι ο κ. Κικίλιας είχε δεσμευτεί στη βουλή τον Οκτώβρη του 2019 ότι η μεταρρύθμιση θα αξιολογηθεί και θα συνεχιστεί.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε αόριστα ότι οι ΤΟΜΥ θα υπαχθούν στα Κέντρα Υγείας, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος τους σήμερα στη φάση της πανδημίας, ούτε αν θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Επίσης, ούτε για τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είχε κάτι συγκεκριμένο να πει ο κ. Κοντοζαμάνης, κάνοντας σαφές ότι το πολιτικό  σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι η επένδυση στις δημόσιες δομές ΠΦΥ αλλά η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με το χρεοκοπημένο μοντέλο των 200 επισκέψεων το μήνα, που δεν εξυπηρετεί και επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες.

Αναγκαιότητα η ενίσχυση και η πλήρης ενσωμάτωση των ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ

Επίσκεψη στη ΤΟΜΥ Νέας Φιλαδέλφειας πραγματοποίησαν εχθές ο τ. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο τ. υπεύθυνος για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης για την ΠΦΥ. Σταμάτης Βαρδαρός, όπου συνομίλησαν με το υγειονομικό προσωπικό της δομής για τα προβλήματα της ΠΦ και την απραγία της κυβέρνησης στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΤΟΜΥ.

Ο τ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των ΤΟΜΥ με νέα προκήρυξη για να καλυφθούν κενά σε οικογενειακούς γιατρούς και να ενσωματωθει πλήρως στη λειτουργία του εσύ το συγκεκριμένα δίκτυο δομών που συνέβαλε σημαντικά στην πολιτική της καθολικής κάλυψης και της εύκολης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση

Κατά την επίσκεψη στη δομή ο κ Ξανθός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει δημόσιες δομές που είχαν αναπτυχθεί την προηγούμενη περίοδο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τη  πρωτοβάθμια φροντίδα, που είναι στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς και μία επαγγελματική ομάδα υγείας, οι οποίες σιγά σιγά άρχισαν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη και των πολιτών της περιοχής καθώς είναι σημείο αναφοράς για εύκολη πρόσβαση, για δωρεάν και φιλική εξυπηρέτηση, έχοντας την κουλτούρα της πρόληψης της προαγωγής υγείας, για λόγους καθαρά ιδεοληπτικούς και γιατί προωθείται η ιδέα μιας μεγάλης ΣΔΙΤ στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Όπως εξήγησε, το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να απαξιώνει τις δημόσιες δομές για να δημιουργήσει χώρο για συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Απόδειξη για αυτό σύμφωνα με τον κ Ξανθό είναι ότι, ούτε καν στην πανδημία δεν είχαν εξαρχής την πρόθεση να εμπλέξουν τις ΤΟΜΥ και από τη συνάντηση που κάναμε σήμερα προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα με κατάλληλη προετοιμασία όλες αυτές οι 127 δομές να είναι ένα σημείο στο οποίο θα μπορούν και να γίνονται δειγματοληψίες για Covid-19 και για να γίνει μία διαλογή περιστατικών ύποπτων τα οποία δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται απευθυνόμενα είτε στα Νοσοκομεία είτε και σε Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με τον τ. Υπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί, θα ελέγξει και θα πιέσει την κυβέρνηση μαζί και με τους συλλόγους των ΤΟΜΥ για να στηριχθεί, να ενισχυθεί με νέα προκήρυξη για να καλυφθούν κενά σε οικογενειακούς γιατρούς και να ενσωματωθεί πλήρως στη λειτουργία του ΕΣΥ αυτό το δίκτυο δομών που συνέβαλε σημαντικά στην πολιτική της καθολικής κάλυψης και της εύκολης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL