Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Επιφανείς καθηγητές της Νομικής «καρφώνουν» την εισαγγελέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Επιφανείς καθηγητές της Νομικής «καρφώνουν» την εισαγγελέα

Αδαμαντία Οικονόμου

Τη θεσμική, πλην πύρινη κριτική διαπρεπών καθηγητών της Νομικής και επίτιμων λειτουργών της Δικαιοσύνης συγκεντρώνει η πρόταση που διατύπωσε τη Δευτέρα η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Το ζήτημα δεν μπορούσε να μην απασχολήσει τη συζήτηση που έγινε το ίδιο βράδυ από τον Κύκλο Ιδεών (think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου), λαμβάνοντας μάλιστα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα χαρακτήρα δεδομένης και της ενεργού συμμετοχής τριών εκ των συμμετεχόντων (Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου, Βασίλης Μαρκής) στη σύνταξη του Ποινικού Κώδικα.

Πρόκειται για άλλο ένα ζήτημα που τις προηγούμενες ημέρες, αμέσως μετά την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου, χρησιμοποιήθηκε ως αιχμή μιας συντονισμένης μικροπολιτικής επίθεσης Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ.  Όσοι τοποθετήθηκαν δεν έκρυψαν την έντονη δυσφορία τους για την τροπή που πήρε η πολιτική συζήτηση για τον Ποινικό Κώδικα.

«Το δικαστήριο θα διορθώσει τα πράγματα»

Ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής χαρακτήρισε την πρόταση της εισαγγελέως «εσφαλμένη, νομικά κυρίως» διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «το δικαστήριο θα διορθώσει τα πράγματα, όπως τα διόρθωσε και στην κρίση επί της ενοχής». Μάλιστα χαρακτήρισε «ανακουφιστική» την απόφαση του δικαστηρίου για το ποινικό σύστημα επισημαίνοντας πως «ήταν ευτυχής συγκυρία το ότι η κρίση του δικαστηρίου συνέπεσε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

«Υπήρχαν τότε τα εργαλεία, δυστυχώς δεν τα χρησιμοποιήσαμε»

Σε μια συγκυρία που η Ν.Δ. επιχείρησε να ξαναγράψει τους χειρισμούς της διακυβέρνησης Σαμαρά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Ποινικού Δικαίου και κοσμήτορος της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου:

«Δεν ήταν απομονωμένη η Χρυσή Αυγή και ήταν ευθύνη όλων το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε τώρα υπήρχαν από τότε και δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν» σημείωσε διατυπώνοντας σοβαρό «κατηγορώ» για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν, οπότε «δρούσε για πολλά χρόνια κατά κυριολεξία ανενόχλητη, αλλά «ήταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα» και «αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα που διόγκωσε τη δύναμη της Χρυσής Αυγής».

Θύμισε ότι χτύπησε τους ψαράδες, τα μέλη του ΠΑΜΕ, ότι σκότωσε τον Σαχζάντ Λουκμάν, ότι λιμενικοί φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα σε παρελάσεις, υπενθύμισε τις καταγγελίες ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και σχολίασε ότι αυτά άφηναν τραγικά αδιάφορη την αστυνομία, την εισαγγελία «και δεν πρέπει να τα ξεχνούμε αυτά, για να μην επαναληφθούν». Επισήμανε ότι χρειάστηκε, και δεν θα έπρεπε, η δολοφονία Φύσσα ώστε να αρχίσει η ποινική διαδικασία».

Ο δε Ευ. Βενιζέλος σχολίασε πως «το γεγονός ότι η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απαλλαγούν για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τώρα προτείνει να χορηγηθεί η αναστολή δείχνει ότι ούτε οι διαδηλώσεις ούτε οι δηλώσεις πολιτικών προσώπων επηρεάζουν τη δικαστική εξουσία».

Προϊόν μακράς επιστημονικής επώασης ο Π.Κ.

Καθώς το αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, επί των οποίων τοποθετήθηκαν εκτενώς όλοι (Νίκος Αλιβιζάτος και Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο ΕΑΠ, Αντύπας Καρίπογλου, δικηγόρος), ορισμένοι εκ των ομιλητών άδραξαν την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα γύρω από την κόντρα που αφορούσε τον Ποινικό Κώδικα.

Ο Βασίλης Μαρκής είπε ότι από την επομένη της απόφασης «οι κομματικοί ανταγωνισμοί αντιμετώπισαν λαϊκίστικα το ζήτημα» και «άνθρωποι που είχαν την ευθύνη για τον νέο Ποινικό Κώδικα εμφανιστήκαμε σαν να είμαστε όργανα κάποιου χώρου, προκειμένου να βοηθήσουμε τη Χρυσή Αυγή να πέσει στα ‘μαλακά’». «Δεν μας αγγίζει αυτό, είχαμε όλοι την αγωνία για έναν σύγχρονο Ποινικό Κώδικα» τόνισε.

Ο δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, που διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, είπε πως, αν ο εκλογικός νομοθέτης θέλει να περιφρουρήσει το κύρος της νομοθετικής εξουσίας και να θεωρήσει ότι δεν μπορεί οι δράστες ορισμένων εγκλημάτων να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, «δεν χρειάζεται παρεπόμενη ποινή, αλλά να πει ότι 'όποιος καταδικάζεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κ.λπ. δεν μπορεί να είναι υποψήφιος'».

«Προσβάλλουν την επιστήμη του ποινικού δικαίου και πρόσωπα υψηλού κύρους όσοι ισχυρίζονται ότι ο Ποινικός Κώδικας ήταν ένα τέχνασμα για να διευκολυνθεί η Χρυσή Αυγή.  Ήταν προϊόν μακράς επιστημονικής επώασης με μεγάλη ευθύνη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL