Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Καρά Τεπέ / Σε αρχαιολογικό χώρο το νέο ΚΥΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρά Τεπέ / Σε αρχαιολογικό χώρο το νέο ΚΥΤ

ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ
INTIME NEWS

Αρχαιολογικός χώρος είναι η έκταση επί της οποίας αναπτύσσεται το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ και άρα η δομή παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία. Αυτό καταγγέλλουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι με πρωτοβουλία του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, που συνυπογράφει η Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις η πόλη της Μυτιλήνης, ήδη από το 1991 και με τις αναοριοθετήσεις που ακολούθησαν, έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος» αναφέρουν οι βουλευτές. «Σύμφωνα με τις παραπάνω κηρύξεις, η έκταση επί της οποίας αναπτύσσεται το νέο ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και συνεπώς προστατεύεται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας» συνεχίζουν, προσθέτοντας ότι μάλιστα, το 1995, κηρύχθηκε και ο ενάλιος (θαλάσσιος) χώρος της Μυτιλήνης ως αρχαιολογικός, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο την παραλία όσο και τον θαλάσσιο χώρο στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», κάθε ενέργεια, έργο ή δραστηριότητα επί ή πλησίον μνημείων (και αρχαιολογικών χώρων) τυγχάνει αυστηρών περιορισμών και απαγορεύεται ρητώς χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού κατόπιν γνώμης του Συμβουλίου (ΚΑΣ ή Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων). Μάλιστα, η έγκριση αυτή προηγείται όλων των άλλων απαιτούμενων αδειών.

Ζητούν έτσι από τη Λίνα Μενδώνη να τους απαντήσει εάν έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης των εργασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού, και εάν έχει εξεταστεί το θέμα από τα αρμόδια αρχαιολογικά Συμβούλια. Ρωτούν δε την υπουργό στην περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει, πώς και γιατί υλοποιούνται εργασίες εντός αρχαιολογικού χώρου, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και σε τι ενέργειες έχει προβεί για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL