Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Το κυπριακό παράρτημα της εγκληματικής οργάνωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Το κυπριακό παράρτημα της εγκληματικής οργάνωσης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ και κοινοβουλευτικός συνεργάτης Γεάδης Γεάδη, με παρέα χρυσαυγιτών, χαιρετάει «υπερήφανα»

Το 2008, ομάδα ακροδεξιών καταθέτει στο μητρώο κομμάτων του υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου τον φάκελο με τα δικαιολογητικά για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Το όνομα αυτού «Χρυσή Αυγή - Πυρήνας Κύπρου». Οι κυπριακές αρχές απορρίπτουν το αίτημα όσον αφορά την ονομασία και το κόμμα καταλήγει να ονομαστεί «Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο», με τις ευλογίες της μητρικής Χ.Α. και τον Ηλία Κασιδιάρη να ξεκαθαρίζει πως «το ΕΛΑΜ δεν είναι αδελφό κόμμα, είναι ίδια Χρυσή Αυγή της Κύπρου, μην εξαπατάσθε».

Σε πολλές από τις δημόσιες εμφανίσεις του ο Νίκος Μιχαλολιάκος συνοδεύεται από την επίλεκτη φρουρά του, η οποία ξεχωρίζει από τα κόκκινα καπέλα που φορούν οι σωματοφύλακες του φύρερ της Χ.Α.. Για πολλά χρόνια ένα από τα κόκκινα καπέλα της νεοναζιστικής συμμορίας είναι ο κυπριακής καταγωγής Χρίστος Χρίστου, που με εντολή Μιχαλολιάκου επιστρέφει το 2008 στην Κύπρο για να ιδρύσει και να τεθεί επικεφαλής του θυγατρικού κόμματος. «Όταν ήμουν φοιτητής στην Ελλάδα, ήμουν μέλος της Χρυσής Αυγής. Το ΕΛΑΜ είναι το εθνικιστικό κίνημα στον κυπριακό χώρο και η Χρυσή Αυγή είναι το αντίστοιχο στον ελλαδικό χώρο. Είμαστε το ίδιο πράγμα» λέει σε προεκλογική του ομιλία ο Χρίστου, ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του υπερηφανεύεται: «Καλύτερα φρουρός του Μιχαλολιάκου παρά δικηγόρος κάποιων συγκεκριμένων κύκλων της ανώτατης οικονομικής ιεραρχίας της χώρας». Για μια οκταετία το ΕΛΑΜ κινείται στα όρια του κυπριακού πολιτικού περιθωρίου αδυνατώντας να συσπειρώσει τα κατάλοιπα της ΕΟΚΑ Β' και στις εκλογές του 2011 μετά βίας ξεπερνά το ποσοστό του 1%.

ΕΛΑΜ, το παράρτημα της Χ.Α. στην Κύπρο

«Ήρθαμε για να κάνουμε επίσημα την αδελφοποίηση των δύο εθνικιστικών κινημάτων» δηλώνει, στα τέλη του 2012, ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, σε επίσκεψή του στην Κύπρο. Από την πλευρά του, ο επίσης βουλευτής Γιάννης Λαγός χαρακτηρίζει τον Χρίστο Χρίστου «σάρκα από τη σάρκα της Χρυσής Αυγής» και προβλέπει πως στις εκλογές του 2016 το ΕΛΑΜ θα είναι στην κυπριακή Βουλή. Και, δυστυχώς, η πρόβλεψή του επιβεβαιώνεται καθώς στις εκλογές το ΕΛΑΜ συγκεντρώνει 13.040 ψήφους και με ποσοστό 3,71% εκλέγει δύο βουλευτές. Τον αρχηγό Χρίστο Χρίστου και τον Λίνο Παπαγιάννη. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η εκλογική επιτυχία και η είσοδος της Χ.Α. στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αυτή που επιδρά καταλυτικά στην άνοδο του ΕΛΑΜ, που ως κυπριακή Χ.Α. έρχεται να εκφράσει πολιτικά τα αντιτουρκικά, αντικομμουνιστικά και ξενοφοβικά ανακλαστικά μερίδας του κυπριακού λαού. Με δεδομένη την οικονομική ενίσχυση της μητρικής Χ.Α. αλλά και τα ντόπια στηρίγματα, το ΕΛΑΜ όχι μόνο βγήκε από την ανυπαρξία αλλά απέκτησε παρεμβατικό λόγο υψηλού επιπέδου. Είναι ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου που δηλώνει πως οι απόψεις του ΕΛΑΜ, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση, είναι και δικές του απόψεις και χαρακτηρίζει τα μέλη του ΕΛΑΜ «μορφωμένα άτομα με ειλικρινές ενδιαφέρον για τη χώρα». Με τόσο ισχυρές πλάτες το ΕΛΑΜ καταφέρνει το 2017 να περάσει από την Βουλή τροπολογία του που αφορούσε τη συμπερίληψη του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 στις εθνικές επετείους, με ειδικές εκδηλώσεις ακόμα και στα σχολεία της Κύπρου.

Τάγματα εφόδου, κράνη, ρόπαλα και Σφακιανάκης

Η παρουσία του ΕΛΑΜ στην Κύπρο συνοδεύεται από έξαρση της ρατσιστικής βίας. Επιθέσεις σε μετανάστες, σε Τουρκοκυπρίους, αλλά και αντιφασίστες απασχολούν όλο και πιο συχνά τις αστυνομικές αρχές. Κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης για τις «Δυνατότητες της λύσης του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου» στη Λεμεσό, όπου συμμετέχει ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, περίπου εκατό μέλη του ΕΛΑΜ, παραταγμένα σε σχηματισμό παραστρατιωτικής οργάνωσης, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα με τη μορφή κονταριών με ελληνικές σημαίες πάνω τους, πέρασαν ανεμπόδιστα από το κέντρο της Λεμεσού και εισβάλλουν στο κτήριο. Το τάγμα εφόδου ρίχνει κροτίδες μέσα στην αίθουσα, με μία από αυτές να πέφτει πίσω από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο. Με την αστυνομία απούσα, τα μέλη του ΕΛΑΜ επιτίθενται και τραυματίζουν Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκδήλωση. Την ίδια ώρα, μύλο στο νερό των Κυπρίων νεοναζί έρχονται να ρίξουν και ελλαδίτες υποστηρικτές της Χ.Α., όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νότης Σφακιανάκης, που εμφανίζεται σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ και αποκαλεί τους πρόσφυγες «λαθρομετανάστες» και «ριψάσπιδες» υποστηρίζοντας ότι «βιάζουν την πατρίδα μας» και ισχυριζόμενος ότι «εξυπηρετούν σχέδιο της Τουρκίας για εξισλαμισμό και άρα αφανισμό της Ελλάδας».

Από αδελφό κόμμα στο "δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω"

Το 2014 βρίσκει την ηγεσία της Χ.Α. προφυλακισμένη με βαριές κατηγορίες από την ελληνική Δικαιοσύνη. «Στα φυλακισμένα αδέρφια μας στέλνουμε το μήνυμα ότι βρισκόμαστε δίπλα τους, είμαστε εδώ παρόντες και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να πετύχει ο εθνικός αγώνας τον οποίο διεξάγουμε από κοινού σε Ελλάδα και Κύπρο» είναι το μήνυμα του ΕΛΑΜ που μεταφέρει στην Αθήνα ο Χρίστος Χρίστου, στην πορεία των Ιμίων του 2014. Όσο όμως ο χρόνος κυλά εις βάρος της Χ.Α., το ΕΛΑΜ επιδίδεται στην τακτική τού "λούφα και παραλλαγή", εξαφανίζοντας κάθε στοιχείο σύνδεσης με το μητρικό κόμμα. Προσφάτως, η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου άλλαξε μορφή, αφαιρώντας οτιδήποτε παρέπεμπε στη Χ.Α.. Αίφνης εξαφανίστηκαν όλα τα άρθρα περί της αντίληψης για τη ζωή, την ελευθερία, τον ρατσισμό και τη συμπεριφορά του εθνικιστή που αποτελούσαν αναδημοσιεύσεις από την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής μέχρι που το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε,πριν λίγες ημέρες, ότι το κόμμα «έχει διακόψει κάθε είδους συνεργασία και επαφή με τη Χρυσή Αυγή».

Παρέμβαση εισαγγελέα για το ΕΛΑΜ

Έρευνα αξιώνουν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Προεκτάσεις και στην Κύπρο λαμβάνει η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την Χρυσή Αυγή, με το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους να θέτουν θέμα διερεύνησης διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων και από πλευράς ΕΛΑΜ. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στον γενικό εισαγγελέα να μελετήσει τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν με τη δίκη στην Αθήνα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι έχοντας υπόψιν τις δεκάδες δημόσιες τοποθετήσεις των ηγεσιών της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ για τη σύνδεση, τη συνεργασία και τις διασυνδέσεις τους, πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν λόγοι η Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει εκ νέου το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο.

Η Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως όταν έλαβε τα υπομνήματα από τα τρία κόμματα, ξεκίνησε διαδικασία συλλογής στοιχείων σε σχέση με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας δηλώνει ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να αποφασιστεί τελικά τι θα γίνει. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Γιώργος Σαββίδης επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει τις σχετικές επιστολές από τα κόμματα και διαβεβαίωσε ότι «όλα τα θέματα τα οποία τίθενται στη Νομική Υπηρεσία και τα οποία εμπίπτουν στη σφαίρα των συνταγματικών και των νομικών μας αρμοδιοτήτων τυγχάνουν του απαραίτητου και του σωστού χειρισμού». Υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει να επεκταθεί για το θέμα, ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με τον βοηθό γενικό εισαγγελέα, ο οποίος κατά κανόνα χειρίζεται θέματα ποινικών διερευνήσεων. Πρέπει να έχουμε τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσουμε να κάνουμε τις σωστές ενέργειες, να πάρουμε τη σωστή πληροφόρηση για να αποφασίσουμε πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε, αν θα πρέπει να προχωρήσουμε».

O επικεφαλής του ΕΛΑΜ βουλευτής Χρίστος Χρίστου ως προσωπική φρουρά του υπόδικου Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ και κοινοβουλευτικός συνεργάτης Γεάδης Γεάδη, με παρέα χρυσαυγιτών, χαιρετάει «υπερήφανα»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL