Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Γελοίος θίασος που εκλιπαρεί για αναστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Γελοίος θίασος που εκλιπαρεί για αναστολή

Η φράση «θα ξαναγυρίσουμε και η Γη θα τρέμει» είναι αμφίβολο αν έχει ειπωθεί ποτέ από τα χείλη του Γιόζεφ Γκέμπελς, στον οποίον αποδίδεται.  Όπως όλοι οι αστικοί μύθοι, δεν υποβλήθηκε ποτέ σε εξέταση: ποιος τον άκουσε να τη λέει λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτοκτονήσει, πού το μετέφερε και ποιος το επιβεβαιώνει.

Το πιθανότερο είναι ότι οι νεοναζί επινόησαν μια φράση που να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους και να την περιφέρουν υπερήφανοι. Σε κάθε περίπτωση, ως προφητεία είχε σχετική μόνο επιτυχία. Στην πρώτη σοβαρή απόπειρα των ναζιστών να ξαναγυρίσουν μετά το 1945, που έχουμε την εξαιρετικά αμφίβολη τιμή να έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, η κατάληξη είναι, αντί για τη Γη, να τρέμουν οι ίδιοι.

Αυτό που βλέπουμε δύο μέρες τώρα στο δικαστήριο, κατά την κατάθεση των αιτημάτων αναστολής από τους χρυσαυγίτες, ξεπερνά όχι μόνο όσα είδαμε κατά τις απολογίες των κατηγορουμένων, αλλά και τη φαντασία. Οι φοβεροί και τρομεροί ναζί έχουν επιστρατεύσει τις μαμάδες, τους μπαμπάδες και τις συζύγους τους για να συγκινήσουν το δικαστήριο, μέσα σε ένα κλίμα που θυμίζει παρωδία παλιών ελληνικών ταινιών.

Μετά τον Μπαρμπαρούση, που έφερε ως συνοδό στο δικαστήριο τον τυφλό πατέρα του, και τον τραμπούκο Καζαντζόγλου, που έφερε τη γυναίκα του να κλαίει, χθες είχαμε τον Γερμενή, γνωστό και ως «Καιάδα», ο οποίος ήρθε στο δικαστήριο με τη μαμά του, η οποία κατέθεσε ότι ο γιος της «δεν ασχολείται πια με την πολιτική», τον Μπούκουρα, για τον οποίον η συνήγορός του κατέθεσε ότι «το μόνο που ξέρει να κάνει στη ζωή του είναι πίτσες και πεϊνιρλί», και τον Κασιδιάρη, που ήρθε για να πει ότι «δεν θέλει να πει για τον πατέρα του που είναι πολύ άρρωστος».

Πολύ σωστά σημείωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης ότι η Ελλάδα έχει μια πλούσια παράδοση πολιτικών δικών, κατά την οποία οι κατηγορούμενοι έφυγαν από τη δίκη προς το σπίτι τους, προς τις φυλακές ή προς το εκτελεστικό απόσπασμα χωρίς ποτέ να κλαψουρίσουν με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχει βέβαια και ένας ανάμεσα στους καταδικασμένους ο οποίος δεν τρέμει. Αυτός όμως έχει μια ιδιαιτερότητα: φαίνεται πως δεν έχει σκοπό να «ξαναγυρίσει». Πρόκειται για τον Γιάννη Λαγό, του οποίου ο συνήγορος διάβασε μια δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι το δικαστήριο μεροληπτεί εναντίον του, ότι για τον λόγο αυτόν δεν το αναγνωρίζει και θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Δηλαδή, κωδικοποιημένα, ότι δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εκτίσει την ποινή του.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα γιατί του δόθηκε με τέτοια ευκολία το δικαίωμα να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την καταδίκη του, ενώ η άρση απαγόρευσης εξόδου είχε γίνει υπό προϋποθέσεις το 2014.

Ο λόγος τον οποίον επικαλείται ως αποδεικτικό της μεροληψίας ο Λαγός έχει πάντως το ενδιαφέρον του. Νωρίτερα είχε αποδειχθεί από ερωτήσεις της έδρας ότι αρκετοί απ’ όσους κλαίγονται και σχίζουν τα ιμάτιά τους πως δεν έχουν καμία σχέση πλέον με την εγκληματική οργάνωση στην πραγματικότητα σιτίζονται από το ευρωβουλευτικό γραφείο του Λαγού ως «συνεργάτες».

Αυτό συμβαίνει τόσο με τη σύζυγο του Ηλιόπουλου, πρώην βουλευτή Μαγνησίας, η οποία επικαλέστηκε τη ζημιά που θα πάθουν τα παιδιά της αν απομακρυνθούν από τον πατέρα τους, μέχρι να της επισημανθεί ότι αυτά ζουν μαζί της στις Βρυξέλλες, όσο και με τον «μακράν πάσης πολιτικής» Γερμενή, ο οποίος είπε ότι του έδωσε δουλειά ο Λαγός στο γραφείο του επειδή «κανένας δεν τον προσλαμβάνει».

Η στάση του Λαγού είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και να κάψει τους «συνεργάτες» του και μερικούς ακόμα αιτούντες αναστολή. Γι’ αυτό ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τρίτη -τουλάχιστον-, αφού η Δευτέρα αναμένεται να κυλήσει με την εισήγηση της εισαγγελέως και τις δευτερολογίες των συνηγόρων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL