Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές των ναζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές των ναζί

Δίκη Χρυσής Αυγής δικαστήριο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στο κενό έπεσε το σόου του Γιάννη Λαγού καθώς η νέα έδρα που κλήθηκε να εξετάσει το αίτημα του ευρωβουλευτή, απέρριψε την εξαίρεση του δικαστηρίου και το προεδρείο της Μαρίας Λεπενιώτη επανέρχεται.

Έτσι, την Τρίτη στις 11.00 το πρωί θα συνεχιστεί η δίκη όποτε και θα ανακοινωθεί η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό στα ηγετικά στελέχη των ναζί.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από τρεις ώρες διάσκεψη η σύνθεση που ορίστηκε να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε ο ναζί ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την απόφαση της σύμφωνα με την οποία τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.

Έτσι επανήλθε η παλαιά σύνθεση του δικαστηρίου και το πρωί ο δικαστήριο θα επανέλθει προκειμένου να ανακοινωθεί η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Κανένα ελαφρυντικό στα ηγετικά στελέχη των ναζί

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την απόφαση να μην αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό για τους 16 από τους 20 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον Γιώργο Ρουπακιά.

Η απόφαση για τα ελαφρυντικά, εξαιρεί από κάθε ελαφρυντική περίσταση όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή. Οι ποινές κάθειρξης θα κυμανθούν από 5 έως 15 χρόνια.

Kανένα ελαφρυντικό και στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, στους οποίους η ποινή θα κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια.

Ελαφρυντικά για τους: Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, Χατζηδάκη, Δήμο, Σκάλκο, Αλεξόπουλο, Μπούκουρα, Μίχο και Αρβανίτη.

Το παιχνίδι καθυστερήσεων του Λαγού

Αίτημα εξαίρεσης των τακτικών και αναπληρωματικών δικαστών από τον Γιάννη Λαγό, μετά την ανακοίνωση των δικαστών επί των ελαφρυντικών. Να παραμείνουν στις θέσεις τους η εισαγγελέας και ο αναπληρωτής εισαγγελέας ζήτησε ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής. 

H εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος του Γιάννου Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου για υπόνοια επηρεασμού. «Δεν προσβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά» ανέφερε μεταξύ άλλων η Αδ. Οικονόμου.

Η νέα σύνθεση του δικαστηρίου μετά από μικρή διακοπή αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής και να μην της δώσει το λόγο.

Νωρίτερα είχε ανέβει νέα έδρα στο δικαστήριο (παρέμεινε η ίδια εισαγγελέας) αλλά η νέα πρόεδρος ενημέρωσε ότι είχε αναλάβει ως δεύτερη ανακρίτρια την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και ως εκ τούτου δήλωσε αναρμόδια να δικάσει.

Πρόκειται για την εφέτη Μαρία Σιμιτσή-Βετούλα, η οποία υπέβαλε δήλωση κωλύματος και η έδρα αποσύρθηκε προκειμένου να αναλάβει νέα σύνθεση η οποία εξετάζει το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε ο Λαγός.

Προκλητική η αντίδραση του Λαγού στο άκουσμα του κωλύματος. «Έτσι μπράβο, έναν έναν θα τους στέλνουμε σπίτια τους» ανέφερε.

Παπαδάκης: Προσχηματική η αίτηση εξαίρεσης

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου επεφύλαξε μια ακόμα συντριπτική ήττα στους κατάδικους ναζιστές, καθώς απέρριψε τα περισσότερα αιτήματά τους για αναγνώριση ελαφρυντικών, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά σε 14 μόνο από τους 57 καταδικασθέντες και απορρίπτοντας για όλους τα ελαφρυντικά της μη τέλεσης εγκληματικών πράξεων, της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας και της μη εύλογης διαρκείας της δίκης».

Αναφερόμενος στην αίτηση απόρριψης του δικαστηρίου ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι «σήμερα, μια ιστορική μέρα, που γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ο ναζιστής Γιάννης Λαγός με τον επίσης ναζιστή, δάσκαλο δικηγόρο του Κωνσταντίνο Πλεύρη, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου αναφέροντας ότι το δικαστήριο υπέκυψε σε πολιτικές παρεμβάσεις. Πέρα από το ψεύδος της, είναι μια αίτηση απαράδεκτη καταχρηστική και αόριστη νομικά». Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την βεβαιότητα και την αισιοδοξία ότι η αίτηση θα απορριφθεί «γιατί πρώτα από όλα, οι ίδιοι οι συνήγοροι ήταν εκείνοι που μέχρι την έκδοση της απόφασης με τις αγορεύσεις τους έπλεκαν το εγκώμιο κάθε μέρα του δικαστηρίου για την πολύχρονη διαδικασία, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο εκείνοι θα επηρεάσουν τη συνείδηση του για να πετύχουν ευνοϊκή απόφαση. Περιμένουμε συνεπώς την απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξαίρεσης, αισιοδοξώντας ότι θα απορριφθεί».

Στην αίτηση εξαίρεσης ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται η εισαγγελέας της έδρας, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «αναδεικνύει ότι η αίτηση εξαίρεσης γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν τους αρέσει η απόφαση που βγήκε. Ενώ, αντίθετα, η στάση της εισαγγελέως, παρά τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, τους είναι αρεστή γιατί ζήτησε να αθωωθούν. Και αυτό και μόνο αρκεί για να αποκαλύψει τον προσχηματικό λόγο της εξαίρεσης που ζητούν».

Δ. Παπαδημούλης: Στη φυλακή η θέση του Λαγού

«Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, η θέση του Λαγού δεν είναι στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά στη φυλακή», δήλωσε με έμφαση ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης..

«Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να κινηθούν ταχύτατα. Κατόπιν θα είναι σειρά του Ευρωκοινοβουλίου να ολοκληρώσει την άρση της ασυλίας του» σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης στην κάμερα της Deutsche Welle, αναφορικά με την ιστορική απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και την άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή που είχε εκλεγεί με την ψήφο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιωάννη Λαγού.

Οι αντιδράσεις έξω από το Εφετείο

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του avgi.gr, Άντυ Κουκλάδα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το εφετείο, ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

https://www.youtube.com/watch?v=Ca5oFlKOwsI
εφετειο συγκέντρωση
avgi.gr
εφετειο χρυση αυγη συγκεντρωση
avgi.gr
εφετειο συγκεντρωση χρυση αυγη
avgi.gr
εφετειο συγκεντρωση χρυση αυγη
avgi.gr

Τον Κ. Πλεύρη όρισε για δικηγόρο του ο Γ. Λαγός

Το πρωί ο Γιάννης Λαγός υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του. Επιπλέον, όρισε ως νέο δικηγόρο του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Θανου Πλεύρη.

«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.

Το δικαστήριο διέκοψε για 45 περίπου λεπτά μέχρι να προσέλθει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

πλεύρης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Το Δικαστήριο σας είναι αμιγώς ποινικό, δεν είναι πολιτικό, δε δικάζεται ούτε η Δημοκρατία ούτε ο ναζισμός. Κακώς η ΠτΔ, που είναι και δικαστής επευφήμησε την απόφαση. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Πλεύρης κατά την επανέναρξη της διαδικασίας επιχειρηματολογώντας για την αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου.

Την Τρίτη αναμένεται να τεθεί υπό εξέταση το ζήτημα για την ανασταλτική δυνατότητα της έφεσης που θα ασκήσουν οι καταδικασθέντες: Αν δηλαδή θα τεθεί, και για ποιους, ζήτημα κράτησης στη φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, οι καταδικασθέντες οδηγούνται από την αστυνομία στη φυλακή.

Στο δικαστήριο, πρόντες είναι οι κατηγορούμενοι Μιχάλαρος, Χατζηδάκης, Μπαρέκας, Τσαλίκης, Καλαρίτης, Άγγος, Καζαντζόγλου, Κορκοβίλης.

Ν. Ηλιόπουλος: «Οποιοσδήποτε σχετικοποιεί τη Χρυσή Αυγή, την "ξεπλένει"»

«Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε επιχειρεί να σχετικοποιήσει τη Χρυσή Αυγή, στην ουσία την "ξεπλένει"», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «η αντιπαράθεση που επιχειρεί με ψέματα βλάπτει τη Δημοκρατία μας».

Μιλώντας στο Real FM, υπενθύμισε ότι λίγες ώρες πριν τη δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας για την εγκληματική οργάνωση, «ο κ. Πέτσας επιχειρούσε να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για συμπόρευση με την ΧΑ, και να αναθερμάνει τη θεωρία των δύο άκρων».

«Η επίθεση αυτή κλιμακώθηκε μετά το δικαστήριο, με την προσπάθεια να συνδεθεί η ΧΑ με το κίνημα των Αγανακτισμένων, και με τα περί του Ποινικού Κώδικα», συνέχισε,  ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι «με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, ο δολοφόνος του Π. Φύσσα, ο Ρουπακιάς, θα εκτίσει μεγαλύτερη ποινή αν καταδικαστεί σε ισόβια».

Για τα περί πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων, ο Ν. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «με βάση το Σύνταγμα της χώρας, η απώλεια πολιτικών δικαιωμάτων απαιτεί  αμετάκλητη δικαστική απόφαση, άρα είναι ψέμα ότι οι βουλευτές της ΧΑ πέφτουν στα μαλακά με τον νέο Π.Κ.].

Παράλληλα, ο Ν. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «χρυσή ευκαιρία για τη Δημοκρατία μας» τη σημερινή ημέρα ανακοίνωσης των ποινών εναντίον της ΧΑ, ώστε «να αναλογιστούμε πώς δόθηκε χώρος σε αυτό το εγκληματικό φαινόμενο», υπογραμμίζοντας, μάλιστα, τον ιδιαίτερο συμβολισμό της 12ης Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί.

Αναφορικά με το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις επαφές του κ. Μπαλτάκου με τη ΧΑ επί των ημερών Σαμαρά, που ως πρώην πρωθυπουργός καλούσε την ίδια ώρα ‘να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τους "λαθρομετανάστες". Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι μεσούσης της δίκης ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως ‘θεωρούμε τη ΧΑ σαν να μην υπάρχει».

Για την πανδημία, ο Ν. Ηλιόπουλος, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ εργάζονται 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για «μαζική συνταγογράφηση των τεστ, επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, και άμεσες προσλήψεις».

Προσαγωγή 10 χρυσαυγιτών

Μικρής έκτασης ένταση προκλήθηκε νωρίτερα, όταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ, με την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγή των 10 ατόμων.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία είχε απαγορεεύσει τη συγκέντρωση των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Το κάλεσμα στους «εθνικιστές», όπως ανέφερε, είχε απευθύνει μέσω twitter ο καταδικασμένος Γιάννης Λαγός.

αστυνομία εφετείο βανάκι
EUROKINISSI
https://www.youtube.com/watch?v=lkZnsSlArag

Εν μέσω χειροκροτημάτων έφτασε η Μάγδα Φύσσα στο Εφετείο.

μαγδα φυσσα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λ. Αλεξάνδρας που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL