Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Περιβάλλον / Πολιτική επιλογή του ΥΠΕΝ ο στραγγαλισμός του ΦΔΠΠ Κυκλάδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιβάλλον / Πολιτική επιλογή του ΥΠΕΝ ο στραγγαλισμός του ΦΔΠΠ Κυκλάδων

To λογότυπο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων
To λογότυπο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων

Το «προμελετημένο έγκλημα», διάλυσης των αποκεντρωμένων Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, από το ΥΠΕΝ,  αποκαλύπτεται μέσω  της επιστολής παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται ότι με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, του Υπουργείου Περιβάλλοντος  το υφιστάμενο σύστημα  διαχείρισης - διοίκησης με τους  36 φορείς καταργήθηκε και δημιουργήθηκε ο αθηνοκεντρικός  φορέας, ιδιωτικού δικαίου, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). 

Στην επιστολή παραίτησης του προέδρου, Κ. Βασιλάκη με αποδέκτη τον  υπουργό Κ. Χατζηδάκη και ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου, επισημαίνεται ότι ο φορέας οδηγήθηκε σε οικονομική ασφυξία και από τον Ιούνιο, έμεινε χωρίς  τους 10 εργαζόμενους σε αυτόν, άρα ουσιαστικά πλέον, έχει «κατεβάσει ρολά».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «με επιστολή μου στις 12/12/2019, σας κοινοποιούσα  την έκθεση πεπραγμένων του νεοσύστατου ΦΔΠΠ Κυκλάδων και σας επεσήμανα τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ασφυξίας, από την πολιτική του Υπουργείου σας, και τον κίνδυνο να οδηγηθεί ο φορέας διαχείρισης σε παύση λειτουργίας.

Δυστυχώς, ο εγκεκριμένος από τον Φορέα προϋπολογισμός για το 2019, που είχε υποβληθεί εγκαίρως στις αρμόδιες υπηρεσίες και που η αναγκαία πίστωση μεταφέρθηκε από το Γενικό Λογικό του Κράτους στον προϋπολογισμό του Υπουργείου, δεν δόθηκε ποτέ στον Φορέα και ο εγκεκριμένος από τον Φορέα προϋπολογισμός του 2020 δεν συμπεριελήφθη από εσάς στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, παρά τη διατύπωση, εκ μέρους μας, σχετικού αιτήματος για την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη 5 υπαλλήλων αορίστου χρόνου που προβλέπονται στον εγκεκριμένο και δημοσιευμένο σε ΦΕΚ Κανονισμό του Φορέα, δεν έχει προχωρήσει καμμιά διαδικασία, και δεν έχουμε πάρει ποτέ απάντηση, ενώ έληξαν και δεν ανανεώθηκαν, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας, οι συμβάσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΔ».

Σε λίγους μήνες - προσθέτει - από τότε που αναλάβατε, ο φορέας αποστερήθηκε από τους προβλεπόμενους θεσμοθετημένους, οικονομικούς πόρους και στερήθηκε το έμψυχο δυναμικό του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ουσιαστική παύση λειτουργίας. Ο εν λόγω φορέας είχε ιδρυθεί το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL