Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.6°C16.7°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
9.4°C19.0°C
1 BF 34%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.0°C19.0°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.0°C15.0°C
1 BF 41%
Κρήτη / Παραίτηση του συντονιστή των ΜΕΘ με καταγγελίες για πρόσληψη ανειδίκευτου προσωπικού!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρήτη / Παραίτηση του συντονιστή των ΜΕΘ με καταγγελίες για πρόσληψη ανειδίκευτου προσωπικού!

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΘ ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Παραιτήθηκε και ο συντονιστής των ΜΕΘ της Κρήτης Δ. Γεωργόπουλος καταγγέλλοντας τους επικίνδυνους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία επέλεξε να στελεχώσει αποκλειστικά την καινούργια ΜΕΘ με ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό αποκλείοντας από την προκήρυξη εξειδικευμένους εντατικολόγους.

Έτσι ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό θα κληθεί να νοσηλεύσει πολύπλοκα περιστατικά περιλαμβανομένων και ασθενών με κορωνοϊό!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συντονιστής των ΜΕΘ της Κρήτης: «βγήκε στον "αέρα" η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων Επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με σκοπό να στελεχώσουν την καινούργια μονάδα. Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους Εντατικολόγους επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!»

Όπως εξηγεί, εάν συμβεί αυτό, ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία - όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των Εντατικολόγων - αποκλείονται από υποψήφιοι για θέση Εντατικής!

Σήμερα βγήκε στον "αέρα" η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων Επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού...

Posted by Dimitris Georgopoulos on Tuesday, September 22, 2020

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις Επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλεισθούν ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού», επισημαίνει ο Δ. Γεωργόπουλος.

Και ο παραιτηθείς συντονιστής των ΜΕΘ καταλήγει: «Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου».

Σκληρή ανακοίνωση από την Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ Χανίων

Για το θέμα έκαναν παρέμβαση και οι γιατροί του ΕΣΥ Χανίων οι οποίοι εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση για το θέμα επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται από την προκήρυξη ειδικότητες γιατρών από την προκήρυξη 400 θέσεων μονίμων στην περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα αναφέρουν: 

  • Η προκήρυξη αφορά κυρίως θέσεις γιατρών ΜΕΘ με προφανή στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τονίζουμε ότι ακόμη και με τους γρηγορότερους ρυθμούς λειτουργίας του νέου «επιτελικού» Κράτους, οι συνάδελφοι που θα καταλάβουν τις θέσεις θεωρείται απίθανο να αναλάβουν καθήκοντα πριν το Φλεβάρη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από την προκήρυξη του Φεβρουαρίου 2020 δεν έχει διοριστεί ακόμη κανένας νέος γιατρός στο νοσοκομείο Χανίων! Είναι προφανές ότι απέναντι στην πανδημία θα κληθούμε να παλέψουμε με το υπάρχον λειψό προσωπικό σε ένα ΕΣΥ που αριθμεί πάνω από 5000 κενές θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.
  • Στην περιφέρεια Κρήτης παρατηρήθηκε το εξής περίεργο…ενώ θεωρητικά «καιγόμαστε» για πρόσληψη γιατρών στις ΜΕΘ, τα νοσοκομεία όλης της Κρήτης στερούν τη δυνατότητα παθολόγων και αναισθησιολόγων (2 εκ των 6 ειδικοτήτων της εντατικής θεραπείας) να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις των ΜΕΘ με ορατό τον κίνδυνο οι θέσεις ΜΕΘ που προκηρύχθηκαν να μείνουν κενές! Απαιτούμε εξηγήσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την ίδια την ΥΠΕ για αυτή την ακατανόητη κίνηση.
  • Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει το λαό με τη «δημιουργική αριθμητική» γύρω από τον πραγματικό αριθμό κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας. Συνεχώς «διαφημίζονται» πάνω από 900 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες προσμετρώνται πολλές υπό κατασκευή νέες μονάδες (π.χ. του νοσοκομείου Χανίων) καθώς και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα!!! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αρχές Ιουλίου ομολογούσε ότι διαθέτουμε 7 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή 770…αλλά τώρα το αφήγημα έχει αλλάξει.

Παράλληλα απαιτούν:

  • Άμεση τροποποίηση της προκήρυξης για τα νοσοκομεία της Κρήτης ώστε να συμπεριληφθούν οι συνάδελφοι παθολόγοι και αναισθησιολόγοι στις ειδικότητες των προκηρύξεων της ΜΕΘ.
  • Ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της κυβέρνησης για το χαμένο χρόνο, έστω και την τελευταία στιγμή, και γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.
  • Να σταματήσει η παραπληροφόρηση του λαού σχετικά με την πανδημία. Η κατάσταση στην Αθήνα σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων νοσοκομειακών γιατρών κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο… οι κυβερνώντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά.”

Δε γίνεται αποδεκτή η παραίτηση

Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης από την πλευρά της γνωστοποιεί ότι δεν αποδέχεται την παραίτηση του διευθυντή της ΜΕθ του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Γεωργόπουλου μετά τις αντιδράσεις για την προκήρυξη που αποκλείει τους εξειδικευμένους εντατικολόγους, για την πλήρωση 10 θέσεων επιμελητών Β' για την στελέχωση της νέας ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Mεταξύ άλλων η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, επιχειρεί να δικαιολογηθεί για την κατανομή των γιατρών στη νέα προκήρυξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεχόμενη την πρόταση της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (28/5/2020) και της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, προχωρά άμεσα στη δημιουργία πρότυπης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Κρήτης, την πρώτη διασυνδεόμενη στην Ελλάδα, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου 28/7/2020, με εισήγηση του Διευθυντή της ΜΕΘ, αιτήθηκε εφτά (7) θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία των έντεκα (11) νέων κλινών ΜΕΘ.

3 Σεπτεμβρίου 2020 με απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 3674/3.9.2020) συστάθηκαν όχι 7 αλλά 15 συνολικά θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη λειτουργία των νέων κλινών ΜΕΘ ΠαΓΝΗ.

8 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ με εισήγηση της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης προς το ΥΥ.

Χθες 22/9/2020 προκηρύχτηκαν 38 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία της Κρήτης, 10 εκ των οποίων για τη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ.

Η προκήρυξη των θέσεων έγινε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 60, Νόμος 4690 (ΦΕΚ 104/30.5.2020) και τον οργανισμό του νοσοκομείου.

Άμεσα θα προκηρυχτούν και οι επόμενες πέντε (5) θέσεις για τις ανάγκες της μονάδας του νοσοκομείου.

Στόχος της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με την παρούσα προκήρυξη, είναι η ενδυνάμωση όλων των νοσοκομείων της Κρήτης.
Σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και τη σχετική εισήγηση των ΔΣ, προκηρύχτηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι ειδικότητες που δεν θέτουν σε κίνδυνο ήδη υπάρχουσες μονάδες, τμήματα και κλινικές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ΜΕΘ του νησιού.

Οι επίμαχες ειδικότητες Παθολογίας και Αναισθησιολογίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη, λόγω της έλλειψής τους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά της αναισθησιολογίας, που παρουσιάζεται ακόμα και σε πανευρωπαϊκό.
Επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα φάση, διότι θα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης αναισθησιολογικών τμημάτων και μείωσης αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμα και κλεισίματος ήδη υπάρχουσας ΜΕΘ σε νοσοκομείο του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων των πολιτών της Κρήτης.

Οι λόγοι κατανομής των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ως έχει στην προκήρυξη, έγιναν κατανοητοί και σεβαστοί και από τους εκπροσώπους των Συλλόγων εργαζομένων των Νοσοκομείων, όταν το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Στόχος μας πάντα και μοναδική προτεραιότητά μας η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί μας!

Η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης πάνω σε αυτή τη στόχευση, δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας και Συντονιστή λειτουργίας των ΜΕΘ Νοσοκομείων αρμοδιότητάς της,  για την αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών με λοίμωξη από το νέο κορωνοιό SARS –COV, κ. Γεωργόπουλου, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας τους και στη βέλτιστη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κρήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL