Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Εκπαιδευτικοί / Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπαιδευτικοί / Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή...

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Σχολεία ανοχύρωτα, εκπαιδευτικοί και μαθητές μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο, αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες και λειψό προσωπικό καθαριότητας είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της κυβερνητικής ανευθυνότητας. Τα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους και κλείνουν τις σχολικές μονάδες τη μία μετά την άλλη. Και μπροστά σε όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από κοινού με γονείς κατέβηκαν εχθές στους δρόμους για να ακουστεί το αίτημά τους να αραιώσουν άμεσα τα τμήματα.

"Βλέπουμε καθημερινά να μπαίνει λουκέτο σε τμήματα λόγω κρουσμάτων και να διακινδυνεύει η υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών" λέει στην "Α" ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης.

Πάνω από 12.000 οι ελλείψεις εκπαιδευτικών

"Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τα κενά που υπάρχουν μέχρι στιγμής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι περισσότερα από 8.000, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε από αιρετούς" λέει ο κ. Τρούλης. Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα κενά ξεπερνούν τα 3.000.

Μάλιστα, δεδομένου ότι τα σχολεία ξεκίνησαν φέτος με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές και υπάρχουν 3.500 πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και απουσίες όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τότε τα κενά είναι πολλαπλάσια.  Όσο για τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Παιδείας... "ήταν μία διπλή μάσκα και ένα παγουρίνο στο οποίο δεν χωράει ούτε ένα ποτήρι νερό".

Την ίδια ώρα ο κόσμος στα Προπύλαια άρχιζε να πυκνώνει. Διαδηλωτές από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καθώς και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, από κοινού με συλλόγους γονέων, έδωσαν το «παρών» και ένωσαν τις φωνές τους για να αραιώσουν τα τμήματα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, να εξευρεθούν νέες αίθουσες και να προσληφθούν επιπλέον αναπληρωτές και προσωπικό καθαριότητας.

Συνωστισμός και ανεπάρκεια

"Το υπουργείο θέλει εκπαιδευτικούς μιας χρήσης με τρίμηνες συμβάσεις, σε μία περίοδο κρίσιμη για τη χώρα", σύμφωνα με τον κ. Τρούλη. "Απαιτείται προσωπικό για τους μαθητές που απουσιάζουν για διαδικτυακά μαθήματα. Όχι όμως με online μετάδοση στις τάξεις. Δεν θα δεχτούμε τα σχολεία να μετατραπούν σε ‘Big Brother’ και οι εκπαιδευτικοί σε σκηνοθέτες".

"Σε τάξεις των 30-35 τ.μ. δεν γίνεται να συνωστίζονται 25 μαθητές. Υπάρχουν αίθουσες που δεν αερίζονται σωστά, καθώς το κτηριακό πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία κανενός" επισημαίνει ο κ. Τρούλης. "Οι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν εξαρχής τεστ και δυστυχώς ήδη υπάρχουν αρκετά κρούσματα και κλείνουν σχολικές μονάδες".

Ωστόσο "ήταν πολιτική επιλογή να ανοίξουν με αυτούς τους όρους τα σχολεία. Κανονικά θα έπρεπε να επιστρατευθούν οι δήμοι και να αξιοποιηθούν οι δημοτικοί χώροι.  Όμως, δεν υπάρχει πολιτική βούληση και εκπαιδευτικό προσωπικό" αναφέρει ο ίδιος. Ακόμη το προσωπικό καθαριότητας δεν είναι επαρκές, ενώ υπάρχουν καθαρίστριες οι οποίες πηγαίνουν να δουλέψουν σε δύο ή τρία διαφορετικά σχολεία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

"Η κ. Κεραμέως λέει ψέματα"

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, σήμερα εργάζονται 4.474 καθαρίστριες, δηλαδή μία καθαρίστρια για 1,5 σχολείο. Επιπλέον προβλήματα εντοπίζονται και κατά τη διάρκεια των ξεχωριστών διαλειμμάτων, όπου ο συνωστισμός στα προαύλια είναι αναπόφευκτος καθώς πολλές σχολικές μονάδες μετρούν εκατοντάδες παιδιά. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί είναι στον αέρα, χωρίς καμία επιμορφωτική διαδικασία. "Η κ. Κεραμέως λέει ψέματα, όπως κάνει συνήθως. Δεν έχει γίνει καμία επιμόρφωση εκπαιδευτικών" εξηγεί ο κ. Τρούλης.

Η απάντηση δίνεται στον δρόμο. Τότε οι διαδηλωτές κατέβηκαν στην Πανεπιστημίου και ξεκίνησαν μία μαζική πορεία κατευθυνόμενοι προς τη Βουλή. "Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή" και "Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία" ήταν τα συνθήματα που αντηχούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Φτάνοντας στη Βασιλίσσης Σοφίας, βρήκαν ξανά τον δρόμο κλειστό με κλούβες των ΜΑΤ. Ακόμα μία φορά οι πόρτες του διαλόγου ήταν κλειστές.

Ανασφάλεια και φόβος

Όλοι αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο. Επειδή αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες πανδημίας χωρίς καμία προστασία. Επειδή πολλοί συγκατοικούν με άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού. Επειδή κάθε μέρα θέτουν τους εαυτούς τους και τους οικείους τους σε κίνδυνο. Και όλα αυτά επειδή το υπουργείο Παιδείας αρνείται να βρει νέες αίθουσες.

"Δεν αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι για εμάς να εργαζόμαστε με 25 παιδιά κάθε μέρα. Δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνο είναι να βρισκόμαστε σε τάξεις που ασφυκτιούν" μας λέει μία εκπαιδευτικός.  Όμως ο αγώνας τους δεν θα τελειώσει εδώ. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα κατέβουν ξανά στους δρόμους, καθώς προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL