Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ
Με την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης προχωρά η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι «φιλοδοξούμε να αποτελέσει την πιο εμβληματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη διακυβέρνησή μας».
Χθες, δόθηκε η επίσημη έναρξη του ανοιχτού δημοσίου διαλόγου, με τη Διημερίδα με θέμα «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που διοργανώνει το υπουργείο Υγείας με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Κατά τη διάρκειά της, συζητώνται οι στόχοι και το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ στην Ελλάδα, οι γενικές κατευθύνσεις και το σχέδιο σταδιακής υλοποίησής της, η ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων.
Εναρκτήριους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη δρ. Σουζάνα Γιάκαμπ.
Αλ. Τσίπρας: Στόχος η ισότιμη φροντίδα χωρίς αποκλεισμούς
Στόχος της κυβέρνησης είναι «το νέο σύστημα να απλωθεί σε κάθε γειτονιά της χώρας», τόνισε από το βήμα της Διημερίδας ο Αλ. Τσίπρας, ώστε να έχουν «ευχερή πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας, να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας που θα εγγυάται ισότιμη και ποιοτική φροντίδα Υγείας σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».
Υπογράμμισε δε ότι «όλες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις» έχουν ως «αναγκαία προϋπόθεση το άνοιγμα στην κοινωνία και τον διάλογο», κυρίως «σε όσους θα κληθούν να υλοποιήσουν» την προσπάθεια. Αναφερόμενος στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις που «προώθησαν τις πολιτικές για την καταστροφή του κοινωνικού κράτους», σημείωσε ότι επιμένουν να ζητούν τη «δραστική υποβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας και την υποκατάστασή τους από τον ιδιωτικό τομέα».
Επισημαίνοντας τα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει, όπως η υγειονομική κάλυψη των 2,5 εκατ. ανασφαλίστων και οι προσλήψεις για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, είπε ότι αποτελούν «τα πρώτα δείγματα γραφής».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο «φιλότιμο και την ευαισθησία» των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας, αλλά και στην «εξαιρετική δουλειά των ανθρώπων της κοινωνικής αλληλεγγύης και των εθελοντικών οργανώσεων» και επανέφερε «μια βασική δέσμευση»: «Κάθε βήμα προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία» θα «μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη στήριξη των πιο αδύναμων».
Αν. Ξανθός: «Μεροληψία» υπέρ της δημόσιας περίθαλψης
"Το έλλειμμα της ΠΦΥ αποτέλεσε και την 'αχίλλειο πτέρνα' του ΕΣΥ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και έκανε λόγο για μια επανεκκίνησή της ΠΦΥ που βασίζεται «στην ανθρωποκεντρική λογική, στην τομεοποιημένη διάρθρωση των υπηρεσιών, στην εγγύτητα στον πληθυσμό αναφοράς, στην τοπική δικτύωση και στον κοινοτικό τους προσανατολισμό, στην πρόληψη και προαγωγή της δημόσιας Υγείας και στην παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της Υγείας".
Τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι όραμα, στρατηγική, σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό περιεχόμενο, συγκεκριμένα βήματα αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Υγεία», με σαφές πολιτικό πρόσημο: «'Μεροληψία' υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, προτεραιότητα στην ΠΦΥ, αντιμετώπιση των αναγκών Υγείας των πολιτών με όρους καθολικότητας, ισότητας και ποιοτικής φροντίδας».
Γ. Δραγασάκης: Εξαίρεση κοινωνικής προστασίας από περικοπές
«Σε μια περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες, συρρικνώθηκαν οι δυνατότητες» είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά είχαμε πρόβλημα αστέγων στη χώρα και οι δαπάνες στην Υγεία μειώθηκαν κατά 40%. Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με ισοπεδωμένα τα δικαιώματα των πολιτών και συμπλήρωσε ότι, έστω και τώρα, πρέπει να εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας από όποια περικοπή δαπανών.
Γ. Μπασκόζος: Τίποτε δεν ξεκινά από το μηδέν
«Τίποτε δεν ξεκινά από το μηδέν», δήλωσε κατά την εισήγησή του στο στρογγυλό τραπέζι της Διημερίδας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και χαρακτήρισε ως "το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» την καθολική κάλυψη με έμφαση στην ΠΦΥ. Τόνισε δε την αναγκαιότητα μιας διαλεκτικής σύνθεσης, όπως ανάμεσα «στις μονάδες Υγείας γειτονιάς και στις υπάρχουσες δομές ΠΕΔΥ, ανάμεσα στους οικογενειακούς - γενικούς γιατρούς και τους γιατρούς ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανάμεσα στη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα και την ανάγκη αποφυγής άσκοπων επισκέψεων σε ειδικούς».
Χρηματοδότηση
Ο σχεδιασμός της ΠΦΥ θα εφαρμοστεί σταδιακά και πιλοτικά, με στόχο να διαμορφωθεί ένα ακόμη επίπεδο πρόσβασης στο σύστημα, με μικρές μονάδες που θα καλύπτουν 10.000 - 15.000 κατοίκους. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Ημερίδας για την «Εθνική Στρατηγική Υγείας και δράσεις του τομέα Υγείας στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ο γ.γ. για την ΠΦΥ Σταμάτης Βαρδαρός είχε αναφέρει ότι το ετήσιο λειτουργικό κόστος του δικτύου σε πλήρη ανάπτυξη, εκτιμάται στα 350-400 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,2-0,3% του ΑΕΠ ή 3-4% των δημόσιων δαπανών Υγείας. Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από την αυξανομένη κατάργηση των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και από την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ".
Μόνιμη παρουσία ΠΟΥ στην Ελλάδα
Συνάντηση με τη δρ. Γιάκαμπ είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Διημερίδας, κατά τη διάρκεια της οποίας «αποτυπώθηκε η συμφωνία του ΠΟΥ με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης». Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τονίστηκε από κοινού «η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του τομέα της Υγείας, σε αντίθεση με τις περικοπές που προκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη».
Τέλος, συμφωνήθηκε η μόνιμη παρουσία του Οργανισμού στην Ελλάδα, με την ίδρυση γραφείου, «δείγμα της σταθερής διάθεσης Ελλάδας και ΠΟΥ για συνεργασία και παροχή τεχνικής υποστήριξης στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών Υγείας».