Live τώρα    
Θετικοί οι περιφερειάρχες στην παράταση του ΕΣΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετικοί οι περιφερειάρχες στην παράταση του ΕΣΠΑ

Έμμεση παράταση έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να πάρει το ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο λήγει στις 31/12/2015, εφ' όσον η πρόταση της Κομισιόν εγκριθεί εντός Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει ανάσα στις 13 Περιφέρειες και τους δήμους, που εκτελούν συγχρηματοδούμενα έργα, καθώς αναμένεται η Ε.Ε. να αυξήσει το μερίδιο της χρηματοδότησής της από 95% στο 100% έως 31/12/2015 και το υπόλοιπο κόστος να καταβληθεί από εθνικούς πόρους έως τα τέλη του 2016.

Την πρόταση της Κομισιόν χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, σημειώνοντας πάντως ότι "ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2014 με ασφυκτικές προθεσμίες".

"Η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τα υγιή περιφερειακά προγράμματα", σημείωσε ο Κ. Αγοραστός εξηγώντας ότι με την επικείμενη απόφαση για "έμμεση παράταση για τα έτη 2015 και 2016 θα εισρεύσουν 2 δισ. ευρώ για όλα τα προγράμματα και θα υπάρξει όφελος 3,7 δισ. γιατί (η χώρα) δεν θα βάλει την εθνική συμμετοχή".

Να σημειωθεί ότι τυχόν άρνηση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προκαλέσει ζημία για την χώρα άνω των 10 δισ. ευρώ, καθώς η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρώσει τα έργα, υποχρεούται να επιστρέψει τους πόρους στην Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της άμεσης αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ τέθηκε και στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα άμεσης εκκίνησης των επενδύσεων που εντάσσονται στο "πακέτο Γιούνκερ" των 35 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0