Live τώρα    
Σπάει η μειοψηφική απόφαση της ΚΕΔΕ για τα αποθεματικά / 1,3 δισ. από τις Περιφέρειες και 30 εκατ. από τους δήμους στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπάει η μειοψηφική απόφαση της ΚΕΔΕ για τα αποθεματικά / 1,3 δισ. από τις Περιφέρειες και 30 εκατ. από τους δήμους στην Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Πατούλης δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Σπάει σταδιακά η μειοψηφική απόφαση του συνεδρίου της Χαλκιδικής της ΚΕΔΕ, καθώς παραγκωνίζεται από τα δημοτικά συμβούλια που απελευθερώνουν ταμειακά διαθέσιμα και αποθεματικά, προκειμένου να στηρίξουν την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια.

Παρά τις επιθετικές διατυπώσεις από τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που είναι μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και τις προσπάθειες Πατούλη να μην μεταφερθούν κεφάλαια από τα ταμεία των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) - ενδεικτική η προχθεσινή του συνάντηση με την ολιγομελή "γαλάζια" Ένωση Δημάρχων Αττικής σε μια προσπάθεια να σπάσει την απόφαση της ΠΕΔ Αττικής να διαθέσει τα αποθεματικά- δημοτικά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα με ευρείες πλειοψηφίες παίρνουν θετικές αποφάσεις. Ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα, έως την Τρίπολη, τον Βόλο, το Αιγάλεω, του Ζωγράφου, τη Λάρισα και τη Λιβαδειά, κατ' εκτίμηση έχουν μεταφερθεί έως τώρα 30 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, τα οποία θα μετατραπούν σε repos και θα ανανεώνονται ανά δεκαπενθήμερο.

"Η χώρα πρέπει να τα καταφέρει, γιατί εάν δεν τα καταφέρει και χρεοκοπήσει, δεν θα υπάρχουν ούτως ή άλλως λεφτά στους δήμους", λένε οι δήμαρχοι αιτιολογώντας την απόφασή τους. Προφανώς και δεν είναι όλοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο πρώτος που κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και όλα τα περιφερειακά συμβούλια της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι 13 Περιφέρειες έχουν μεταφέρει 1,3 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας, οι δήμαρχοι δείχνουν να ενστερνίζονται αυτό που ο Δημ. Μπίρμπας (δήμαρχος Αιγάλεω, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της παράταξης "Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία") διατύπωσε στο συνέδριο της Χαλκιδικής, ότι δηλαδή "η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξει τις κόκκινες γραμμές όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας, προκειμένου να επιτύχει στη διαπραγμάτευση".

Καλύτερα στην ΤτΕ παρά στις ιδιωτικές τράπεζες

Χαρακτηριστική είναι δήλωση στην "Α" του "γαλάζιου" δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, που είπε: "Δεν είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και τον ψήφισα, αλλά θεωρώ πατριωτικό καθήκον να στηρίξω τη χώρα μου. Θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτήν". "Εάν πτωχεύσει η χώρα είναι καλύτερο για τους δήμους να έχουν τα λεφτά τους στην ΤτΕ, παρά σε κάποια ιδιωτική τράπεζα" προσθέτει. Σε αντίστοιχου περιεχομένου δήλωση είχε προβεί προ ημερών και ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, που ήταν ο πρώτος από τους 325 δημάρχους ο οποίος έλαβε απόφαση να στηρίξει τη χώρα μεταφέροντας περί τα 10 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ. Μπουτάρης είχε δεχτεί σφοδρότατες επικρίσεις τόσο από "γαλάζιους" και "πράσινους" δημάρχους όσο και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατουλής ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει "βιαστικό", αφού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έλαβε μια εβδομάδα πριν το συνέδριο της Χαλκιδικής τη σχετική απόφαση.

Ευρεία πλειοψηφία στη Λάρισα έσπασε τη γραμμή της Ν.Δ.

Στον Δήμο Λάρισας, ο Απ. Καλογιάννης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο κατόρθωσε να συγκεντρώσει τη στήριξη των τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως "οι ταμειακές εισροές φτάνουν για να καλυφθούν τα πάντα. Αυτή τη χρονιά περί τα 4 εκατ. ευρώ οδηγούνται σε νέα έργα της δημοτικής αρχής και 5 εκατ. ευρώ αποτελούν ένα 'μαξιλάρι' για τα οικονομικά του δήμου". Κρατώντας σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, ο "γαλάζιος" πρώην δήμαρχος Κ. Τζανακούλης εμφανίστηκε ριζικά αντίθετος με την εισήγηση της δημοτικής αρχής. "Μην κάνετε το λάθος και καταθέσετε τα χρήματα" είπε, αντιπροτείνοντας "να παζαρέψετε με τις τράπεζες για καλύτερα επιτόκια". Τελικά, ψήφισε την αρνητική εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Τζανακούλης, συντασσόμενος με τους "γαλάζιους" δημάρχους Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λαζ. Κυρίζογλου, Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη και Π. Φαλήρου Διον. Χατζηδάκης, ήταν από αυτούς που αντιδρούσαν με την επαμφοτερίζουσα στάση που κρατούσε αρχικά ο Γ. Πατουλής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γ. Πατούλης μέχρι το βράδυ της προηγούμενης μέρας από τη λήξη του συνεδρίου της Χαλκιδικής τους διαβεβαίωνε ότι θα αναλάμβανε προσωπικά να έρθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό για να αποσπάσει νέες δεσμεύσεις για τη διασφάλιση αποθεματικών στις συνεταιριστικές τράπεζες, την πληρωμή εργολάβων και προμηθευτών και την ομαλή ταμειακή ροή από την ΤτΕ προς τα ταμεία των δήμων. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις Πατούλη στο εσωτερικό του ακροατήριο δεν ήταν αρκετές και ύστερα από πιέσεις αποφάσισε να εισηγηθεί μια σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, που να της ζητάει ως προϋπόθεση να παραδεχθεί ότι η χώρα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας, προκειμένου οι δήμοι να αποφασίσουν να μεταφέρουν κεφάλαια στην ΤτΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0